Teraz jest sobota, 26 maja 2018, 13:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Menu w Avid studio 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Menu w Avid studio
Mam taki problem:
Tworzę menu wielostronicowe.Pierwsze menu zawiera przyciski: "Odtwórz film" i drugi przycisk "Sceny". Drugie menu to przyciski z kolejnymi scenami. Wszystko działa poprawnie - każdy przycisk pracuje poprawnie no właśnie a co nie działa ?
Nie działa zaznaczanie tych przycisków na pierwszej , a czasami na pierwszej i drugiej planszy. To znaczy po najechaniu na przycisk miniaturki nie zmienia się ani kolor obramowania ,ani kolor miniaturki ani podkreślenie.Od razu powiem ,że nie jestem "zielonym użytkownikiem" takiego oprogramowania.Posługuję się od jego wydania w Polsce również pinakle studio 12 i w tym programie nie ma żadnych problemów - wszystko działa.
najdziwniejsze jest to ,że w podglądzie płyty zaznaczanie miniaturek działa poprawnie jednak po zapisaniu płyty ,zaznaczanie działa tak jak napisałem od drugiej lub trzeciej planszy.
Dokładnie przestudiowałem instrukcję ,niestety nic na ten temat niem - zresztą dodam ,że instrukcja do Avid studio jest moim zdaniem znacznie gorsza od instrukcji do 12 - bo zawiera masę informacji zbędnych a np.: niezbyt precyzyjnie wyjaśnia tworzenie menu w w szczególności nie wyjaśnia zależności między np.: przyciskami.

Czy może ktoś poradzi mi jak rozwiązać ten problem ?


niedziela, 4 września 2011, 22:14
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 24 lipca 2011, 15:07
Posty: 26
Post Re: Menu w Avid studio
Czyli z tego co rozumiem w ogóle nie widać który przycisk (tekst, miniatura) jest w danym momencie zaznaczony? To dziwne bo u mnie tych problemów nie ma. Co prawda praktycznie w ogóle nie korzystam ze standardowych menu tylko przeważnie tworzę własne od podstaw. Może problem tkwi w przezroczystości podświetlenia? Bo oprócz koloru możesz ustawić jego przezroczystość.


poniedziałek, 5 września 2011, 21:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Menu w Avid studio
Co można ustawić i jak to dokładnie wiem.Tak jak napisałem doskonale potrafię się posługiwać 12 ,tu dokładnie przestudiowałem instrukcję i nic. Zwróć uwagę ,że napisałem iż na podglądzie płyty widać zaznaczenia ,natomiast po nagraniu płyty lub utworzeniu jej obrazu nie widać tych zaznaczeń na jednej - pierwszej planszy lub - nie mam zielonego pojęcia na pierwszych dwóch - na pozostałych wszystko dział prawidłowo.Na podglądzie płyty sprawdzam wszystkie możliwe kombinacje wszystko jest Ok , na płycie nie .Mam wszystkie aktualne sterowniki i wystarczającą ilość pamięci.Myślę ,że problem jednak może tkwić w Avid - jak widzę Avid tak naprawdę nie ma mechanizmu usuwania plików pomocniczych. z instrukcji nie wynika wprost ,że z tym mogą być problemy ,jednak przy uważnym jej przeczytaniu taki wniosek można wyciągnąć.
Dodam też ,że mam zainstalowane uaktualnienie ,które między innym zlikwidowało problem z dodatkami, a które były zainstalowane w 12.


środa, 7 września 2011, 22:59
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 24 lipca 2011, 15:07
Posty: 26
Post Re: Menu w Avid studio
Cytuj:
jak widzę Avid tak naprawdę nie ma mechanizmu usuwania plików pomocniczych

Pliki pomocnicze można usunąć wchodząc w opcję "konfiguruj" następnie "panel sterowania" -> lokalizacje przechowywania, na dole masz przycisk "usuń pliki renderowania".

Napisałeś że zaznaczeń nie widać na miniaturkach przycisków a czy problem również pojawia się jeśli przyciskiem jest zwykły tekst?


czwartek, 8 września 2011, 19:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Menu w Avid studio
To nie są pliki pomocnicze ,które tworzy avid ,pliki pomocnicze to takie między innymi w których pinakle i avid też zapisuje ustawienia właśnie służące do renderowania. Mówiąc inaczej zapisuje kolejne wersje projektu, a więc różne ustawienia np.:kolor ,szybkość rozmieszczenie przejść itp.W przypadku pinakle jest taka opcji i gdy projekt się wali należy te pliki wszystkie usunąć - wtedy pinakle zapisuje ostatnią aktualna wersję projektu.Gdy się tego nie zrobi to czasami właśnie program uparcie próbuje "skorzystać " z jakiejś wcześniejszej wersji no i wtedy właśnie powstaje problem.

Ale wrócę do problemu o którym pisałem.
Rozwiązanie okazało się proste ,a jednocześnie dziwne.Należało najpierw zrobić menu wielostronicowe a dopiero w drugiej kolejności dodać menu z przyciskami odtwórz film i wybór scen no i problem zniknął - dlaczego nie wiem .


piątek, 9 września 2011, 22:24
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL