Teraz jest piątek, 25 maja 2018, 14:48




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 z Vegasa do Pro Toolsa (przez Avida) 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 15 listopada 2006, 22:49
Posty: 10
Post z Vegasa do Pro Toolsa (przez Avida)
Witam wszystkich, to, mój pierwszy post na tym forum.

Mam od pewnego czasu pewną zagwozdkę. Montuje na Sony Vegasie (aktualnie wersja 10), i byłem już przy końcu edytowania pewnego filmu dyplomowego, gdy dźwiękowiec, który podobnie jak reżyserka robi dyplom z tego filmu - obudził się, ze musi ode mnie dostać plik OMF, który na zaliczenie musi obrobić w Pro Toolsie. W skrócie telegraficznym chodzi o to, żeby dostał on dźwięk z filmu w takiej formie jak ja mam na timeline, czyli wszystkie te kafelki, w miarę możliwości najlepiej jeszcze z crossfade'ami i resztą mojej dźwiękowej ingerencji.

Niestety okazało się, że Vegas jako "finishing tool" nie posiada takiej opcji, więc zaczęło się szukania cross-programowych rozwiązań. Próbowałem z wyrzucaniem z Vegasa EDL'ów, XMLów, importowaniem do Premiera...W końcu Programem AAtranslator z jakiejś vegasowej listy montażowej udało mi się stworzyć OMF'a ale nie działał on u dźwiękowca.

Wczoraj zainstalowałem trialową wersję Media Composera 4 i wypuściłem z Vegasa 2 pliki - AAF - Avid Legacy AAF File i Edit Protocol compliant AAF File, które zadziałały w Avidzie(połowicznie). Drugim sukcesem było to, że ostały się moje crossfade'y (volume pan'y i punkciki głośności co prawda już nie, ale to i tak dużo), problem jest tylko taki, że pliki audio, choć są w binie to są jakby nieczynne, nie słychać ich, choć nie pojawia się napis Media Offline, tylko czarny ekran przy ich odtwarzaniu w lewym oknie. Próbowałem opcji relink i batch import, ale nie mogę za cholerę ich podmienić na istniejące pliki. Znajomy montażysta który pracuje na Avidzie też próbował i nic z tego nie wychodzi. Wydaję mi się, że jestem tak blisko, a jednak nie potrafię doprowadzić tego do końca... :cry:

Jest jakaś opcja prostego podlinkowania czy podmienienia pliku w binie avida, jak funkcja "Replace" w Vegasie, Premierze czy AE? A może macie jakieś inne pomysły na to żeby projekt dźwięku z wszystkimi cięciami na nim można było otworzyć w Pro Toolsie?

Pozdrawiam
i
Pomocy... :? :wink:


piątek, 6 maja 2011, 18:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: z Vegasa do Pro Toolsa (przez Avida)
zamienic vegasa na premierea :)

a przy okazji jest jakis trial protoolsa 9 na win ?


piątek, 6 maja 2011, 19:43
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 15 listopada 2006, 22:49
Posty: 10
Post Re: z Vegasa do Pro Toolsa (przez Avida)
Degenerado napisał(a):
zamienic vegasa na premierea :)


Może przy następnym filmie, ale teraz nie wchodzi to w grę.

Degenerado napisał(a):
a przy okazji jest jakis trial protoolsa 9 na win ?


chyba nie


piątek, 6 maja 2011, 21:25
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 15 listopada 2006, 22:49
Posty: 10
Post Re: z Vegasa do Pro Toolsa (przez Avida)
Już jakiś czas temu znalazłem rozwiązanie i w sumie pomyślałem, że mogę się nim tutaj podzielić - może komuś się przyda, sam przeszukałem pół internetu bez odpowiedzi, a poniższy sposób pozwala ominąć brak exportu do OMFA, bez tworzenie jakiś pojedynczych ścieżek i innych harówkek pod górkę.

Z Vegasa (w 10tce tylko wersja 32 bitowa ma te opcje, 64-bitowa niestety nie, przynajmniej nie w 10.0c) wybieramy File - Save As - Edit Protocol compliant AAF File (Avid Legacy AAF File też działa ale nie zachowuje żadnej ingerencji dźwiękowej z Vegasa).
Otwieramy Premiera i o ile nie mamy na jednej ścieżce dźwięku raz to w mono, raz w stereo to wszystko powinno się pięknie załadować(jeżeli mamy to przemieszczamy kawałki w mono na jedną ścieżkę, stereo na drugą i też nie powinno być problemu).

Quick fade'y na końcach i początkach eventów z vegasa nie ostaja się w Premierze - pozostają po nich jedynie cięcia w momencie rozpoczęcia, ewentualnie zakończenia takiego fade'u więc najlepiej przed stworzeniem takiego AAF'a usunąć wszystkie tego typu ingerencję i wyłączyć opcję Quickfade audio edits z rozwijanego menu Options na górze.

Nie musimy jednak tracić tego co zrobiliśmy! - powyżej wspomniane quick fade'y zamieniamy na obwiednię głośności (volume envelope) ujawnianą w Vegasie klawiszem skrótu V. Ten typ ingerencji podobnie jak regulacja głośności konkretnych ścieżek (przy każdej ścieżce po lewo) JEST WIDOCZNY W PREMIERZE!(tylko w Edit Protocol compliant AAF File) co było dla mnie bardzo pozytywnym zaskoczeniem, bo oznaczało to, że nie stracę całej mojej dźwiękowej babraniny.

Z Premiera dajemy Export - OMF i działa!

Pozdrawiam,

może komuś się to przyda.


środa, 18 maja 2011, 12:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: z Vegasa do Pro Toolsa (przez Avida)
rzezbienie...


środa, 18 maja 2011, 12:33
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 15 listopada 2006, 22:49
Posty: 10
Post Re: z Vegasa do Pro Toolsa (przez Avida)
Ale działa! I wbrew pozorom nie jest tak czasochłonne. I stanowczo lepsze to niż wymagające dużo większego rzeźbienia metody z renderowaniem pojedynczych wave'ow i ustawianiem ich wg timecode'ów co mi pod drodze proponowano.


środa, 18 maja 2011, 12:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: z Vegasa do Pro Toolsa (przez Avida)
moze i tak ale coloksztalt pracy kompletnie bez sensu, powinien byc export jednym kliknieciem

ale mam pytanie z innej beczki, moze akurat testowales takie rozwiazanie, eksportujesz do pro toolsa a jak w porownaniu do protoolaka dziala obrobka pod auditionem adobea ? teraz juz jest nawet przejscie przez dynamic link, pytam bo musze sie zdecydowac , czy kupic pro toolsa , ktorego nigdzie nie moge potestowac czy inwestowac w adobea


środa, 18 maja 2011, 12:53
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 15 listopada 2006, 22:49
Posty: 10
Post Re: z Vegasa do Pro Toolsa (przez Avida)
Degenerado napisał(a):
powinien byc export jednym kliknieciem


Miło by było, ale nie ma programów idealnych.

Degenerado napisał(a):
ale mam pytanie z innej beczki, moze akurat testowales takie rozwiazanie, eksportujesz do pro toolsa a jak w porownaniu do protoolaka dziala obrobka pod auditionem adobea ? teraz juz jest nawet przejscie przez dynamic link, pytam bo musze sie zdecydowac , czy kupic pro toolsa , ktorego nigdzie nie moge potestowac czy inwestowac w adobea


Ja nie pracuje na PT, musiałem wyeksportować OMF'a dla dźwiękowca który na nim pracuje i w tym programie musi pokazać projekt na zaliczenie. W Audition coś tam robiłem kiedyś troszkę, ale to za mało żeby wyrokować co jest lepsze, ale chyba większym standardem jest PT.


środa, 18 maja 2011, 13:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: z Vegasa do Pro Toolsa (przez Avida)
standard standardem, mnie interesuje wlasnie jednym kliknieciem export OMFa i potem obrobka, ze specyfikacji nowego protoolsa wynika ze teoretycznie powinno wszystko dzialac ale w praktyce roznie to bywa
auditiona nowego jest jak przetestowac ale nie ma jak porownac do pro toolsa a wydac kase ot tak to szkoda


środa, 18 maja 2011, 13:31
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 15 listopada 2006, 22:49
Posty: 10
Post Re: z Vegasa do Pro Toolsa (przez Avida)
Znajdź jakiegoś dźwiękowca z Pro Toolsem u siebie i u niego przetestuj.


środa, 18 maja 2011, 13:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: z Vegasa do Pro Toolsa (przez Avida)
czas czas czas... u siebie to moge na jakims kompie osobno postawic i sie pobawic, jak mam gdzies jechac to lipa, dlatego wkurza mnie brak pelnowartosciowych wersji trial


środa, 18 maja 2011, 14:10
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL