Teraz jest sobota, 26 maja 2018, 13:42




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 MC 5.03 Import AVCHD 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2008, 13:42
Posty: 102
Post MC 5.03 Import AVCHD
Witam wszystkich.
Czy ktoś może mi pomóc ? Nie potrafię zaimportować plików AVCHD, Avid Media Composer importuje ale obraz migocze. Odpalam pliki bezpośrednio pod Windows Media Playerem i wszystko jest OK, tak samo w Adobe Premiere CS5 wszystko poprawnie a w Avidzie ni cholery. Niby nowe wersje pozwalają na bezpośredni import ale to nie działa ?

Jeszcze jedna uwaga, jak widzę w Avidzie przy eksporcie w formacie QuickTime Reference komunikat GOP, limit 2 GB to mnie krew zalewa. Aby to obejść trzeba dokonać kilku operacji, które system mógłby robić sam a nie zmuszać użytkownika do zbędnych działań.

Liczę na pomoc w sprawie ACVHD
Pozdrawiam
ZF

_________________
Windows 10, HP Z820, 2 x E5-2697 v.2, Eizo CG-318K, Avid Composer 2018.1, Symphony Option, Adobe Production Suite CC, Boris Red 5.6, BCC 11, Boris Saphire 11, Sorenson Squeeze 11 Pro


niedziela, 22 sierpnia 2010, 08:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: MC 5.03 Import AVCHD
Hej

Z jakiej kamery? wrzuć gdzieś plik...

Pozdawiam
Muchomor


poniedziałek, 23 sierpnia 2010, 16:51
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 30 stycznia 2010, 19:05
Posty: 10
Post Re: MC 5.03 Import AVCHD
Nie wiem w czym kłopot. Na Macbook Pro import sony AVCHD działa bez kłopotu.

A już mowa o ograniczeniu QTref to chyba jakaś pomyłka. Zasada reference tyczy się bezpośredniego odniesienia do mediów w katalogach Avida, więc gdzie to ograniczenie? Dwugodzinne filmy w HD wysyłam przez QTref.

J.


wtorek, 24 sierpnia 2010, 10:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: MC 5.03 Import AVCHD
moze wlasnie preblemem jest MC na pececie


wtorek, 24 sierpnia 2010, 11:29
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2008, 13:42
Posty: 102
Post Re: QT Reference Export
Jak to się ma do tego:
http://community.avid.com/forums/p/6700 ... spx#375265
Pierwsze słyszę, że nie ma limitu 2 GB. Oczywiście można to zrobić ale dokonując tych alpejskich czynności pokazanych w powyższym tutorialu.

_________________
Windows 10, HP Z820, 2 x E5-2697 v.2, Eizo CG-318K, Avid Composer 2018.1, Symphony Option, Adobe Production Suite CC, Boris Red 5.6, BCC 11, Boris Saphire 11, Sorenson Squeeze 11 Pro


środa, 25 sierpnia 2010, 06:04
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2008, 13:42
Posty: 102
Post Re: MC 5.03 Import AVCHD
Kamerka Sony HDR-SR12E.
Do Adoba CS5 lub CS4 bez zarzutu. Oczywiście muszę to ponownie eksportować i importować później do Avida.
Do samego Avida importuje ale obraz miga kolorami.
Muchomor, podaj proszę jak mam przesłać jakieś przykładowe pliki. Dziękuję za zainteresowanie.
Pozdrawiam.

_________________
Windows 10, HP Z820, 2 x E5-2697 v.2, Eizo CG-318K, Avid Composer 2018.1, Symphony Option, Adobe Production Suite CC, Boris Red 5.6, BCC 11, Boris Saphire 11, Sorenson Squeeze 11 Pro


środa, 25 sierpnia 2010, 06:11
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 15:21
Posty: 19
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: MC 5.03 Import AVCHD
Jarosław Barzan napisał(a):
Nie wiem w czym kłopot. Na Macbook Pro import sony AVCHD działa bez kłopotu.

