Teraz jest poniedziałek, 23 listopada 2020, 19:24




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Apple na procesorach INTELA 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 25 października 2002, 16:46
Posty: 13
Lokalizacja: Kraków
Post Apple na procesorach INTELA
Wczoraj dzwonilem do dzialu obslugi klienta Apple i taka informacje mi sie obila o uszy, ze Apple ma robic teraz komputery na procesorach intela. Jestem na etapie kupna nowego sprzetu pod montaz. Czy wiecie cos o tym? Bo zastanawiam sie czy kupic jeszcze ze starej serii czy nowej...


piątek, 13 stycznia 2006, 11:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 08:40
Posty: 223
Post 
Obecnie z Intelem beda sprzedawane MacBook i iMac - ten ostatni z ekranem 20" bedzie sie nadawal do pracy video. Tylko nie ma jeszcze softu w 100% kompatybilnego z IntelMaciem.
Jezeli juz potrzebny Ci sprzet to raczej PowerMac G5 + FCS. PowerMaci z prockami Intela pojawia sie najprawdopodobniej na jesien. Chociaz... w kwietniu jest NAB i tu Apple moze pokazac najnowsze Maci z Intelem oraz nowa wersje Final Cut Studnio.

Tylko podchodzac do sprawy w ten sposob "moze poczekam to kupie za 2-3 miesiace nowszy sprzet" to mozna decyzje odladac w nieskonczonosc.
Jak chcesz zaczac zabawe na Macu. to proponuje na poczatek jakiegos uzywanego PowerMaca G4 z dwoma prockami do tego Final Cut Studnio i w ten sposob wciagnac sie w system montazowy Apple. Kiedy ustabiliuje sie systuacja z MacIntelem wtedy dokupic PowerMaca z prockiem Intela.
Wtedy bedziesz mial dwa Maci :) Osobiscie nie wyobrazam sobie pracy na jednym zestawie montazowym.

Kris


piątek, 13 stycznia 2006, 14:05
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 11 grudnia 2005, 11:29
Posty: 59
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Post Apple
Witam
Trudno coś powiedzieć na temat tych procków w praktyce,na razie są na pokładzie kompów z niższej półki(I'Mac),oraz przenośnym nowym MacBookPro.To jednak podobno nieuchronna przyszłość i będą montowane również w Power Macu.
Moja rada- jeśli potrzebujesz kompa na już to PM 2.5Quad-praca na nim to i tak przestrzeń kosmiczna pomiędzy PC.Jak zapewnia Apple suport będzie jeszcze przez 6 lat.Jeśli masz czas to wytrzymaj kilka miesięcy do pojawienia się Power Maca na Intel Core.No i na NABie w kwietniu będzie premiera nowego Final Cut Pro 6.0,oraz pakietu Final Cut Extreme,u nas pojawi się pewno jak zwykle ok.czerwca.Jeżeli zachowają dotychczasową politykę cenową to pozwoli Tobie na oszczędność ok.3000PLN.Teraz pakiet Final Cut Studio to ok.6000PLN,a później upgrade do Extreme to kolejne 3000PLN.Dlatego musisz przeliczyć czas oczekiwania na nowy sprzęt,na ewentualne zyski ze zleceń.
PS.
Powodzenia i gratuluję wyboru rozsądnej platformy sprzętowej,no i nie zrażaj się na początku,bo to nie łatwa droga:).
pozdrawiam
michalmacpro

_________________
MacPro Two 2.93 6-Core Intel Xeon
32 GB-RAM
MacBook Pro 2.6 i7QC Retina 16GB-RAM
FinalCutStudio3, Final Cut Pro X, Matrox MXO-2,Canon C100x2, 1DMarkIV, 5DMarkIII, 5DMarkIIx2, 60D,


piątek, 13 stycznia 2006, 14:57
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 25 października 2002, 16:46
Posty: 13
Lokalizacja: Kraków
Post 
Dzieki.
Stwierdzilem, ze albo kupie PM G5 bez procesora Intela, albo G4. Juz zrobilem zamowienie na Final Cut Studio oraz After Effect pod Mac'a - zobaczymy jak to pojdzie...

Mam jeszcze pytanko: Polecacie te szkolenia z Warszawy apropos obslugi Final Cut'a? Czy tez z ksiazki (czytaj: samouczenia sie) da sie pojac ten system. Bo rozumiem, ze wiele ma wspolnego z Adobe Final Cut?:)


sobota, 14 stycznia 2006, 16:33
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 11 grudnia 2005, 11:29
Posty: 59
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Post 
Witam ponownie
Jak będziesz miał pakiet Studio to polecałbym raczej G5.Chodzi tutaj opracę w Motion 2.Do płynnej pracy potrzebuje wydajnej karty grafiki-256Mega pamięci wideo lub więcej.Praktycznie wszystkie sprzedawane obecnie modele Power Maca G5 to standartowo posiadają w cenie.Natomiast co do G4,musisz sprawdzić jaką kartę posiada model który Cię interesuje i sprawdzić na stronie Appla kompatybilność z Motion(można dokonać automatycznego sprawdzenia całego kompa,co do pracy w całym pakiecie FC Studio,dostaniesz komunikat o gotowości,albo co jest nie tak).
Może się okazać iż zakup używanego G4=cenie karty.
Co do pracy reszty softu to wymagania raczej nie wygórowane-dot.materiałów DV,DVCAM,DVCPro-25.Edycja HDV,DVCPRO HD,to minimum 1 GB RAM,a kopa G5 dostaje tak naprawdę pow.4GB,ja teraz mam 6GB i fruwa jak trza.
SZkolenia w SADzie to dla osób które wcześniej miały do czynienia z zawodowym montażem strata czasu i kasy,program jest bardzo intuicyjny,a materiał dołączony do softu obszerny.Jak chcesz dowiedzieć się coś więcej to na priv.
pozdrawiam
michalmacpro

_________________
MacPro Two 2.93 6-Core Intel Xeon
32 GB-RAM
MacBook Pro 2.6 i7QC Retina 16GB-RAM
FinalCutStudio3, Final Cut Pro X, Matrox MXO-2,Canon C100x2, 1DMarkIV, 5DMarkIII, 5DMarkIIx2, 60D,


sobota, 14 stycznia 2006, 19:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
X-Man napisał(a):
Juz zrobilem zamowienie na Final Cut Studio oraz After Effect pod Mac'a - zobaczymy jak to pojdzie...
|Jeszcze w tym miesiącu pojawi się nowa wersja After Effects. Czytałem na którymś z zagranicznych forów, że w sytuacji gdy w ciągu 30 dni od zakupu programu pojawi sie nowy release, adobe bezpłatnie wymienia starą wersję na nową.


sobota, 14 stycznia 2006, 21:49
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 11:35
Posty: 125
Post 
Adobe zawsze tak robi tylko jaka jest gwarancja ze to wyjdzie w tym terminie?

[ Dodano: Wto Maj 23, 2006 3:48 pm ]
michalmacpro napisał(a):
Witam ponownie
Jak będziesz miał pakiet Studio to polecałbym raczej G5.Chodzi tutaj opracę w Motion 2.Do płynnej pracy potrzebuje wydajnej karty grafiki-256Mega pamięci wideo lub więcej.Praktycznie wszystkie sprzedawane obecnie modele Power Maca G5 to standartowo posiadają w cenie.Natomiast co do G4,musisz sprawdzić jaką kartę posiada model który Cię interesuje i sprawdzić na stronie Appla kompatybilność z Motion(można dokonać automatycznego sprawdzenia całego kompa,co do pracy w całym pakiecie FC Studio,dostaniesz komunikat o gotowości,albo co jest nie tak).
Może się okazać iż zakup używanego G4=cenie karty.
Co do pracy reszty softu to wymagania raczej nie wygórowane-dot.materiałów DV,DVCAM,DVCPro-25.Edycja HDV,DVCPRO HD,to minimum 1 GB RAM,a kopa G5 dostaje tak naprawdę pow.4GB,ja teraz mam 6GB i fruwa jak trza.
SZkolenia w SADzie to dla osób które wcześniej miały do czynienia z zawodowym montażem strata czasu i kasy,program jest bardzo intuicyjny,a materiał dołączony do softu obszerny.Jak chcesz dowiedzieć się coś więcej to na priv.
pozdrawiam
michalmacpro


A propos twojej wypowiedzi:
znalazlem ciekawy test - sorry za wklejenie linka - pierwsze testy pracy FCP Studio na Intelu w porownaniu z G5 http://www.creativemac.com/articles/vie ... p?id=38816
szczegolnie ciekawie wypada praca z MOTION - Intel dziala sporo wydajniej na niezbyt profesjonalnej maszynie. az strach pomyslec co bedzie sie dzialo na Intelach do workstacji bo obecnie dualcore Intela z Makow to seria niezbyt podkreconych procow do zastosowan przenosnych pozatym same plyty glowne i ich magistrale tez nie sa demonami predkosci

Procki intela maja jeden niezaprzeczalny plus - sa tanie i dostepne a zarazem daja sie przekladac oto przyklad swapowania do macmini http://hdtv.o0o.it/mini/ a duocore 3 GHZ mozna kupic za 800 zl (duocore 2,6 nawet za 500).
Zajmowalem sie podkrecaniem G4 z bardzo dobrym efektem - komp byl szybki i stabilny. G4 400 na 1.4 Ghz. teraz planuje zainwestowac w Intel inside i czekac na radosny dzien gdy skonczy sie gwarancja.


czwartek, 18 maja 2006, 14:58
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL