Teraz jest sobota, 20 października 2018, 23:31




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Jaki komputer pod Avida 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 1 listopada 2010, 17:46
Posty: 2
Post Jaki komputer pod Avida
Witam,

Mam do Was bardzo ważną prośbę. Właściwie, jak w temacie - chciałbym sprawić sobie stacjonarny PC, by móc pomontować na nim na Avidzie, w HD. Wiem, że odpowiednie wymagania sprzętowe mogę znaleźć na stronie producenta, ale, jak wiadomo, podane tam parametry są często dużo zawyżone, a na takie, niestety, nie mam środków. Co możecie mi więc doradzić, praktycy Avida:)? Zaznaczę, że interesowałby mnie sprzęt w granicach 2 tys. / 2,5 tys. Damy radę wyczarować w tej cenie coś odpowiedniego?:)

Z góry dzięki za pomoc:)!


poniedziałek, 1 listopada 2010, 17:53
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 31 października 2009, 15:17
Posty: 49
Post Re: Jaki komputer pod Avida
Kubiak napisał(a):
podane tam parametry są często dużo zawyżone

Niestety nie są specjalnie zawyżone
Kubiak napisał(a):
sprzęt w granicach 2 tys. / 2,5 tys.

Będzie bardzo ciężko.... Dedykowana karta graficzna / Quadro / jest w cenie. Oczywiście nie musisz jej używać, ale testy są po Twojej stronie.
Kubiak napisał(a):
Co możecie mi więc doradzić, praktycy Avida

Próby skonfigurowania odpowiedniego PC / nie certyfikowanego / dla Avida to poważne wyzwanie. Trzeba mieć sporą wiedzę na temat budowy PC / dogłębną /. Nie napiszę, że się nie da, bo są ludzie, którzy zbudowali PC do edycji, ale czasami zastanawiam się skąd mają taką wiedzę na temat chipsetów.... itd. Oczywiście można powielić ich konfiguracje, ale przypuszczam, że jakakolwiek odchyłka np. w producencie pamięci będzie skutkowała błędami.
Do edycji HD już jest potrzebny dość "konkretny" PC.
Wyjściem może być zakup jakiegoś używanego komputera, który jest certyfikowany. Może się okazać jednak, że za pół roku/rok nie będzie to działało.
Jeśli chcesz kupić/kupiłeś profesjonalny soft za dość duże pieniądze to nie oszczędzaj na PC bo się to zemści bardzo szybko.
Powodzenia

_________________
MC_SY_DNxIO 8.9.1 dongle, MCTransport 3.6.1, W10PRO, QT 7.7.9, BorisRed 5.6, BCC 10, AAE CS6, HP Z800 / 2xXeon X2650, NVidia Quadro 6000, 48Gb RAM / Atto H680 controller with external 16Tb SAS RAID 0, 2x HP z30i 32' monitors


wtorek, 2 listopada 2010, 12:11
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 8 maja 2008, 15:34
Posty: 15
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Jaki komputer pod Avida
Witam, chciałbym się podpiąć pod temat, znajomy poprosił mnie abym się dowiedział jaki może kupić laptop aby działał na nim Avid?

pzdr


wtorek, 30 listopada 2010, 14:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7232
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jaki komputer pod Avida
a moze na ipada albo windows mobile ? :)


wtorek, 30 listopada 2010, 15:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 31 października 2009, 15:17
Posty: 49
Post Re: Jaki komputer pod Avida
Ahilles01 napisał(a):
Witam, chciałbym się podpiąć pod temat, znajomy poprosił mnie abym się dowiedział jaki może kupić laptop aby działał na nim Avid?


HP EliteBook 8740w Mobile Workstation
HP EliteBook 8540w Mobile Workstation
Dell Precision M6500 Mobile Workstation
HP EliteBook 8530w Mobile Workstation
Dell Precision M6400 Mobile Workstation
HP EliteBook 8730w Mobile Workstation
Dell Precision M6400 Mobile Workstation
HP Compaq 8510w Mobile Workstation
HP Compaq 8710w Mobile Workstation
Dell Precision M6300 Mobile Workstation

_________________
MC_SY_DNxIO 8.9.1 dongle, MCTransport 3.6.1, W10PRO, QT 7.7.9, BorisRed 5.6, BCC 10, AAE CS6, HP Z800 / 2xXeon X2650, NVidia Quadro 6000, 48Gb RAM / Atto H680 controller with external 16Tb SAS RAID 0, 2x HP z30i 32' monitors


wtorek, 30 listopada 2010, 18:17
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 8 maja 2008, 15:34
Posty: 15
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Jaki komputer pod Avida
Degenerado napisał(a):
HP EliteBook 8740w Mobile Workstation
HP EliteBook 8540w Mobile Workstation
Dell Precision M6500 Mobile Workstation
HP EliteBook 8530w Mobile Workstation
Dell Precision M6400 Mobile Workstation
HP EliteBook 8730w Mobile Workstation
Dell Precision M6400 Mobile Workstation
HP Compaq 8510w Mobile Workstation
HP Compaq 8710w Mobile Workstation
Dell Precision M6300 Mobile Workstation


Dzięki za odpowiedź.

Degenerado napisał(a):
a moze na ipada albo windows mobile ? :)


no jak by było można, to czemu nie:)


wtorek, 30 listopada 2010, 22:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7232
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jaki komputer pod Avida
to nie ja napisalem, ja bym osobiscie sprawdzil na laptopie a nie wierzyl w benchmarki, propozycje i dedykowanie samego avida


wtorek, 30 listopada 2010, 23:02
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 31 października 2009, 15:17
Posty: 49
Post Re: Jaki komputer pod Avida
Degenerado napisał(a):
to nie ja napisalem

a to ciekawe :)
Degenerado napisał(a):
ja bym osobiscie sprawdzil na laptopie

Jak ktoś ma dostęp do różnych modeli to nie ma sprawy - też bym tak zrobił. Ale jeśli ktoś kupuje "konkret" pod edycję to bym nie ryzykował.
Avid nie będzie chodził poprawnie na laptopie za 1499 zł. Kiedyś zainstalowałem MC na laptopie Celeron 1,6 GHz, 1Gb RAM, grafika ATI - działało, ale czas odpoczynku pomiędzy operacjami wskazywał dobre wakacje :wink:
Degenerado napisał(a):
dedykowanie samego avida

W to bym wierzył, bo jeżeli są jakieś problemy to pierwsze pytanie supportu jest o konfigurację / oni to testują /. Jeżeli jest niezgodna - umywają ręce.
Chyba, że ktoś kupuje MC do domowej roboty, to nie ma stresu. Tylko pytanie po co ...

_________________
MC_SY_DNxIO 8.9.1 dongle, MCTransport 3.6.1, W10PRO, QT 7.7.9, BorisRed 5.6, BCC 10, AAE CS6, HP Z800 / 2xXeon X2650, NVidia Quadro 6000, 48Gb RAM / Atto H680 controller with external 16Tb SAS RAID 0, 2x HP z30i 32' monitors


środa, 1 grudnia 2010, 13:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7232
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jaki komputer pod Avida
Degenerado napisał(a):
HP EliteBook 8740w Mobile Workstation
HP EliteBook 8540w Mobile Workstation
Dell Precision M6500 Mobile Workstation
HP EliteBook 8530w Mobile Workstation
Dell Precision M6400 Mobile Workstation
HP EliteBook 8730w Mobile Workstation
Dell Precision M6400 Mobile Workstation
HP Compaq 8510w Mobile Workstation
HP Compaq 8710w Mobile Workstation
Dell Precision M6300 Mobile Workstation


bardzo ciekawe.... to akurat Mr.XXX wrzucil

"Kiedyś zainstalowałem MC na laptopie Celeron 1,6 GHz, 1Gb RAM, grafika ATI " - bez komentarza


środa, 1 grudnia 2010, 15:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 31 października 2009, 15:17
Posty: 49
Post Re: Jaki komputer pod Avida
Degenerado napisał(a):
"Kiedyś zainstalowałem MC na laptopie Celeron 1,6 GHz, 1Gb RAM, grafika ATI " - bez komentarza


Ale da się zainstalować i odpalić ... :lol:

_________________
MC_SY_DNxIO 8.9.1 dongle, MCTransport 3.6.1, W10PRO, QT 7.7.9, BorisRed 5.6, BCC 10, AAE CS6, HP Z800 / 2xXeon X2650, NVidia Quadro 6000, 48Gb RAM / Atto H680 controller with external 16Tb SAS RAID 0, 2x HP z30i 32' monitors


środa, 1 grudnia 2010, 20:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Jaki komputer pod Avida
Hej

Kup sobie jakikolwiek kompik, dobrze by było jakby miał 4 rdzenie, wystarczy 3gb ramu do 32 bitowego windowsa xp gdzie to działa najlepiej, grafika nvidii, oraz zintegrowane audio... co do grafiki to dobrze, żeby to była nvidia, z quadro trochę przyśpiesza, ale bez quadro też może ;)

Pozdrawiam
Muchomor


środa, 1 grudnia 2010, 20:48
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 31 października 2009, 15:17
Posty: 49
Post Re: Jaki komputer pod Avida
Muchomor napisał(a):
Kup sobie jakikolwiek kompik, dobrze by było jakby miał 4 rdzenie, wystarczy 3gb ramu do 32 bitowego windowsa xp gdzie to działa najlepiej, grafika nvidii, oraz zintegrowane audio... co do grafiki to dobrze, żeby to była nvidia, z quadro trochę przyśpiesza, ale bez quadro też może ;)

Przy czym oczywiście musisz mieć "trochę bardzo dużo wiedzy" na temat podzespołów, które wkładasz .... ale da się 8)
Tak patrząc na Twoją specyfikację w stopce to też kupiłeś taki sobie "kompik" ... MB Tyan ... taka najgorsza liga płyt ... Xeon ... pierwszy lepszy procesor 8)

_________________
MC_SY_DNxIO 8.9.1 dongle, MCTransport 3.6.1, W10PRO, QT 7.7.9, BorisRed 5.6, BCC 10, AAE CS6, HP Z800 / 2xXeon X2650, NVidia Quadro 6000, 48Gb RAM / Atto H680 controller with external 16Tb SAS RAID 0, 2x HP z30i 32' monitors


środa, 1 grudnia 2010, 20:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Jaki komputer pod Avida
ale montuję też na maczku z dual corem 2.4 i nvidią 8600gt i daje radę... szału nie ma ale do offline'u do którego służy media composer w sam raz... i nie szumi... a to wielkie pudło... :)


środa, 1 grudnia 2010, 21:13
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 1 listopada 2010, 17:46
Posty: 2
Post Re: Jaki komputer pod Avida
W takim razie powrócę do tematu:)
Dzięki za odpowiedzi do tej pory, a teraz moje pytanie brzmi tak: czy ktoś może wypróbowywał pod kątem Avida taki oto model:

HP G62-a40EW

bliższe dane na: http://h10010.www1.hp.com/wwpc/pl/pl/ho ... 17368.html

Jak myślicie, zagra ten model z Avidem? Sam mam zamiar to sprawdzić, ale jeśli ktoś z was już się z nim zetknął lub ma jakieś przemyślenia, będę strasznie wdzięczny:)


czwartek, 2 grudnia 2010, 16:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7232
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jaki komputer pod Avida
nie prosciej wejsc na strone avida i sprawdzic wymagania ?

dla mnie osobicie ten laptop to kicha


czwartek, 2 grudnia 2010, 17:22
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL