Teraz jest wtorek, 16 października 2018, 15:04




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Media Composer 6 vs. Symphony 6 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 3 lutego 2011, 12:25
Posty: 16
Post Media Composer 6 vs. Symphony 6
Witam

Chciał bym spytać (tak z ciekawości), jaka jest różnica między Media Composer 6, a Symphony 6? Symphony to jest dawny Nitris, czy jakoś tak, tyle, że nie potrzebuje sprzętu do działania. Ale po za tym czym różnią się te dwa programy?


środa, 30 listopada 2011, 12:24
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 20 lutego 2005, 22:34
Posty: 70
Lokalizacja: Brwinów
Post Re: Media Composer 6 vs. Symphony 6
Avid Symphony to program do montażu sprzedawany razem z hardwarem - Nitris. Czyli Avid Symphony Nitris.

Media Composer jest tym samym programem ale z podciętymi pewnymi funkcjami. Można go kupić jako samodzielny program lub z Mojo DX lub z Nitrisem.

Różnica polega właśnie na sposobie konfiguracji sprzedaży oraz na pełnej 10 bitowej obróbce sygnału dla Symhony. Media Composer jest zasadniczo 8 bitowy. Może co prawda zaimportować pliki 10 bitowe ale kolor korekcja jest tylko 8 bitowa. Do tego narzędzia do owej korekcji w Symphony są znacząco rozszerzone w swojej funkcjonalności.

Jak dla mnie podział dokonany przez Avida na Media Composera i Symphony jest czysto marketingowy. Różnice są sztucznie wymyślone żeby móc sprzedać Symphony w znacząco wyższej cenie.

Jeśli ktoś kupuje Media Composera, to w zasadzie kupuje też Symhony. To że instalator opisany jest i otwiera się jako Media Composer, związane jest z wykupioną licencją. Jądro programu jest to samo :))))

Ale cóż. Taka polityka sprzedaży i pzycjonowania towaru.

J.


czwartek, 1 grudnia 2011, 01:15
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 3 lutego 2011, 12:25
Posty: 16
Post Re: Media Composer 6 vs. Symphony 6
Dzięki za informacje. W zasadzie i tak go nie kupię, bo nie jestem jakimś profesjonalnym montażystą, a po za tym ściągnąłem sobie demo Media Composera 6 ze strony Avida, i stwierdziłem, że ten program jest tak pokręcony, że szok :) Ale zastanawiało mnie, jak to jest z tym Symphony. Reklamują się, że od wersji 6 już nie potrzebuje sprzętu, czyli wychodzi na to, że to jest też Media Composer :)


czwartek, 1 grudnia 2011, 10:58
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 20 lutego 2005, 22:34
Posty: 70
Lokalizacja: Brwinów
Post Re: Media Composer 6 vs. Symphony 6
Ajgor napisał(a):
i stwierdziłem, że ten program jest tak pokręcony, że szok


...i jeszcze ile kosztuje :) Lepiej z daleka to to obchodzić! :wink:

Ajgor napisał(a):
Reklamują się, że od wersji 6 już nie potrzebuje sprzętu


Bo w zasadzie nie potrzebował. Tak ustawili konfigurację do sprzedaży. Ale widzę że i tak nie ma go w wolnej od hardware sprzedaży. Czyli w zasadzie bez zmian.

J.


piątek, 2 grudnia 2011, 00:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7232
Lokalizacja: wawa
Post Re: Media Composer 6 vs. Symphony 6
"...i jeszcze ile kosztuje Lepiej z daleka to to obchodzić! "

czasami sie nie da, AVID ma taka renome ze czasami przychodzi klient i jak nie ma AVIDA to nie zleci roboty, z tego co zaobserwowalem to wieksze firmy/agencje po prostu robia kilka stanowisk FCP/AVID/CS5.x/Edius i w zaleznosci od zlecenia i zachcianek klienta, materialow i formatu docelowego jada na optymalnym do pracy konfigu


piątek, 2 grudnia 2011, 00:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL