Teraz jest wtorek, 24 listopada 2020, 22:34




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Mac PRO 8 rdzieni, Final Cut Pro 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 1 marca 2008, 21:14
Posty: 8
Post Mac PRO 8 rdzieni, Final Cut Pro
Witam wszystkich forumowiczów :)

Chce sobie sprawic szybkiego kompa, a mianowicie 2x2,8 quad mam pytanie czy:
1. FinalCut Pro obsluguje wszystkie 8 rdzeni.

pozdrawiam


Ostatnio edytowano poniedziałek, 3 marca 2008, 16:59 przez arrow3, łącznie edytowano 1 raz

sobota, 1 marca 2008, 21:27
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5167
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Mac Book 8 rdzieni, Final Cut Pro
Szansa że akurat któryś z kolegów ma taką konfigurację nie jest zbyt wielka, z system requirements też niewiele wynika, więc pozostaje Ci finalcutqualification@apple.com :!:

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 2 marca 2008, 10:51
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 11 grudnia 2005, 11:29
Posty: 59
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Post Re: Mac Book 8 rdzieni, Final Cut Pro
Witam

Final Cut,jak na razie nie obsługuje wielu rdzeni.Tzw.wielordzeniowość wspiera inny program wchodzący w skład pakietu FCS-2,to Compressor.Wielordzeniowy render jest jednak zależny od użytego kodeka(nie wszystkie to wykorzystują).Przychodzi tutaj z pomocą kolejna składowa aplikacja-Qmaster.W Qmasterze wybierasz Number of Instances-po prostu liczbę rdzeni,które chcesz wykorzystać do renderu.(Do tego manewru musisz mieć duuużo RAM-u)
Powrót do Compressora i przy klipie który eksportujesz zaznacz- Include unmanaged services on other computers.To taki bajerek który znacznie przyspiesza pracę.

michalmacpro

_________________
MacPro Two 2.93 6-Core Intel Xeon
32 GB-RAM
MacBook Pro 2.6 i7QC Retina 16GB-RAM
FinalCutStudio3, Final Cut Pro X, Matrox MXO-2,Canon C100x2, 1DMarkIV, 5DMarkIII, 5DMarkIIx2, 60D,


poniedziałek, 3 marca 2008, 13:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 23 grudnia 2003, 12:01
Posty: 253
Lokalizacja: Głogów
Post Re: Mac PRO 8 rdzieni, Final Cut Pro
witam!
moglbys dokladnie to opisac gdzie co poustawiac w tym apple qmaster
odpalilem to i nie czaje tego?

_________________
=---TranceKostek---=


wtorek, 8 kwietnia 2008, 18:08
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 września 2008, 09:01
Posty: 77
Post Re: Mac PRO 8 rdzieni, Final Cut Pro
Witam. Pracuje na Mac Pro 8-rdzeniowym. Przy kombinacjach w qmaster rzeczywiście można sporo osiągnąć, chociaż sam Compressor i tak bardzo szybko działa bez "grzebania" w qmaster. Sprawdzałem to utilitesem do badania aktywności rdzeni podczas pracy programów. Pracują wszystkie bez kombinowania w qmaster. Pozdrawiam.

_________________
A/V Editor
Final Cut Studio 2
Mac Pro 2 x 3 Ghz Quad-Core Intel Xeon
NVidia Quadro FX 4500
Decklink HD Extreme
3 Gb 667 DDR2 FB-Dimm
10,5 TB - Raid - ProAvio r14HDS


piątek, 3 października 2008, 15:10
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL