Ha,
Jak zwykle cenna uwaga Muchomor
Mam tylko niejasność w jednej kwestii w tym względzie. Może więc pomożesz mi tutaj.
Otóż zastanawiam sie jak i kto weryfikuje to, czy używasz Avida do zastosowań komercyjnych czy nie i co oznacza w tym przypadku termin 'zastosowania komercyjne'. Przez 'zastosowania komercyjne' rozumiem przede wszystkim i również montaż jakiegokolwiek materiału na Avidzie i sprzedaż tego materiału. Choć mogę się mylić...
Właśnie z powodu tej niejasności napisałem, że zwykle nie udzielam takich rad bo nie mam zamiaru wprowadzać kogoś w błąd a tym bardziej namawiać do krętych działań.
Z drugiej strony, każdy kto mniej lub bardziej profesjonalnie zajmuje sie montażem, wie że wydatek rzędu kilku tysięcy, tym bardziej na początku działalności filmowej, to dość istotna kwestia. Stojąc więc przed dylematem czy np. kupić Canona XH A1 albo Maca Pro, czy też oprogramownie w niespełna tej samej cenie - wybierze raczej to pierwsze czyli sprzęt.
Kilku znajomych, którzy zakupili rzekomo oryginalne kopie Avida na ebayu po okazyjnej cenie - mają często kłopoty z rejestracją. To też inna kwestia.
Inni znajomi, ci, którzy trochę lepiej prosperują, zakupili oryginalne wersje i czerpią pełny serwis z racji rejestrowania i posiadania oryginałów.
Większość jedzie krętymi drogami posługując się wersją 'koleżeńską'.
Słowem każdy orze jak może.
Myślę sobie zatem, że z budżetowego punktu widzenia najlepiej poznać jakiegoś menadżera w Avidzie i niech na święta da w prezencie kopię za darmo!!!
Pozdrawiam
Łukasz