Teraz jest poniedziałek, 24 września 2018, 11:42




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 avid liqiud 7 :/ problem pomocy 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 25 czerwca 2009, 13:48
Posty: 35
Post avid liqiud 7 :/ problem pomocy
witam .
wlasnie zakupilem avida niby wersja 7.2 a po zainstalowaniu na gorze w pasku 7.0 :/ ale nie nie to mi chodzi.mam pytanie do uzytkownikow avida:wyskakuja mi takie errory
http://lh6.ggpht.com/_qEhhUX1sGlo/SkNYQMrWSvI/AAAAAAAABAc/tn-bytPVpLc/error2.JPG
http://lh6.ggpht.com/_qEhhUX1sGlo/SkNYS5TPkyI/AAAAAAAABAg/3Novdgj30nM/error.JPG
malo tego tile dekor mi wogole nie dziala stabilizer takze-nie mode go editowac,jesli chce np klip o dlugosci 5 sek zmienic predkosc dynamic time warp (robie tak jak w tutorialach)to po renderingu klip mi sie nie wyswietla i nad nim mam czerowny pasek.,jesli chce zrobic przejscie cross fade np 1 sek to po renderingu i wypluciu kilpu do hd w miejscu przejscia mam zielone obraz
co to moze byc?
czyzby jakas zubozona wersja programu?
pracuje na 4 quad 4gb ram 1 tb hard drive 1 gb graf nvidia
dzieki za pomoc


czwartek, 25 czerwca 2009, 14:00
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4518
Lokalizacja: Tczew
Post Re: avid liqiud 7 :/ problem pomocy
Zmieniłem rysunki na linki, bo były za duże i rozjeżdżały forum. Przepraszam.
Avid (Pinnacle) Liquid Edition nie ma na tym forum zbyt wielu użytkowników, więc jeżeli nie dostaniesz informacji, to zobacz forum poświęcone w praktyce tylko Pinnacle LINK, gdzie nie ma co prawda zbyt wielu nowych wpisów w dziale Liquida, ale zgromadzona tam baza wiedzy powinna Ci wystarczyć. Miejmy też nadzieję że któryś z kolegów kto używa / do niedawna używał - przeczyta i pomoże tu na miejscu.
Zmieniając temat, to widzę że masz źle dobrany komputer do Liquida:
procesor nie szkodzi że 4 rdzeniowy, ale Liquid nie wykorzystuje 4 a tylko 2 rdzenie, jeden dysk twardy - Liquid tego bardzo nie lubi i karta grafiki mogła by być lepiej dobrana do programu.

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 25 czerwca 2009, 15:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 25 kwietnia 2007, 13:36
Posty: 207
Lokalizacja: Częstochowa
Post Re: avid liqiud 7 :/ problem pomocy
Masz starą wersję. Pobierz najnowsze upgrady do 7.2. Zielony obraz oznacza problem z kartą grafiki, która pracuje w DX10, błąd poprawia najnowszy update, poszukaj w google, bo nie mam już AL a linków dokładnych nie pamiętam.


czwartek, 25 czerwca 2009, 15:19
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 25 czerwca 2009, 13:48
Posty: 35
Post Re: avid liqiud 7 :/ problem pomocy
hmm ,moja karta to 8500 nvidia
po upgrate adiva na 7.2 i directa z 9 na 10 problem jest ten sam:/
zapytam jeszcze tam gdzie sugerujesz
dzieki


czwartek, 25 czerwca 2009, 16:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 25 kwietnia 2007, 13:36
Posty: 207
Lokalizacja: Częstochowa
Post Re: avid liqiud 7 :/ problem pomocy
Update Avida tak aby obsługiwał karty z DX10.

Tu jest poprawka, która mi pomogła.

Poza tym warto poszukać czy nie ma innych poprawek.
Dodam iż AL7 chodzi poprawnie tylko pod XP SP2 (być może SP3) i jest to niestety już nierozwijany projekt, a szkoda bo to bardzo dobry soft.

I na koniec - po zainstalowaniu poprawki jak dalej będzie lipa do zainstaluj DX9c a DX10 wywal - tu się nie zrozumieliśmy.


czwartek, 25 czerwca 2009, 19:09
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 25 czerwca 2009, 13:48
Posty: 35
Post Re: avid liqiud 7 :/ problem pomocy
wiec tak ,zorobilem formata C polozylem nowy syst vista,i zainslowalem avida wg tej instrukcji :
Use a "higher" version of Vista, I use ultimate, although it has been reported that even more basic versions of Vista has worked well.

Use a brand new install of Vista with the neccessary updates done

Disable the internet connection, disable the firewall.

Go to user accounts, turn off Control of useraccount, UAC.

Restart the machine as you are asked to, make sure you are logged in as administrator.

Do the full install of Liquid 7,2 from your hard disc, follow the pinned link in the top of the forum about license keys and so, run the update patch for liquid 6 to 7.

All the install should work well, you are asked to restart the machine, do that, do not install TDK RT.

Go to the al 7,2 install folder once again, find TDK Pro, configure the install program of tdk pro in properties/compability to "run in compability for XP" run the program, it should work now.

Start up the programs with firewall still disabled and check that all works well.

Turn on the firewall and make a windows update, the drivers for the pro bob was released on WU for V 32 in december 2006, for Vista 64, there are No drivers so the Pro Bob cannot be used..

Have the user account control turned off all the time when running Liquid.

Use only Liquid together with SD projects when running it with Vista as OS, I have seen some funny rendering effects with HD.

XP is a much better OS for running AL 7,2 than Vista currently, when you want to make more advanced stuff as HD projects, buy a removable disc bay for XP and install AL 7,2 also on that bay, use the same drive letters and links,media - render files and so on that Liquid installation as in Vista and you can open up your Vista made projects when running XP as OS.

This workflow works well for both Vista 32 and Vista 64, if you get into trouble with that the optical drives will dissapear from the desktop, the link to the microsoft supportcenter is here.
pozniej poszedl na stol nowy direct 10 i upgrate aiva tym linkiem:
http://www.pinnaclesys.com/PublicSite/u ... quid+7.htm
dynamic time line i cross fade dzialaja jak nalezy ....ALE, no wlasnie ale
zobaczcie jak mi ten avid wyglada Obrazek
nie mam okienek do minimalizacji outopy input -prawy gorny rog,pasek postepu renderu tez mi sie nie pokazuje
jakies sugestie?


czwartek, 2 lipca 2009, 18:15
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 25 czerwca 2009, 13:48
Posty: 35
Post Re: avid liqiud 7 :/ problem pomocy
pozbylem sie visty i zainslowalem XP profesionall na oddzielnym dysku,polozylem fddshow ,ac3,stery do karty nvidia 8500 gt (takiej uzywam)
zarobilem instalke avida... ten sam problem ,okno avida nie jest kompletne prawej strony nie ma obciete przyciski do minimaliwowania ,zamykania oraz input output itd,inne programy pracuja ok


ludzie co to moze byc?????????????

pracuje na 4 quad Q6600 2.4 ghz Intel 3 dyski (ponad 1 tb) nvidia 8500 GT


niedziela, 5 lipca 2009, 18:00
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4518
Lokalizacja: Tczew
Post Re: avid liqiud 7 :/ problem pomocy
Nie odpowiem, bo nie mam Liquida, a znam go tylko z przed lat z triali, ale pomęcz jeszcze pasek narzędzi. Może to nie błąd, a brak : "haczyka" przy odpowiedniej budce? W nagrodę za wytrwałość tutoriale: LINK. :wink:

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 5 lipca 2009, 18:12
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 25 czerwca 2009, 13:48
Posty: 35
Post Re: avid liqiud 7 :/ problem pomocy
dzieki
wywalilem viste i zainstalowalem xp
avid chodzi mi jak nalezy ale tylko jesli na tasmie mam 1280/720 taka rozdzielczosc
powyzej tych rozdzielczosci nic nie moge zrobic...

karta???


piątek, 10 lipca 2009, 20:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 25 kwietnia 2007, 13:36
Posty: 207
Lokalizacja: Częstochowa
Post Re: avid liqiud 7 :/ problem pomocy
Mi na starym kompie z 2gb ram i q6000@3GHz śmiga płynnie materiał w kodeku hdv. Ba - nawet 1920 mogę spokojnie pracować.

Ważne nie tylko dla Avida, ale każdego innego programu - sekwencja musi być w takim samym kodeku jak importowane pliki. Zapobiega to przekodowywaniu. Najlepiej robić captute avidem, który automatycznie zaimportuje pliki. Karta grafiki w przypadku avida nie ma znaczenia - jedynie efekty/transition GPU wymagają dobrej karty, jednak 8500 mimo, ze to budżetowy model powinna dać radę.

Reasumując - importujesz pliki o innym kodeku niż ustawiony w sekwencji lub masz namieszane coś w systemie. Jako, że każdy soft do montazu ma swoje kodeki - świętą zasadą jest instalowanie go na samym końcu (wiem że powerdvd może nieźle namieszać jak zainstalujemy go później).


sobota, 11 lipca 2009, 14:02
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 25 czerwca 2009, 13:48
Posty: 35
Post Re: avid liqiud 7 :/ problem pomocy
DZIALA DZIALA!!!!

DZIEKI WIELKIE
!!!!
:lol:


czwartek, 16 lipca 2009, 17:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 marca 2007, 02:03
Posty: 299
Post Re: avid liqiud 7 :/ problem pomocy
to http://lh6.ggpht.com/_qEhhUX1sGlo/SkNYS ... /error.JPG oznacza że avida musisz uruchamiać z prawami administratora w Vista, klikasz na ikonę, właściwości i w zakładkach szukasz " uruchom z prawami administratora"

druga spawa to taka że Avid pod Vistą nie będzie poprawnie działać

za to działa bardzo dobrze w Windows 7 x64 ( przetestowane ) osobiście

_________________
Sony PXW-1XX, SONY FX1000, Libec ALLEX, Benro KH-25, BOYA BY-WM6, Avid Liquid 7.2, Pinnacle Studio 19, Edius 7.53


czwartek, 11 marca 2010, 07:46
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL