Teraz jest sobota, 16 stycznia 2021, 02:25




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 DOBRZY LUDZIE POMOCY 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 17 lipca 2008, 10:27
Posty: 3
Post DOBRZY LUDZIE POMOCY
Z myślą o AVIDZIE kupiłem laptopa ASUS F3Sg no i się zaczęło

Intel Core 2 Duo T7250 2,0 GHz
RAM 3 GB
Dysk 300 GB SATA
Nvidia GeForce 9300 mg 256 MB
Realtek HD

Oczywiście Vista precz, małe kłopoty ze sterami ale XP śmiga.

Po zainstalowaniu Xpressa 5.8 dźwięk i grafika chodzi, ale przy próbie wykonania podstawowych poleceń typu: EXTRACT, LIFT, ADD EDIT, czy założenia jakiegokolwiek efektu wyskakuje komunikat:
Microsoft Visual C++ Runtime Library
Runtime error! Program:C\Program files\Avid\AvidXpressPro.exe abnormal program termination
i aplikacja się zamyka.
Błąd znany w sieci, spotykany nie tylko na Avidzie, ale i przy grach, a nawet Gadu-Gadu, jednak nie ma na niego lekarstwa.

Dlatego zainstalowałem Xpressa wersję 5.7 i znowu porażka. Tutaj wszystkie funkcje działają, jest dźwięk, ale BRAK PODGLĄDU. Po zapuszczeniu PLAY mrozi pierwszą ramkę, przy poruszaniu się po Timeline obrazki się zmieniają.

Błagam pomóżcie, bo mi już brak pomysłów. Jestem po kilku formatach i zmianach Windowsa, sterowniki do grafiki pobrane z nVidii, czy Avida nie działają. Podczas instalacji dostaję komunikaty, że dla mojego sprzętu nie znaleziono sterowników.
Sumując do wesji 5.7 nie działa grafika, w 5.8 działa, ale buraczy się program
BŁAGAM POMÓŻCIE na Aidzie pracuję od 10 lat i nie chcę innego programu.

Trochę się rozpisałem
Pozdrawiam si@ra


wtorek, 2 września 2008, 09:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: DOBRZY LUDZIE POMOCY
Z myślą o avidzie było kupić referencyjnego della, lub macbooka pro ;)
No ale skoro asus...
Jeśli masz legalną wersję, chyba że pracujesz w tv, ;) to możesz sobie zupgrejdować do media composera 3, xpressa już nie ma...
Przypuszczam zatem, że masz wersję edukacyjną... W takiej sytuacji lepiej zainstalować tę niższą chyba, 5.7 w której masz problem z podglądem. Podgląd naprawisz zmieniając stery nvidii, a w trakcie pracy np. nie wypuszczaj na ekran okienka gg (minimalizuj gdy nie piszesz...)
Co do sterowników karty poczytaj w innym poście, poza tym zweryfikuj ustawienia podglądu i karty w ustawienia w programie.

Pozdrawiam
Muchomor


wtorek, 2 września 2008, 11:32
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 17 lipca 2008, 10:27
Posty: 3
Post Re: DOBRZY LUDZIE POMOCY
Witaj
Mam wersję edukacyjną, dlatego Asus (względy finansowe i wydawałoby się dobra konfiguracja). Chciałem używać tego w domu. W firmie pracuję na Composerze.
Jeśli można to prosiłbym o konkrety.
Sterowniki mam najnowsze oczywiście nVidii do geforce 9300. Przy próbie instalowania tych dedykowanych do Avida, instalacja jest przerywana komunikatem, że dla mojego sprzętu nie znaleziono sterownika. Nie wiem może coś robię nie tak, może trzeba jakoś ręcznie wymusić sterownik. Szukam już od dwóch miesięcy i zaczynam mieć dosyć. Szkoda mi sprzedawać komputer i kupować inny z myślą, że też nie pójdzie.
Przeczytałem całe to forum, nic nie znalazłem, no i nie bardzo wiem, jak zweryfikować ustawienia podglądu i karty w programie.
Dlatego bardzo proszę o jakiś konkret


wtorek, 2 września 2008, 12:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: DOBRZY LUDZIE POMOCY
Hej

Z tą grafiką raczej pod xp nie zadziała. Nie wiem jak można kupić taki szrot... ta karta ma szynę 64bit i natywnie wspiera tylko vistę, nic dziwnego, że referencyjny sterownik nie działa, bo go nie ma po prostu. Najlepiej pozbyć się tego komputera. Ale jak to możliwe, że z 10 letnią praktyką avidową, coś takiego kupiłeś ;) Wydaje mi się, że może Ci pomóc zmiana systemu na vistę sic... lub zmiana xpressa na MC, ale Twojej wersji "edukacyjnej" pewnie podnieść nie możesz... ;)

Pozostaje przeklikanie całego menu karty graficznej, włączanie i wyłączanie opcji... ale wątpię czy to Ci pomoże... nie przychodzi mi jednak do głowy inne rozwiązanie.

Pozdrawiam
Muchomor


wtorek, 2 września 2008, 22:03
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 17 lipca 2008, 10:27
Posty: 3
Post Re: DOBRZY LUDZIE POMOCY
Dzięki za motywację, udało się
Pozdrawiam


środa, 3 września 2008, 09:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: DOBRZY LUDZIE POMOCY
super :)

chcieć to móc :)

Pozdrawiam
Muchomor


środa, 3 września 2008, 14:50
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL