Teraz jest poniedziałek, 24 września 2018, 11:42




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Avid studio - nowe oprogramowanie - nowe problemy :) 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 21 czerwca 2006, 15:21
Posty: 61
Post Avid studio - nowe oprogramowanie - nowe problemy :)
Witam.
Jakiś czas temu (kilka tygodni) Avid wypuścił całkowicie nowe oprogramowanie do edycji o nazwie Avid Studio. Oznaczony jest jako v1.0, ale jest to coś, jak by kontynuacja Pinnacle Studio, ale z CAŁKOWICIE przebudowanych interfacem, zmienioną filozofią podejścia, i po prostu lepszy (na przykład nielimitowana liczba ścieżek audio i wideo, brak specjalnych ścieżek PIP itp - wszystkie ścieżki są uniwersalne, o WIELE lepiej rozwiązana sprawa tworzenia menu płyty itd...) Czy ktoś z Was miał już z tym do czynienia? Ściągnąłem triala ze strony, i zauważyłem coś dziwnego. Ma on w komplecie sporo efektów, ale... Jak instaluję w języku polskim, połowa tych efektów w ogóle się nie pojawia. Po angielsku jest ich więcej. I jeszcze jedno. Szukałem efektu chroma key, i w ogóle nie mogę znaleźć - ani po angielsku, ani po polsku, mimo, że na forum Avida twierdzą, że ten efekt jest. Ktoś coś wie o tym? Dodam, że ten program (oprócz cyrku z efektami) BARDZO mi leży, bo ze wszystkich mi znanych ma chyba najlepiej rozwiązane sprawy z AVCHD, a ja właśnie niedawno kupiłem kamerkę HD :)

_________________
Pozdrawiam.
Amorek.


poniedziałek, 25 kwietnia 2011, 10:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 marca 2007, 02:03
Posty: 299
Post Re: Avid studio - nowe oprogramowanie - nowe problemy :)
wydaje Ci się że w wersji TRIAL będziesz miał full wypas
heh
kup , już kosztuje 488zł w alstor

_________________
Sony PXW-1XX, SONY FX1000, Libec ALLEX, Benro KH-25, BOYA BY-WM6, Avid Liquid 7.2, Pinnacle Studio 19, Edius 7.53


poniedziałek, 2 maja 2011, 07:15
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 21 czerwca 2006, 15:21
Posty: 61
Post Re: Avid studio - nowe oprogramowanie - nowe problemy :)
A jednak miałem rację. W trialu JEST Full wypas. Ale oczywiście tylko przez 30 dni. Po prostu po odinstalowaniu wersji polskojęzycznej , a PRZED zainstalowaniem angielskiej trzeba było skasować folder z ustawieniami programu. Po skasowaniu ustawień, i ponownej instalacji po angielsku mam wszystkie efekty. Wszystko pięknie działa. Może i się skuszę na kupno :) Program jest na prawdę świetny, chociaż musiał bym od razu zmodernizować komputer, bo z AVCHD mój obecny ledwo sobie radzi...

_________________
Pozdrawiam.
Amorek.


poniedziałek, 2 maja 2011, 11:27
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 31 sierpnia 2004, 22:55
Posty: 167
Lokalizacja: Łajszczew ;)
Post Re: Avid studio - nowe oprogramowanie - nowe problemy :)
Z ciekawości, na jakim sprzęcie nie daje rady ?


środa, 25 maja 2011, 23:52
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 21 czerwca 2006, 15:21
Posty: 61
Post Re: Avid studio - nowe oprogramowanie - nowe problemy :)
No nie do końca nie daje rady. Powiedzmy, że do kilku minut filmu jeszcze da się coś z nim robić, chociaż wymaga to sporej cierpliwości. Mój sprzęt:

Procek: Athlon X2 (Dual Core) 4800+ 2.5GHz
Ram: 4GB DDR2 800MHz
Grafika: GeForce 8600GTS 256MB DDR3

Zaznaczam, że kiepsko chodzi z plikami AVCHD. A to są pliki z taką kompresją, że inne programy radzą sobie jeszcze gorzej z nimi na tym sprzęcie. Z plikami Digital Video jest sporo lepiej.

_________________
Pozdrawiam.
Amorek.


środa, 1 czerwca 2011, 18:09
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 9 października 2008, 23:06
Posty: 90
Lokalizacja: Wrocław
Post Re: Avid studio - nowe oprogramowanie - nowe problemy :)
ja zakupilem ostatnio avid studio i w komplecie dostalem dodatkowe plytki z efektami i jest ich naprawde sporo - wiecej niz w wersji trial


czwartek, 14 lipca 2011, 11:20
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 marca 2010, 15:05
Posty: 32
Lokalizacja: Śląsk
Post Re: Avid studio - nowe oprogramowanie - nowe problemy :)
Mam spore problemy z edycją AVCHD na Pinnacle Studio 14 HD Ultimate Collection, po prostu program zaśmieca film w kilku miejscach nie wiadomo dlaczego. Nawet sformatowałem dysk, ponownie zainstalowałem PS14, a śmieci dokładnie w tych samych miejscach... Dokładnie opisałem problem tutaj w dziale dotyczącym Pinnacle Studio.

I właśnie w związku z tym mam prośbę, jeśli już nacieszycie się tym Avid Studio i zmontujecie kilka filmów w AVCHD napiszcie proszę czy wszystko z tym programem w porządku, czy się sypie, czy może też potrafi zaśmiecić film AVCHD mozaiką lub innym badziewiem. Bo z tego co wstępnie się zorientowałem Avid Studio byłby chyba dobrym rozwiązaniem na moje problemy z montażem AVCHD w PS14. Ciekawe czy algorytmy są wzięte z Pinnacle czy z Avida czy może napisane od nowa?

_________________
Intel Core i7 @3,8GHz, 8GB RAM Adata @2000MHz, WD 3TB, GeForce 9500GT, Dell 23" IPS
Windows 7 64, Pinnacle Studio 14 HD Ultimate Collection
Sony HDR-AX2000E, Acurat Lighting LL2120, Manfrotto 547B z głowicą 701HDV, Foton Krypton


niedziela, 17 lipca 2011, 13:32
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 21 stycznia 2007, 01:18
Posty: 38
Post Re: Avid studio - nowe oprogramowanie - nowe problemy :)
Mam następujący problem z AVid Studio.
Film źródłowy jest z dźwiękiem DD 5.1. Jak wyrenedrować materiał z takim dźwiękiem ?
Jak renderuje tworząc plik na dysku twardym to wszędzie mam tylko Stereo. Jak na płytę to mogę wybrać dźwięk 5.1. Jak zatem wyrenderować plik na dysku twardym z dźwiękiem 5.1 ?


środa, 20 lipca 2011, 21:12
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 marca 2010, 15:05
Posty: 32
Lokalizacja: Śląsk
Post Re: Avid studio - nowe oprogramowanie - nowe problemy :)
Postanowiłem nie czekać na więcej opinii i zainstalowałem wersję trial Avid Studio. Następnie z tego samego powitalnego okienka instalacyjnego chciałem zainstalować efekty dodatkowe - to jest druga i ostatnia pozycja do wyboru w tym okienku, i niestety klikam, klikam i nic się nie dzieje, instalacja nie startuje. Kliknąłem zatem "Zakończ instalację", ponownie uruchomiłem instalatora i ponownie kliknąłem drugą pozycję, aby zainstalować dodatki - reakcji brak, nic się nie dzieje.

Co do programu, to uruchamia się praktycznie w jednej chwili, edycja AVCHD jest płynna. Uruchomiłem tworzenie obrazu płyty BD, aby sprawdzić czy wygeneruje się prawidłowo, bez zakłóceń, jakie dodaje Pinnacle - niestety, okazało się, że Avid Studio także dodaje piksolozę na filmie...

Wyglądało na to, że z konfiguracją mojego komputera jest wszystko w porządku, a jednak obecnie nie jestem pewien, czy nie ma jakiegoś "konfliktu" z kartą graficzną, skoro Avid Studio i Pinnacle Studio tworząc film AVCHD dodają zakłócenia w postaci mozaiki/pikselozy.

_________________
Intel Core i7 @3,8GHz, 8GB RAM Adata @2000MHz, WD 3TB, GeForce 9500GT, Dell 23" IPS
Windows 7 64, Pinnacle Studio 14 HD Ultimate Collection
Sony HDR-AX2000E, Acurat Lighting LL2120, Manfrotto 547B z głowicą 701HDV, Foton Krypton


piątek, 22 lipca 2011, 14:00
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 21 stycznia 2007, 01:18
Posty: 38
Post Re: Avid studio - nowe oprogramowanie - nowe problemy :)
Może to pomoże:
http://tiny.pl/h5xrs


poniedziałek, 25 lipca 2011, 15:19
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL