Teraz jest sobota, 20 października 2018, 23:35




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 MC 5.03 Problem z dźwiękiem. 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2008, 13:42
Posty: 102
Post MC 5.03 Problem z dźwiękiem.
Nie jestem w stanie tego żadną miarą zrozumieć. Może ktoś mi pomoże.
Spróbuje to zilustrować na przykładzie.

Mam clip z muzyką stereo w mov. Ładuję go do Sonica i nagrywam na Blu Ray jako Stereo. Na wzmacniaczu mam takie nastawy, że widzę, że na wejściu pokazują mi się 2 kanały a na wyjściu wszystkie 6 a więc dźwięk stereo jest rozdzielany na wszystkie głośniki. I tak aparatura gra.

Ten sam clip ładuję teraz do Avida Composera 5.03. Wypuszczam QT jako stereo i dalej tą samą drogą przez Sonica na Blu Ray. Klapa. Na wzmacniaczu wyświetlają się na wejściu identycznie 2 kanały, na wyjściu tak samo 6 kanałów ale grają tylko przednie.

Nie mam zielonego pojęcia, gdzie tkwi błąd, od lat mi to działa teraz w wersji 5.03 klapa.

Czy ktoś jest w stanie to wytłumaczyć ?
Pozdrawiam
ZF

_________________
Windows 10, HP Z820, 2 x E5-2697 v.2, Eizo CG-318K, Avid Composer 2018.1, Symphony Option, Adobe Production Suite CC, Boris Red 5.6, BCC 11, Boris Saphire 11, Sorenson Squeeze 11 Pro


niedziela, 29 sierpnia 2010, 12:09
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2008, 13:42
Posty: 102
Post Re: MC 5.03 Problem z dźwiękiem.
Trochę się rozjaśniło.
Polecam stronę.
http://community.avid.com/forums/p/8781 ... spx#501188
Nowy MC generuje Sequence Update. Jak głupi.
Wystarczy wpisać w Google'a Avid Sequence Update. Aż huczy na forach jako MC5 Sequence update frustrations!
Ja o tym nie wiedziałem, w pewnym momencie MC wygenerował mi taką Sequence Update i ponieważ miałem kłopot z powrotem do pracy w normalnej Sequence to kontynuowałem w tej "update". Teraz z tego cholerstwa nie potrafię wygenerować pliku z którego mój wzmacniacz zagra na wszystkich kolumnach a nie tylko na centralnym głośniku.
Może ktoś ma jakiś pomysł.
ZF

_________________
Windows 10, HP Z820, 2 x E5-2697 v.2, Eizo CG-318K, Avid Composer 2018.1, Symphony Option, Adobe Production Suite CC, Boris Red 5.6, BCC 11, Boris Saphire 11, Sorenson Squeeze 11 Pro


niedziela, 29 sierpnia 2010, 20:35
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2008, 13:42
Posty: 102
Post Problem z dźwiękiem.
Widzę, że piszę sam ze sobą ale pewnie warto podsumować temat bo po kilku dniach walki udało mi się zlokalizować problem.
Problemy zaczęły mi się po zainstalowaniu Windows 7 i MC 5.0.
Ponieważ problem występował w efekcie na głośnikach na których nagle przestały mi grać przy tych samych nastawach wzmacniacza wszystkie głośniki za wyjątkiem centralnego - eksport z MC, import Sonic (Roxio 6.4) i nagrywanie na Blu ray, testy odsłuchu - wszystko to zabierało dużo czasu.
Ale myślę, że sprawę wyjaśniłem.

Okazało się, że problem leży w Sonicu w procesie transkodowania. I ciekawe, że gdy nastawy były CBR to wzmacniacz działał OK a przy VBR zmieniały się samoistnie nastawy wzmacniacza i grał tylko głośnik centralny. I to nie jest sprawa nastaw wzmacniacza czy Blu Ray bo sprawdzałem zarówno na aparaturze Denona jak i wzmacniaczu Onkyo i odtwarzaczu SONY. Oba zestawy zachowywały się identycznie.

Jeżeli zaimportowałem sekwencje do Sorensona 6.0 i tam transkodowałem a następnie w SONIcu robiłem authoring to wszystko jest OK.

Wniosek, SONIC (moje ROXIO 6.4 jest najnowszą wersją SONICA), nie działa poprawnie w Windowsach 7 a na stronie firmy jest informacja, że nie jest przez "siódemkę" suportowane.

Temat uważam za zamknięty.

_________________
Windows 10, HP Z820, 2 x E5-2697 v.2, Eizo CG-318K, Avid Composer 2018.1, Symphony Option, Adobe Production Suite CC, Boris Red 5.6, BCC 11, Boris Saphire 11, Sorenson Squeeze 11 Pro


poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 20:03
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 31 października 2009, 15:17
Posty: 49
Post Re: MC 5.03 Problem z dźwiękiem.
ZFigas napisał(a):
Problemy zaczęły mi się po zainstalowaniu Windows 7

Otworzę jeszcze na moment ten temat - trochę off-topic. Co dało Ci zainstalowanie W7 Ultimate ? Osobiście nie bardzo widzę taką potrzebę, ale chętnie wysłucham/przeczytam plusy takiej decyzji.

_________________
MC_SY_DNxIO 8.9.1 dongle, MCTransport 3.6.1, W10PRO, QT 7.7.9, BorisRed 5.6, BCC 10, AAE CS6, HP Z800 / 2xXeon X2650, NVidia Quadro 6000, 48Gb RAM / Atto H680 controller with external 16Tb SAS RAID 0, 2x HP z30i 32' monitors


wtorek, 31 sierpnia 2010, 18:18
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2008, 13:42
Posty: 102
Post Re: MC 5.03 Problem z dźwiękiem.
Mr.X napisał(a):
ZFigas napisał(a):
Problemy zaczęły mi się po zainstalowaniu Windows 7

Otworzę jeszcze na moment ten temat - trochę off-topic. Co dało Ci zainstalowanie W7 Ultimate ? Osobiście nie bardzo widzę taką potrzebę, ale chętnie wysłucham/przeczytam plusy takiej decyzji.

Hej,
miło widzieć kogoś z taką samą konfiguracją sprzętu. Chętnie nawiążę kontakt ale ja raczej jestem amator i raczej ze mnie nie będzie dużej pociechy chociaż nawet niezłe filmy robię ale tylko na własny użytek.

Co mi dało Win7. Nie wiem. Przeszedlem z Visty 64, która działała mi super, zero ale to absolutnie zero kłopotów. Chyba nigdy nie zdażyło mi się, że tak długo działał system bez widocznego pogorszenia szybkości działania.
Wydawało mi się, że Win 7 to tylko kwestia czasu, że i tak będzie trzeba przejść na ten system. Poza tym mam też Adobe CS5 więc taką decyzję podjąłem. Poza tym ja pracuję na 3 komputerach przeznaczonych do innych celów i lubię mieć wszędzie taki sam system. Chyba sam system jest fajny.

W sumie nie jest źle ale Sonic niestety zawiesza mi się, nie jest stabilny etc.
Teraz eksportuję z MC do Sorensena jako QTR a następnie w Sonicu już robię authoring.
Sorenson ma fajna funkcję, po zakończeniu długiego transkodowania może wysłać informację na komórkę, że zakończył działanie.

W sumie jestem ciekawy jak inni robią authoring, też Soniciem ?
Pozdrawiam
ZF

_________________
Windows 10, HP Z820, 2 x E5-2697 v.2, Eizo CG-318K, Avid Composer 2018.1, Symphony Option, Adobe Production Suite CC, Boris Red 5.6, BCC 11, Boris Saphire 11, Sorenson Squeeze 11 Pro


środa, 1 września 2010, 21:11
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 31 października 2009, 15:17
Posty: 49
Post Re: MC 5.03 Problem z dźwiękiem.
ZFigas napisał(a):
miło widzieć kogoś z taką samą konfiguracją sprzętu

Nie z taką samą - u mnie tylko 8Gb RAM ;-)
ZFigas napisał(a):
Chętnie nawiążę kontakt

Nie ma problemu - na priv - choć jak znam życie to pewnie drugi koniec Polski :-( btw.. spotykamy się trochę częściej / wirtualnie / ... tam gdzie ostatnio lekko "objechali" Cię za off-topic.
ZFigas napisał(a):
Co mi dało Win7. Nie wiem.

Tak przypuszczałem, ale zawsze można zapytać, bo a nóż - widelec ...
ZFigas napisał(a):
W sumie jestem ciekawy jak inni robią authoring, też Soniciem ?

Osobiście od początku / płyt DVD /pracuję na oprogramowaniu Sonic Solution. Było nie było to standard w tej produkcji.

Pozdrawiam

_________________
MC_SY_DNxIO 8.9.1 dongle, MCTransport 3.6.1, W10PRO, QT 7.7.9, BorisRed 5.6, BCC 10, AAE CS6, HP Z800 / 2xXeon X2650, NVidia Quadro 6000, 48Gb RAM / Atto H680 controller with external 16Tb SAS RAID 0, 2x HP z30i 32' monitors


czwartek, 2 września 2010, 21:12
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL