Teraz jest środa, 23 maja 2018, 11:05




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 zastygający obraz w widoku projektu AVID MC 5.0 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 28 kwietnia 2012, 20:23
Posty: 11
Post zastygający obraz w widoku projektu AVID MC 5.0
Pracuję na Media Composerze 5.0. Importuję obraz z dysku systemowego; przedtem ustawiam odpowiedni format: PAL, ale po imporcie żaden z klipów (mimo że jest jest widoczny w "binie", mimo że mogę go wrzucić na listwę czasu) nie chce się odtworzyć. W widoku podglądu wyświetla się obraz startowy, słychać tylko dźwięk , obraz nie rusza się.
Nie wiem co z tym fantem zrobić. Podejrzewałem, że problem tkwi w sposobie importu, albo miejscu przechowywania pliku (większość mam na dysku zewnętrznym), ale niezależnie jak się do tego zabiorę problem jest ten sam..


sobota, 28 kwietnia 2012, 20:34
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 31 października 2009, 15:17
Posty: 49
Post Re: zastygający obraz w widoku projektu AVID MC 5.0
MatiMalin napisał(a):
Importuję obraz z dysku systemowego

obraz statyczny czy klip filmowy ?
MatiMalin napisał(a):
przedtem ustawiam odpowiedni format: PAL,

jeśli klip filmowy to jaki format chcesz zaimportować ?
Na jakim systemie pracujesz ?

_________________
MC_SY_DNxIO 8.9.1 dongle, MCTransport 3.6.1, W10PRO, QT 7.7.9, BorisRed 5.6, BCC 10, AAE CS6, HP Z800 / 2xXeon X2650, NVidia Quadro 6000, 48Gb RAM / Atto H680 controller with external 16Tb SAS RAID 0, 2x HP z30i 32' monitors


niedziela, 29 kwietnia 2012, 22:23
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 28 kwietnia 2012, 20:23
Posty: 11
Post Re: zastygający obraz w widoku projektu AVID MC 5.0
Chodzi o klip filmowy.
Nawet nie zależy mi na zmianie formatu; po prostu klipy, które zgrałem z kamery do Adobe Premiere Pro w formacie PAL, a które mam w folderze dysku zewnętrznego, najpierw kopiuje na dysk systemowy (mam niestety Windowsa 7, co może się gryźć ze starszą wersją Avida; przynajmniej tak słyszałem), a potem nic w nich nie zmieniając importuje na Avida.
Wszystko zdaje się być w porządku, do momentu ich odtworzenia.
Sugerujesz, że system operacyjny ma tu istotne znaczenie?


poniedziałek, 30 kwietnia 2012, 12:43
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 31 października 2009, 15:17
Posty: 49
Post Re: zastygający obraz w widoku projektu AVID MC 5.0
MatiMalin napisał(a):
Nawet nie zależy mi na zmianie formatu; po prostu klipy, które zgrałem z kamery

Ale ja chciałbym wiedzieć jakie to klipy - niektóre trzeba konwertować, niektóre można zalinkować przez AMA ...
MatiMalin napisał(a):
mam niestety Windowsa 7, co może się gryźć ze starszą wersją Avida

Zgadzam się - W7 jest wspierany od wersji 6 Media Composera, ale może to działać ...
MatiMalin napisał(a):
Sugerujesz, że system operacyjny ma tu istotne znaczenie?

Pod pojęciem system miałem na myśli całość, na czym pracujesz, a nie tylko OS ... czyli np. karta grafiki, jaka wersja QT / tu może być problem / itd.
Popatrz na moją stopkę - o to mi chodzi ...

_________________
MC_SY_DNxIO 8.9.1 dongle, MCTransport 3.6.1, W10PRO, QT 7.7.9, BorisRed 5.6, BCC 10, AAE CS6, HP Z800 / 2xXeon X2650, NVidia Quadro 6000, 48Gb RAM / Atto H680 controller with external 16Tb SAS RAID 0, 2x HP z30i 32' monitors


poniedziałek, 30 kwietnia 2012, 14:49
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 28 kwietnia 2012, 20:23
Posty: 11
Post Re: zastygający obraz w widoku projektu AVID MC 5.0
To pliki avi. 720x576 (nie wiem jakie wartości są jeszcze istotne).
MC 5.0.3.2, Win7 Ultimate SP1 64bit, NVidia GeForce 8600M GS, HP Pavilion dv9000, QT 7.7.1, Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T7300 2.00GHz


poniedziałek, 30 kwietnia 2012, 15:20
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 31 października 2009, 15:17
Posty: 49
Post Re: zastygający obraz w widoku projektu AVID MC 5.0
MatiMalin napisał(a):
To pliki avi

MC nie za bardzo lubi AVI. Podstawową rzeczą, którą bym zrobił to przekonwertował plik do QT np. przez Procodera i tak wrzucił do MC.
MatiMalin napisał(a):
QT 7.7.1

To nie jest wersja dla MC5 - proszę sprawdź w dokumentacji, jaka powinna być właściwa wersja. Nieodpowiednia wersja może powodować dziwne zachowania.

To dwie podstawowe rzeczy, które bym sprawdził.

_________________
MC_SY_DNxIO 8.9.1 dongle, MCTransport 3.6.1, W10PRO, QT 7.7.9, BorisRed 5.6, BCC 10, AAE CS6, HP Z800 / 2xXeon X2650, NVidia Quadro 6000, 48Gb RAM / Atto H680 controller with external 16Tb SAS RAID 0, 2x HP z30i 32' monitors


poniedziałek, 30 kwietnia 2012, 16:36
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 28 kwietnia 2012, 20:23
Posty: 11
Post Re: zastygający obraz w widoku projektu AVID MC 5.0
Trafiłeś w sedno sprawy. Zupełnie ignorowałem komunikat dopominający się o wersję 7.0.2 (której co prawda nie znalazłem), ale już po instalacji nieco nowszej 7.0.4 program zaczął działać poprawnie (mało tego zaczął odtwarzać nawet avi... dziwne).
W każdym razie dzięki.


wtorek, 1 maja 2012, 10:45
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 31 października 2009, 15:17
Posty: 49
Post Re: zastygający obraz w widoku projektu AVID MC 5.0
Miło, że działa ...

_________________
MC_SY_DNxIO 8.9.1 dongle, MCTransport 3.6.1, W10PRO, QT 7.7.9, BorisRed 5.6, BCC 10, AAE CS6, HP Z800 / 2xXeon X2650, NVidia Quadro 6000, 48Gb RAM / Atto H680 controller with external 16Tb SAS RAID 0, 2x HP z30i 32' monitors


wtorek, 1 maja 2012, 10:50
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL