Teraz jest sobota, 28 listopada 2020, 07:56




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 rendering FCP na 2 maczku 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 8 września 2008, 11:31
Posty: 8
Post rendering FCP na 2 maczku
Witam.
Przykładowo pracuje w FCP na 1 komputerze , chce poddać renderingowi jakąś scenę ale żeby zadanie to przejął 2 komputer który jest w sieci. Czy do takiego działania muszę kopić drugiego FCP na 2 komputer czy istnieje jakiś tańszy sposób by moc 2 komputera nie leżała odłogiem?


środa, 1 kwietnia 2009, 15:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 25 kwietnia 2007, 13:36
Posty: 207
Lokalizacja: Częstochowa
Post Re: rendering FCP na 2 maczku
Zainteresuj się programikiem qmaster, który masz w pakiecie FCS. Można go samego instalować na innym maczku. Dodam, iż qmaster pozwala nie tylko zwiększyć moc kodowania w kompresorze na innym kompie, ale także wykorzystać wszystkie rdzenie na lokalnym kompie. Jest instrukcja w sieci (use your cores).

Chyba, że się nie zrozumieliśmy, samo renderowanie przejść itp to tylko na FCP z tego co wiem. I tylko lokalnie.


środa, 1 kwietnia 2009, 20:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: rendering FCP na 2 maczku
ale czy FCP działa na QMaster?

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


środa, 1 kwietnia 2009, 20:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 25 kwietnia 2007, 13:36
Posty: 207
Lokalizacja: Częstochowa
Post Re: rendering FCP na 2 maczku
No niestety, ale do wyboru mam tylko compressora. Może istnieje jakiś trick, ale mi osobiście to niepotrzebne. Render scen w FCP jest znacząco zależny od wydajności dysków. Zrobiłem sobie raid i leci prawie 2x szybciej. Większość to przecież kopiowanie, a przeliczane są tylko fx. Oczywiście export w takim samym formacie jak sekwencja. Potem taki plik wrzucam do kompresora, wybieram dwa formaty do blu-ray oraz dvd i konwersja leci na wszystkich rdzeniach dzięki qmaster.


czwartek, 2 kwietnia 2009, 13:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 16 listopada 2003, 18:21
Posty: 459
Post Re: rendering FCP na 2 maczku
Czy może ktoś pomóc i podać link do ustawień qmaster ?

Pzdrawiam i dziękuję

_________________
Apple Mac Pro 12-Core/ Xeon/16GB/Intesity Pro/GTX680
Apple MacBook Pro 15.4 Retina
Final Cut, Sony Vegas 9, 10, 11, 12
Sony PXW-X320,Sony PMW300K2 , Canon C-100, Panasonic Z10000 3D, Sony A7SII
Transmisje internetowe
streaming
wideofilmowanie


poniedziałek, 17 stycznia 2011, 00:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: rendering FCP na 2 maczku
nie wiem czy to o to Ci chodzi
http://www.kenstone.net/fcp_homepage/co ... itzer.html

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 17 stycznia 2011, 00:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 16 listopada 2003, 18:21
Posty: 459
Post Re: rendering FCP na 2 maczku
Tak dokładnie, dzięki - tylko nie wiem czemu mam wszystkie opcje nieaktywne... tzn nie mogę nic zmienić - co może być przyczyną?

_________________
Apple Mac Pro 12-Core/ Xeon/16GB/Intesity Pro/GTX680
Apple MacBook Pro 15.4 Retina
Final Cut, Sony Vegas 9, 10, 11, 12
Sony PXW-X320,Sony PMW300K2 , Canon C-100, Panasonic Z10000 3D, Sony A7SII
Transmisje internetowe
streaming
wideofilmowanie


poniedziałek, 17 stycznia 2011, 12:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 25 kwietnia 2007, 13:36
Posty: 207
Lokalizacja: Częstochowa
Post Re: rendering FCP na 2 maczku
Wyłącz share. TO jeden jedyny aktywny przycisk ;) kliknij i zatrzymasz proces i będziesz mógł sobie zmieniać opcje.


poniedziałek, 17 stycznia 2011, 13:57
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL