Teraz jest poniedziałek, 18 stycznia 2021, 16:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Problem z tworzeniem płyty 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 19 października 2009, 21:29
Posty: 35
Post Problem z tworzeniem płyty
Przepraszam za przydługi tekst ,ale chcę problem opisać dokładnie.
Mam "Avid studio",dobrze znam obsługę tego programu ,potrafię tworzyć menu dysku bez problemu takim programami posługuję się już kilka lat ,ale mam następujący problem:mam projekt: instruktażowy film sportowy.Film został zgrany z magnetowidu częściami.Każda część została zapisana na dysku jako plik mpg.Po usunięciu śmieci ,wycięciu niepotrzepanych fragmentów .po rożnych korelatach /niezbyt mocnych i wyszukanych/ postanowiłem stworzyć dwa dyski DVD z tym ,że jeden będzie nagrany na płycie DVD+R DL ,a drugi na płycie 8,5 giga ,a drugi na płycie DVD+R 4,7 giga. Związane to jest z wielkością tego filmu.
Tworzę menu do tej dłuższej części - skorzystałem z już gotowego menu - ZAPASY- bo tego dotyczy ten film.Menu jest takie:
1 dwa przyciski odtwórz film , sceny
2 menu wielostronicowe z użyciem przycisku miniatur , łącznie 21 przycisków czyli 7 stron.
Na podglądzie wszystkie opcje i przyciski działają poprawnie czyli mogę wykonać eksport, nagrywam płytę i tu zaczyna się problem , na płycie są właściwe katalogi i pliki niestety płyta nie dział prawidłowo ani w odtwarzaczu ani w komputerze.Problem polega na tym ,że na drugiej lub trzecie stronie po kliknięciu na miniaturę zamiast rozpocząć odtwarzanie tej części filmu następuję przeskok do kolejnej strony menu.Ponieważ zepsułem tak kilka płyt postanowiłem tworzyć obrazy / ISO/ - niestety dzieje się tak dalej.
Dla jasności nagrywarka jest w 100% sprawna ,odtwarzacz stacjonarny "Marantz" w 100% sprawny.
W akcie "rozpaczy" z katalogu: Appdata/Local/Avid/Studio/Scratch/Render
oraz z katalogu: Alternate - usunąłem wszystkie tam znajdujące się pliki, ponownie utworzyłem menu dysku i bez ZAPISYWANIA projektu wyeksportowałem w formie obrazu/ISO/- no i pomogło wszystko zadziałało prawidłowo.Zapisałem projekt na dysk i postanowiłem wyeksportować ponownie - no ponownie z błędami.
Dodam tylko ,że opcja "czyszczenia " w avid ta naprawdę wcale nie działa ,radzę sprawdzić co jest w tych katalogach -możecie się zdziwić.
Mam do Was pytanie :co jest lub co może być przyczyna takiego stanu?, w kolejce czeka podobny projekt.


wtorek, 27 grudnia 2011, 23:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 610
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Problem z tworzeniem płyty
Co prawda nie pracuję zawodowo na Avidzie ale miałem akurat okazje pobawić się tym programem.
Muszę Cię kolego zmartwić, znam ten problem i niestety nic nie poradzisz :? , jest to typowy błąd programu i nawet dodatkowa aktualizacja nie rozwiązuje problemu, w oknie symulacji menu płyty wszystko chodzi idealnie, natomiast po wypaleniu płyty już nie, można zrobić obraz płyty i wypalić innym programem ale efekt jest ten sam.
Program jest bardzo prosty ale oferuje filtry o które np. w Ediusie można tylko pomarzyć.

_________________
Panasonic AG-DVC30, Panasonic HMC151e x2 kiedyś........obecnie Panasonic HC-X1i Panasonic GH5


środa, 28 grudnia 2011, 00:18
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 19 października 2009, 21:29
Posty: 35
Post Re: Problem z tworzeniem płyty
Skoro to błąd programu ,to znacznie obniża wartość Avid Studio.Ale można wykorzystać inny program do tworzenia menu - jednak gdyby Avid działał prawidłowo to w zupełności by wystarczyło.
Jednak Avid ma szereg innych - powiedzmy "niedopracowań", szczególnie dotyczy to kilku zdaniem autorów programów, ulepszeń, a które stały się utrudnieniami.
1 koncepcja pracy na bibliotekach moim zdaniem wcale się nie sprawdza,najlepszymi bibliotekami są katalogi
2 praca z przejściami /brak możliwości zaznaczani większej ilości przejść i ich usuwania itp/
3 ustawianie klipów na osi czasu , całkowicie nie sprawdza się tryb edycji "smart"- już samo założenie ,że program wie lepiej co chce zrobić użytkownik jest chyba nieporozumieniem,a najgorsze ,że ta opcja najczęściej potrafi zrobić odwrotnie do intencji użytkownika.
4 poważnym błędem programu jest to ,że do pracy wymaga on grafiki 32 bity- a przecież to tak naprawdę praca na podglądzie więc wystarczyła by grafika 16 bitowa a dopiero gotowy film 32 bity ,a tak program bardzo obciąża pamięć nie istotnymi elementami graficznymi czyli interfejsem. . np: Pinakle studio 12 - tak pracuje.
5 opcje "czyszczenia" programu /usuwania zbędnych materiałów/ wcale nie działają ,program mam od maja i od maja do teraz były tam pliki już zapomnianych projektów zajmując ogromne ilości miejsca.
Są też duże plusy,
Niezaprzeczalnym plusem jest nieograniczona ilość ścieżek oraz koncepcja ich wykorzystania - moim zdaniem rekompensuje to inne niedociągnięcia Avid Studio.dołączone filtry oraz inne możliwości.
mam nadzieję ,że producent usterki poprawi a z niektórych "ulepszeń" się wycofa - no przecież to dopiero wersja 1.1


środa, 28 grudnia 2011, 20:11
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 9 października 2008, 23:06
Posty: 90
Lokalizacja: Wrocław
Post Re: Problem z tworzeniem płyty
mam ten sam problem z menu, staram się jakoś inaczej poustawiać markery cały czas coś kombinuje i za każdym razem w innym miejscu wyskakuje błąd po nagraniu płyty :(


środa, 18 lipca 2012, 23:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 marca 2007, 02:03
Posty: 311
Post Re: Problem z tworzeniem płyty
mam to samo
co dołożę
zrobiłem projekt menu z podmenu, film miałem w HD i w podglądzie było ok, po nagraniu na płytę DVD 8.5GB w podmenu zlinkowane obrazy są przesunięte ,
co dziwnego, na płycie BLU-RAY to samo idzie dobrze

i tego nie mogę zrozumieć, na płycie BLU-RAY wszystko działa ok, a to samo na płycie DVD już nie

krótko pisząc , do szału mnie to doprowadza

_________________
Sony PXW-160, SONY FX1000, Libec ALLEX, Benro KH-25, BOYA BY-WM6, Avid Liquid 7.2, Pinnacle Studio 19, Edius 7.53


sobota, 1 grudnia 2012, 09:24
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL