Teraz jest wtorek, 16 października 2018, 15:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Avid Sudio 1.0 i 1.1 problemy 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 30 września 2011, 17:35
Posty: 5
Post Avid Sudio 1.0 i 1.1 problemy
Witam

Chciałbym się przywitać
... i prosić o pomoc.

Zakupiłem Avid Studio do edycji klipów video FullHD z aparatu fotograficznego.
Działa na i7 2600 3.4Ghz 8Gb RAM płyta Gigabyte GA-HA67A-USB3-B3 system: W7Prof 64bity. Zdaję sobie sprawę że do obróbki FullHD jest to dość słaba konfiguracja,
Pracuję z grafiką wbudowaną, na dwu monitorach.
Mam z nim trochę problemów, może uzyskam od Was jakąś pomoc.

Wersja 1.0 działa w zasadzie poprawnie przy edycji, ale przy zapisie płyty zawsze jest sygnalizowany błąd wewnętrzny i proces jest przerywany. Zapis do pliku działa poprawnie.
-Gdy zainstaluje 1.1 to po 10-100 sek. edycji mam komunikat o braku pamięci (system raportuje użycie na poziomie 2-5GB) i monit o konieczności ponownego uruchomienia programu. Dla klipów z 6 (lub więcej) ścieżkami komunikat ten występuje przy otwarciu klipu. Czasami zaraz po otwarci Avid-a następuje zawieszenie programu (komunikat W7 o tym iż program przestał działać).
Po przeinstalowaniu na 1.0 wszystko wraca j/w w wersji 1.0.

Następny problem dotyczy dźwięku:
-Do sekwencji wideo podkładam dźwięk z zewnętrznego rejestratora 4 kanałowego (dwa kanały przednie i 2 surround). Niezależnie od tego czy najpierw dokonam konwersji 4->5.1 czy wykonam to przypisanie w Avidzie to mam losowy efekt. Czasami dźwięk jet prawidłowo z prawidłowym odwzorowaniem nagrywanej sceny muzycznej, a na przykład przy ponownym otwarciu tego samego materiału scena dźwiękowa jest już zupełnie „zrujnowana” (np.: prawy przedni i tylni kanał jest prawie zupełnie niesłyszalny), w następnym dniu jest OK potem znowu źle.

Kilkukrotne reinstalacje Avid-a a także W7 nie pomagają. Sterowniki w najnowszych wersjach.

Czy mogę prosić o jakieś sugestie ?


sobota, 1 października 2011, 07:02
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 9 października 2008, 23:06
Posty: 90
Lokalizacja: Wrocław
Post Re: Avid Sudio 1.0 i 1.1 problemy
mam podobna konfiguraceje tylko ze windows 7 home i 16 gb ram co do braku pamieci mialem kiedys taki problem przy renderingu na vegas pro . problem polegal na tym ze renderowalem z dysku zewnetrznego na usb, po przeniesieniu na dysk wewnetrzny sata problem znikl, co do nagrywania na plytach polecam sciagnac sobie najnowsze sterowniki do procesora karty itp, powinno pomoc.

to tyle


poniedziałek, 3 października 2011, 13:45
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 30 września 2011, 17:35
Posty: 5
Post Re: Avid Sudio 1.0 i 1.1 problemy
Czy podpięcie karty graficznej z grupy profejonalnego "entry level", myślę o Quadro 600, daje znaczne przyspieszenia przy pracy z Avid Studio w przypadku konfiguracji komputera jaką podałem w 1-wszym zapytaniu tego wątku ? Czy ktoś kto wykonał taką zmiane może się wypowiedzieć. Liczę także, że być może zlikwiduje to opisywane problemy.
Jesli nie Quatro to jaka karta będzie najlepiej współpracowała z Avid Studio ?


środa, 5 października 2011, 20:18
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 30 września 2011, 17:35
Posty: 5
Post Re: Avid Sudio 1.0 i 1.1 problemy
A może ktoś zna odpowiedź:
1. Czy wyk. technologii CUDA jest zaimplementowane w AVID Studio ? Gdy tak to eksport powinien działać znzcznie szybciej.
2. Czy karta z obsługą Pixel Shader 5.0 (DirectX 11) przyśpieszy działanie Avid Studio ? W wymaganiach jest Pixel Shader 3.0 (DirectX 9)

Gdy wybieram elementy kreatywne wspomagane przez GPU to jest ich mało.
Wnioskuje, że przyśpieszenie (jeśli będzie ) to osiągalne głownie przy podglądzie i ew. eksporcie.


sobota, 15 października 2011, 20:43
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 30 września 2011, 17:35
Posty: 5
Post Re: Avid Sudio 1.0 i 1.1 problemy
Witam
Dzisiaj zamontowałem kartę GT 220 w celu przetestowania w/w problemów.
- Avid Studio update 1.1 działa.
- Eksport płyty: do formatu DVD - OK
- Eksport płyty: AVCHD 1920x1080/50i - ERR (gdzieś czytałem o problemie z 50i)
- Dźwięk 5.1 nadal losowo. Może zewn. karta rozw. problem.
- Eksport do pliku DiviX Plus HD 1080 - ERR (timeline) też gdzieś czytałem o tym problemie
- Eksport do pliku DiviX Plus 700x400 - OK

Uwagi ogólne:
Z moich obseracji wynika że grafika zintegrowana (HD3000) działa w pracy z Awid-em tak samo szybko jak GT220 (1.0 bo w 1.1 były w/w problemy)
Chcę wymienić grafikę na GTS 450 ale mam obawy czy przyśpieszy to działanie Avid-a, bo myślę, że procedury Avid-a, przynajmniej w tej wersji, nie obsługują CUDA.

..... może jakieś sugestie co do wyboru grafiki


środa, 19 października 2011, 22:08
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 3 lutego 2011, 12:25
Posty: 16
Post Re: Avid Sudio 1.0 i 1.1 problemy
Encoder Avida ma błędy. Jest to znany problem. Powstała nowa biblioteka renderująca. Wystarczy podmienić w folderze instalacyjnym Avida, w podfolderze "programs". Biblioteka jest do ściągnięcia tutaj:

http://avid.custkb.com/avid/app/selfser ... cId=413381

Ściągnąć bibliotekę, odnaleźć starą w miejscu instalacji. zmienić nazwę (na przykład dodać na końcu "_old"), i w to miejsce wgrać tą ściągniętą. Usuwa sporo błędów.


środa, 30 listopada 2011, 12:21
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL