Teraz jest sobota, 16 stycznia 2021, 02:37




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 polskie litery w Avid Xpress Pro 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post polskie litery w Avid Xpress Pro
Hej,
Poszukuję pomocy w sprawie wprowadzenia polskich liter w napisach w Avidzie. Zazwyczaj robiłam napisy w Photoshopie i importowałam do Avida. Nie było żadnego problemu. Tym razem jeden zleceniodawca zażyczył sobie napisy na obrazie. Szybko zorientowałam się, że nie mogę wprowadzić polskiej litery typu ą, ę, ż w programie. Próbowałam
skopiować pożądaną literę spoza programu, ale ten zabieg się nie powiódł. Oczywiście przejrzałam wszystko na temat napisów w pomocy Avida, ale niestety tam również nie znalazłam rozwiązania. Zwracam się więc do was z prośbą o pomoc. Może ktoś z was jest bardziej zaawansowany w temacie napisów i byłby w stanie poradzić mi, co mam zrobić w takiej sytuacji. Z góry dziękuję/idiosyncrasy


wtorek, 4 września 2007, 18:56
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 6 lipca 2005, 21:04
Posty: 76
Lokalizacja: Oleśnica
Post 
witam
ja pisze sobie polskie litery w notatniku i potem tylko ctrl c - ctrl v i nie ma problemow , niewiem czy jest inna metoda

pozdrawiam


wtorek, 4 września 2007, 20:01
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 29 marca 2006, 14:59
Posty: 143
Post 
miałem problem z ć a reszta była ok. Okazało się że podczas instalacji karty graficznej instalowały się jeszcze jakieś duperele.
Teraz zainstalowałem samiuśki sterownik i nic więcej!
Wszystko chodzi i to akurat w Avidzie.
Srawdż czy w notatniku masz wszystkie znaki a jak nie to sprawdż jeszcze w tablicach znaków czy są. Jeśli tak to masz podobny problem do mojego. Zaznaczam że do Avida nie instalowałem żadnych wtyczek z polską czcionką.


wtorek, 4 września 2007, 20:34
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 3 sierpnia 2007, 10:26
Posty: 179
Post Re: polskie litery w Avid Xpress Pro
idiosyncrasy napisał(a):
Hej,
Poszukuję pomocy w sprawie wprowadzenia polskich liter w napisach w Avidzie. Zazwyczaj robiłam napisy w Photoshopie i importowałam do Avida. Nie było żadnego problemu. Tym razem jeden zleceniodawca zażyczył sobie napisy na obrazie. Szybko zorientowałam się, że nie mogę wprowadzić polskiej litery typu ą, ę, ż w programie. Próbowałam
skopiować pożądaną literę spoza programu, ale ten zabieg się nie powiódł. Oczywiście przejrzałam wszystko na temat napisów w pomocy Avida, ale niestety tam również nie znalazłam rozwiązania. Zwracam się więc do was z prośbą o pomoc. Może ktoś z was jest bardziej zaawansowany w temacie napisów i byłby w stanie poradzić mi, co mam zrobić w takiej sytuacji. Z góry dziękuję/idiosyncrasy
a nie da sie w avidzie zrobić napisów na kanale alpha? tworzysz plik psd przezroczysty wrzucasz do avida ustawiasz kanał alpha i powinno śmigać. (nie znam avida teoretyzuje biorca doświadczenia z adoba, ale nie zaszkodzi chyba sprobować)

W najgorszym przypadku mozna sprobowac na greenscreen lub bluescreen.


wtorek, 4 września 2007, 21:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post litery
dzięki wszystkim za odpowiedź
w międzyczasie odkryłam sposób z kopiowaniem z notatnika za pomocą ctrl+c
ale w każdym razie
wielkie dzięki/idiosyncrasy


wtorek, 4 września 2007, 21:25
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 29 marca 2006, 14:59
Posty: 143
Post 
Można i nawet bez kanałów, PSD i tak jest przeżroczyste. Robiłem tak zawsze w UMSP8. Pędzelek plus ogonek i już miałem ćśż itp. Ale co z napisami końcowymi? Wtedy robi się zazwyczaj przewijane napisy bo stałe stwarzają wrażenie że film się dopiero zaczyna.
Przy okazji masz blisko z Rybnika do Strumienia, zapraszam na małe piwko!


wtorek, 4 września 2007, 21:25
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 3 sierpnia 2007, 10:26
Posty: 179
Post 
anaś napisał(a):
Ale co z napisami końcowymi? Wtedy robi się zazwyczaj przewijane napisy bo stałe stwarzają wrażenie że film się dopiero zaczyna.
Przy okazji masz blisko z Rybnika do Strumienia, zapraszam na małe piwko!
na upartego mozna wrzucic to na motion i puszczac warstwa po warstwie w gore czy w dol :P Kombinacji jest sporo wszystko zelezy od pomyslowosci tworcy :] (dlatego najcenniejszy jest pomysl)

A co do piwka to chetnie jak sie tylko spotkamy :D Pozdro dla ziomka :D


wtorek, 4 września 2007, 22:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
hej

trzeba zmienić interpretację klawisza "Alt"

pozdrawiam
M.


wtorek, 4 września 2007, 23:46
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 14 marca 2007, 12:00
Posty: 96
Post 
Proponuję skorzystać z darmowego oprogramowania, znajdującego się na tej stronie. Chodzi o sterownik "Mocny Akcent". Dodaje on nowe możliwośći obsługi klawiatury.


środa, 5 września 2007, 00:26
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 20 lutego 2005, 22:34
Posty: 70
Lokalizacja: Brwinów
Post 
Aby mieć polskie fonty w tytularce:

Settings – Interface – General – uaktywnić Windows Standard Alt Key Bahavior.


środa, 5 września 2007, 21:44
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL