|
Teraz jest sobota, 16 stycznia 2021, 02:37
|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
polskie litery w Avid Xpress Pro
Autor |
Wiadomość |
Gość
Aktywny bywalec
|
 polskie litery w Avid Xpress Pro
Hej,
Poszukuję pomocy w sprawie wprowadzenia polskich liter w napisach w Avidzie. Zazwyczaj robiłam napisy w Photoshopie i importowałam do Avida. Nie było żadnego problemu. Tym razem jeden zleceniodawca zażyczył sobie napisy na obrazie. Szybko zorientowałam się, że nie mogę wprowadzić polskiej litery typu ą, ę, ż w programie. Próbowałam
skopiować pożądaną literę spoza programu, ale ten zabieg się nie powiódł. Oczywiście przejrzałam wszystko na temat napisów w pomocy Avida, ale niestety tam również nie znalazłam rozwiązania. Zwracam się więc do was z prośbą o pomoc. Może ktoś z was jest bardziej zaawansowany w temacie napisów i byłby w stanie poradzić mi, co mam zrobić w takiej sytuacji. Z góry dziękuję/idiosyncrasy
|
wtorek, 4 września 2007, 18:56 |
|
 |
Thomson
Stały bywalec
Dołączył: środa, 6 lipca 2005, 21:04 Posty: 76 Lokalizacja: Oleśnica
|
witam
ja pisze sobie polskie litery w notatniku i potem tylko ctrl c - ctrl v i nie ma problemow , niewiem czy jest inna metoda
pozdrawiam
|
wtorek, 4 września 2007, 20:01 |
|
 |
anaś
Stary wyjadacz
|
miałem problem z ć a reszta była ok. Okazało się że podczas instalacji karty graficznej instalowały się jeszcze jakieś duperele.
Teraz zainstalowałem samiuśki sterownik i nic więcej!
Wszystko chodzi i to akurat w Avidzie.
Srawdż czy w notatniku masz wszystkie znaki a jak nie to sprawdż jeszcze w tablicach znaków czy są. Jeśli tak to masz podobny problem do mojego. Zaznaczam że do Avida nie instalowałem żadnych wtyczek z polską czcionką.
|
wtorek, 4 września 2007, 20:34 |
|
 |
Kfilms
Stary wyjadacz
|
 Re: polskie litery w Avid Xpress Pro
idiosyncrasy napisał(a): Hej, Poszukuję pomocy w sprawie wprowadzenia polskich liter w napisach w Avidzie. Zazwyczaj robiłam napisy w Photoshopie i importowałam do Avida. Nie było żadnego problemu. Tym razem jeden zleceniodawca zażyczył sobie napisy na obrazie. Szybko zorientowałam się, że nie mogę wprowadzić polskiej litery typu ą, ę, ż w programie. Próbowałam skopiować pożądaną literę spoza programu, ale ten zabieg się nie powiódł. Oczywiście przejrzałam wszystko na temat napisów w pomocy Avida, ale niestety tam również nie znalazłam rozwiązania. Zwracam się więc do was z prośbą o pomoc. Może ktoś z was jest bardziej zaawansowany w temacie napisów i byłby w stanie poradzić mi, co mam zrobić w takiej sytuacji. Z góry dziękuję/idiosyncrasy a nie da sie w avidzie zrobić napisów na kanale alpha? tworzysz plik psd przezroczysty wrzucasz do avida ustawiasz kanał alpha i powinno śmigać. (nie znam avida teoretyzuje biorca doświadczenia z adoba, ale nie zaszkodzi chyba sprobować)
W najgorszym przypadku mozna sprobowac na greenscreen lub bluescreen.
|
wtorek, 4 września 2007, 21:04 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
 litery
dzięki wszystkim za odpowiedź
w międzyczasie odkryłam sposób z kopiowaniem z notatnika za pomocą ctrl+c
ale w każdym razie
wielkie dzięki/idiosyncrasy
|
wtorek, 4 września 2007, 21:25 |
|
 |
anaś
Stary wyjadacz
|
Można i nawet bez kanałów, PSD i tak jest przeżroczyste. Robiłem tak zawsze w UMSP8. Pędzelek plus ogonek i już miałem ćśż itp. Ale co z napisami końcowymi? Wtedy robi się zazwyczaj przewijane napisy bo stałe stwarzają wrażenie że film się dopiero zaczyna.
Przy okazji masz blisko z Rybnika do Strumienia, zapraszam na małe piwko!
|
wtorek, 4 września 2007, 21:25 |
|
 |
Kfilms
Stary wyjadacz
|
anaś napisał(a): Ale co z napisami końcowymi? Wtedy robi się zazwyczaj przewijane napisy bo stałe stwarzają wrażenie że film się dopiero zaczyna. Przy okazji masz blisko z Rybnika do Strumienia, zapraszam na małe piwko! na upartego mozna wrzucic to na motion i puszczac warstwa po warstwie w gore czy w dol  Kombinacji jest sporo wszystko zelezy od pomyslowosci tworcy :] (dlatego najcenniejszy jest pomysl)
A co do piwka to chetnie jak sie tylko spotkamy  Pozdro dla ziomka 
|
wtorek, 4 września 2007, 22:56 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
hej
trzeba zmienić interpretację klawisza "Alt"
pozdrawiam
M.
|
wtorek, 4 września 2007, 23:46 |
|
 |
Kondor_PL
Stały bywalec
|
Proponuję skorzystać z darmowego oprogramowania, znajdującego się na tej stronie. Chodzi o sterownik "Mocny Akcent". Dodaje on nowe możliwośći obsługi klawiatury.
|
środa, 5 września 2007, 00:26 |
|
 |
Jarosław Barzan
Stały bywalec
Dołączył: niedziela, 20 lutego 2005, 22:34 Posty: 70 Lokalizacja: Brwinów
|
Aby mieć polskie fonty w tytularce:
Settings – Interface – General – uaktywnić Windows Standard Alt Key Bahavior.
|
środa, 5 września 2007, 21:44 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|