A już mowa o ograniczeniu QTref to chyba jakaś pomyłka. Zasada reference tyczy się bezpośredniego odniesienia do mediów w katalogach Avida, więc gdzie to ograniczenie? Dwugodzinne filmy w HD wysyłam przez QTref.

J.


Oczywiście ograniczenia 2 GB nie ma, gdyż jak słusznie zauważyłeś QT referuje się do mediów Avida. Jednak w przypadku AVCHD i podobnych MPEG 35Mb nie jesteśmy w stanie ich wysłać do QTref. Dopiero media w natywnym DNxHD pójdą w QTref.

_________________
TheSun


środa, 25 sierpnia 2010, 10:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: MC 5.03 Import AVCHD
no to po zmontowaniu sekwencji PPm na sekwencje i Consolidate/Transcode, wybrac odpowiednie ustawienia i potem mozna eksportowac referencje

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


środa, 25 sierpnia 2010, 10:06
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 30 stycznia 2010, 19:05
Posty: 10
Post Re: MC 5.03 Import AVCHD
Dokładnie tak!

Sęk w tym że formaty AVCHD i MPEG to nie są formaty edycyjne. Oczywiście da się montować :) ale natywnym standardem pracy Avida są kodeki I-FRAME. Założenie jest więc takie że wszystko przed, albo po montażu, należy transkodować do DNxHD lub OMF. Chyba że eksportujemy od razu do konkretnego formatu QT.

Nie wiem tylko o co chodzi z tym AVCHD. U mnie pliki z aparatu Sony HX5V (1920-1080) importuje prawidłowo.

J.


środa, 25 sierpnia 2010, 11:09
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 30 stycznia 2010, 19:05
Posty: 10
Post Re: MC 5.03 Import AVCHD
PS. Jest już wersja 5.0.3.1.


środa, 25 sierpnia 2010, 11:13
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 15:21
Posty: 19
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: MC 5.03 Import AVCHD
Nie wiem jak importowałeś materiały. Zakładam, że po prostu bezpośrednio opcją Import. Ale może spróbuj wciągnąć je przez AMA i wtedy transcode do DNx... Może będzie lepiej.

_________________
TheSun


środa, 25 sierpnia 2010, 11:42
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 30 stycznia 2010, 19:05
Posty: 10
Post Re: MC 5.03 Import AVCHD
Mnie przez AMA nie udało się zalinkować AVCHD. Ale dorwałem jeszcze Sony NEX5. Import bez problemu. Całkiem ładny obrazek.


środa, 25 sierpnia 2010, 13:30
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2008, 13:42
Posty: 102
Post Re: MC 5.03 Import AVCHD
Ja sobie radzę z problemem importu ACVHD stosując Adobe Encodera ale ja tego nie chcę robić. Import w Avidzie winien tez zaimportować poprawnie.

Sprawa Export QT Reference wygląda wg mnie podobnie.
JA wiem jak sobie z tym poradzić, także przy pomocy przytoczonego przeze mnie tutotriala.

Ale ja akurat zajmuję się informatyką i nie mogę pojąć po co mam transkodować czy wykonywać inne alpejskie czynności. Ja oczekuję aby Avid wyeksportował mi film jako QT Reference. Powinienem otworzyć okienko Export --> QTR i wcisnąć klawisz. Niech system robi co chce, niech transkoduje, wydziwia inne wygibasy i na końcu w określonej kartotece winienem uzyskać odpowiedni plik eksportu. O to mi chodziło.
Pozdrawiam
ZF

_________________
Windows 10, HP Z820, 2 x E5-2697 v.2, Eizo CG-318K, Avid Composer 2018.1, Symphony Option, Adobe Production Suite CC, Boris Red 5.6, BCC 11, Boris Saphire 11, Sorenson Squeeze 11 Pro


środa, 25 sierpnia 2010, 15:02
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL