Witam, już nakreślam problem (z góry przepraszam jeżeli temat był poruszany, ale wasza wyszukiwarka mi nie działa). Chodzi, o to, że pracuję w "jednej z TV"(bez szczegółów) na systemie Avid Xpress Pro. Sprzęt został nam przysłany z W-wy, jako "gotowiec". Mój problem polega na tym, że panowie z W-wy zainstalowali milion pluginów, w tym niezarejestrowane Sapphire, ale nie o tym, ale jakoś udało im się usunąć "timewrap" czyli nie mam możliwości użycia funkcji motion. W domu mam Avida Xpress Pro 5.7.2 i w wersji podstawowej te wszystkie funkcje mam. Przejdę więc do prośby/pytania:
1)Da się jakoś wyciągnąć z tego mojego domowego avida tylko te efekty "timewrap" i wgrać je w pracy?
2)Może znacie jakieś inne darmowe (bo nie będę przecież stacji fundował, a u księgowego się nie uproszę kasy na Sapphire'a) efekty. Np. Sapphire ma bardzo ładne filtry, może są gdzieś dostępne takie darmowe? Wiem, wiem... głupie pytanie, a może jednak są?
3)Tak samo w pracy, nie mogę zmienić czasu trwania efektu poniżej 1 sekundy, co przy wywiadach i potrzebnych np. fade to white'ach jest wkurzające i muszę używać disolve'a, którego nie cierpię.
Z góry dzięki za pomoc.
T.J.