Teraz jest piątek, 15 stycznia 2021, 22:26




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Obraz w obrazie 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 18 listopada 2011, 21:50
Posty: 3
Post Obraz w obrazie
Jak "zmiksować" dwa klipy?
Jak zmienić rozmiar klipu?
Proszę o pomoc.


piątek, 18 listopada 2011, 22:01
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 3 lutego 2011, 12:25
Posty: 16
Post Re: Obraz w obrazie
W jakim programie? Avid robi dużo programów.


środa, 30 listopada 2011, 12:10
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 18 listopada 2011, 21:50
Posty: 3
Post Re: Obraz w obrazie
Witam:
Przepraszam, że ni uściśliłem chodzi o "Avid Studio 1,1 z poprawką".


czwartek, 1 grudnia 2011, 20:07
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 3 lutego 2011, 12:25
Posty: 16
Post Re: Obraz w obrazie
Jest to dziecinnie proste, można zrobić na kilka sposobów, i we wszystkich można animować rozmiar obrazu, położenie na ekranie, obrót, cień, kolorową ramkę, i wiele innych aspektów. I możesz mieć nałożone kilka obrazów. Na przykład jeden w tle, a na nim cztery inne w czterech rogach.
1. Umieszczasz obraz, który ma być tłem na niższej warstwie
2. Umieszczasz obraz, który ma być pomniejszony jako "PIP" na wyższej warstwie
3. Klikasz dwa razy w ten na wyższej warstwie (który ma być w "PIP"-ie, jakkolwiek by to brzmiało:)
Otworzy się okno efektów
4. U góry na środku masz zakładki. Wybierasz zakładkę Effects, i na niej 2D-3D, czyli efekty 2d i 3d :)
5. Jak klikniesz w 2D-3D, otworzy się listwa z efektami. Masz tu całą paletę różnych efektów, a KILKA z nich nadaje się do zrobienia obrazu w obrazie.
6. Proponuję wybrać 2D Editor CPU. Efekt zostanie nałożony, a obraz automatycznie się zmniejszy, wskoczy na środek, i zostanie otoczony kolorową ramką. Taki preset jest ustawiony automatycznie.
Po prawej stronie, obok podglądu, pojawi się panel z ustawieniami efektu. A w nim preset "default". Jak klikniesz w preset, rozwinie się lista presetów. Wybierz "No preset". Obraz rozciągnie się na cały ekran. I teraz poniżej presetów masz rozwijane rolety z parametrami. Position to jest położenie na ekranie, Size, to jest rozmiar, Rotation to jest obrót itd... Tu możesz sobie poustawiać, jak Ci będzie odpowiadało. Dodam, że na dole okna efektów masz włączony przycisk "Solo". Jak go wyłączysz, to zobaczysz w oknie efektów podgląd aktualnego obrazka razem z tym, co jest pod spodem.
Nawiasem mówiąc w presetach efektu masz gotowe presety do umieszczenia obrazka w czterech rogach ekranu. Wystarczy wybrać potrzebny. A później możesz sobie edytować ustawienia.


czwartek, 1 grudnia 2011, 20:55
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 18 listopada 2011, 21:50
Posty: 3
Post Re: Obraz w obrazie
:D Dziękuję za podpowiedzi są wyczerpujące i pozdrawiam.


piątek, 2 grudnia 2011, 22:16
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL