Teraz jest czwartek, 3 grudnia 2020, 03:56




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Problemy z przeplotem w Final Cut 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 12 czerwca 2006, 02:16
Posty: 5
Post Problemy z przeplotem w Final Cut
Witam!!!
Jestem początkujacym uzytkownikiem Final Cut. Chciałem przy pomocy tego programu obrobić nakręcony wcześniej film, wszystko szło dobrze do momentu wyeksportowania materiału. Po eksporcie cały materiał ma rozsynchronizowane poziome linie i wygląda to naprawde fatalnie. Odrazu mówię, że mam ustawioną pierwszeństwo dolnej części obrazu.
Co do specyfikacji to korzystam z IMac G5, kamera którą nagrywałem to DCR-SR90 (standart zapisu MPEG2 8,500 bit rate). Jako ciekawostke dodam, że filmy nagrane przy pomocy tej kamer (bez jakiejkolwiek obróbki) na moim PC odtwarzane są w bardzo dobrej jakości bez jakich kolwiek problmów z synchronizacją, z kolei przy odtwarzaniu na Imacu (przy pomocy Quick Time) widoczny jest przeplot przy szybkich ruchach. Proszę o pomoc osób mających doświadczenie z Final Cutem i komputerami apple.


poniedziałek, 12 czerwca 2006, 10:54
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 15 grudnia 2004, 17:14
Posty: 6
Post 
Po pierwsze czym exportujesz tzn compresorem czy z timeline jakiego kodeka uzywasz i czy ten plik po exporcie odtwarzasz w quctimie czy na tv bo w qt zawsze bedzie wygladalo niespecjalnie, dopiero na ekranie tv bedzie w porzadku


wtorek, 13 czerwca 2006, 00:12
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 12 czerwca 2006, 02:16
Posty: 5
Post 
hmmm.... Eksportowałem Copressoerm (w kilku formatach), nie wiem jak się eksportuje z Timelinu, tak jak mówiłem to moje pierwsze kroki w Final Cut także proszę o wyrozumiałość. W załączniku jest screen z filmu z widocznymi zniekształceniami. Może to w czymś pomoże. Po testach na telewizorze film też wygląda tragicznie;/


wtorek, 13 czerwca 2006, 16:33
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 11:35
Posty: 125
Post 
twoja kamera generuje plik z przeplotem. QT pokazuje taki jakim jest by byc wiarygodnym playerem. Jesli chesz pozbyc sie przeplotu (nie majac w kamerze progresywnego skanowania) musisz zmodyfikowac sobie setup w Compressorze - masz w nim okono kontrolne by moc obejzec swoje zabiegi... Widzisz w nim przeplot na przyklad. Przeplot jest niewidoczny jesli plik ogladasz na TV

_________________
FCP


wtorek, 13 czerwca 2006, 22:13
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 12 czerwca 2006, 02:16
Posty: 5
Post 
Z Commpresorem dzisiaj poeksperymentuje. niestety przeplot który widać na dodanym wcześniej zdjęciu jest również widoczny na telewizorze :oops: , nie wiem czym to jest spowodowane. Inna sprawa, że mam telewizor LCD :P , ale nie wiem czy to ma jakiś wpływ. A może źle zaimportowałem plik do FC :?: . Inna ciekawostka to fakt, że w QT przeplot jest zawsze widoczny (w obrobionej i nie obrobionej wersji), w WMP tylko po obróbce widać przeplot. Kolejną przydatną wskazówką może być fakt, że plik przed obróbką ma inny przeplot (więcej rozsynchronizowanych lini, ale za to cieńszych) niż po obróbce (mniej rozsynchronizowanych lini, ale za to grubsze). Prosze o dalsze porady i wskazówki :mrgreen:

[ Dodano: Pią Cze 16, 2006 2:09 am ]
Ehhh... Weksportowałem w Mpeg 2 z najlepszymi możliwymi parametrami i nic 8O , ktoś ma może jeszcze jakiś pomysł?? Aha, mam jeszcze jedno pytanko czy przy każdej zmianie parametrów trzeba na nowo odpalać preview, czy zmian są widoczne w tym samym oknie?? Bo u mnie tylko przy zmianie kodowania na Mpeg 4 lub .mov było widać jakieś różnice pomiędy obrazami (naturalnie na gorsze). Na której połowie ekranu w preview jest wyświtlany obraz oryginalny, a na której obraz z naniesionymi poprawkami?? Wiem, że moje pytania mogą brzmieć śmiesznie, ale tak jak pisałem wcześniej dopiero zaczynam z FC. Z góry dziękuje za odpowiedzi!!! :P


środa, 14 czerwca 2006, 13:02
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 11:35
Posty: 125
Post 
Zmien ustawienia setupu - ustaw Deinterlacing w innej pozycji i taki setup zapisz sobie bys widzial go z listy.
nie szalej z "nalepszymi" parametrami bo moze byc to za duzo dla Twojego dvd. Preview od razu pokazuje zmiany. Przeczytaj instrukcje Apple ma swietna opcje Help z tutorialem.
Czytalem troche o twojej kamerze i powinna ona krecic z progresywnym skanem. Moze to kwestia ustawin kamery??? Pisz do mnie na PW. Pokombinujemy..

[ Dodano: Sro Cze 21, 2006 10:07 am ]
Witam Ogladalem te pliki i wszystko jest OK gdzy kamera kreci w 4:3. Problem gdzy material z kamery to 16:9 w trybie przyciecia do 720x404 pixele - wtedy pojawia sie cos takiego jak przeplot (mimo ze plik jest progresywny) a po przejsciu przez FCP efekt poteguje sie i nawet opcja deinterlacing nie pomaga...

_________________
FCP


niedziela, 18 czerwca 2006, 00:30
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 12 czerwca 2006, 02:16
Posty: 5
Post 
Co prawda problem udało się rozwiązać "tylko" częściowo (dokładny opis rozwiązania post wyżej), ale chciałem bardzo podziekować użytkownikowi "marcin_s", który całkowicie bez interesowanie służył mi fachową pomocą i poświęcił dużo swojego wolnego czasu, aby jak najdokładniej zgłębić powstały w tym przypadku problem. Jesze raz "DZIĘKUJE!!!!"


sobota, 24 czerwca 2006, 14:56
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL