Teraz jest środa, 27 stycznia 2021, 14:42




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 FCE capture, problem 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 20 stycznia 2009, 14:02
Posty: 5
Post FCE capture, problem
WItam! To moj pierwszy post, licze na pomoc z Waszej strony.
Probuje obecnie zrzucic material z kamerki wszystko jest super gdyby nie to ze capturowany material zostaje dzielony * chodzi o naciskany REC w kamerze, pewnie wiecie oco mi chodzi. Robi mi nowy kawalek capturowanego materialu bo nacisnolem w kamerce rec <w czasnie nagrywania>, a niestety w materiale ktory mam to na jednej kasetce nacisnolem ponad 100razy Rec-start/stop. i teraz moje pytanie, jak mam ustawic to zeby mi chodzilo capturowanie Longiem, zeby bylo bez przerwy cala kasetka.
Serdecznie pozdrawiam i czekam na odpowiedzi


wtorek, 20 stycznia 2009, 14:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: FCE capture, problem
nie wiem jak wersji express ale w pro DV jest wgrywane jako jeden plik i dopiero z menu marker daje sie opcje DV Start/Stop Detect która dodaje znaczniki w mijschach zatrzymania nagrywania - potem albo sobie z tego zrobisz subclipy (o ile Express ma ta możliwość) albo bedziesz sobie pzregladal w Binie w/g własnie tych znaczników, w FCP poprostu rozwijam sobie taki klp z markerami i włączam kolumne z miniaturkami

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


wtorek, 20 stycznia 2009, 14:13
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 20 stycznia 2009, 14:02
Posty: 5
Post Re: FCE capture, problem
No wlasnie sa te funkcje ale jak piszesz Tobie zgyrwa sie calosc, a mi nie:( Wiem ze w wersji Pro w okienku do capture jest takie pod menu w ktorym mozna ustawic to, cos typu clip setting gdzie ustawia sie zeby nie dzieli przy START/STOP, ja niestety mam FNE i nie wiem gdzie to ustawic,bo napewno nie ma tego tam gdzie jest w Pro.
Ma ktos jakis pomysl??
Dzieki za odp.


wtorek, 20 stycznia 2009, 14:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: FCE capture, problem
chwila chwila... nagrywasz w DV czy HDV?

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


wtorek, 20 stycznia 2009, 14:22
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 20 stycznia 2009, 14:02
Posty: 5
Post Re: FCE capture, problem
DV


wtorek, 20 stycznia 2009, 14:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: FCE capture, problem
a czy to przypadkiem nie jest Timecode Break? czyli cos spieprzonego na taśmie - bo przegladam instrukcje od FCE i tam jest napisane ze DV wgrywa jako całość

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


wtorek, 20 stycznia 2009, 14:44
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 20 stycznia 2009, 14:02
Posty: 5
Post Re: FCE capture, problem
Locating timecode break - cos takiego wyskakuje w trakcie capture i wlasnie wtedy robi mi przerwe,a wyskakuj to w momencie gdy ja nagrywajac nacisnolem Rec-start/stop.
I co teraz,,,,?


wtorek, 20 stycznia 2009, 15:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: FCE capture, problem
a co to za kamera? bo ja sie pierwszy raz z czyms taki spotkałem jak dosatłem materiał z JVC DV500 (taka naramienna kamera - dosyć stara) i ona miała taki mechanizm że często cofał taśme po zapauzowaniu kilka sekund wstecz a jesli sie ja wyłączyło i ponownie włączyło do nagrywania to przeważnie pojechała z taśmą do przodu zostawiając "dziure" na taśmie, inne przypadki to w przypadku uszkodzonej tasmy.
ja na razie obwiniałbym Twoja kamere o takie coś - może mechanizm juz wyeksploatowany
poszukaj w googalrce o Timecode Break - moze cos na forum Apple albo CreativeCow znajdziesz

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


wtorek, 20 stycznia 2009, 15:13
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 20 stycznia 2009, 14:02
Posty: 5
Post Re: FCE capture, problem
Canon XH-A1. Kamera jest napewno sprawna, material zrzuca normalnie na FCP, ale przy wyloczonej tej opcji dzielenia przy start/stop. Ale nie moge dojsc do tego FCE... dzieki za pomoc..


wtorek, 20 stycznia 2009, 15:31
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 10 września 2009, 01:07
Posty: 108
Post Re: FCE capture, problem
Mam ten sam problem i bardzo mnie to wkurza wiec odnawiam temat
Nadto przy dzieleniu na pliki ( a timecode w kamerze jest złamany) nie dogrywa całości tych plików a to akurat ma przy moim filmiku znaczenie i musze zgrywać na PC w jakimś innym programie
Gdyby ktoś jednak znał rozwiązanie to proszę o pomoc


środa, 9 grudnia 2009, 13:19
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 14 października 2006, 21:36
Posty: 28
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: FCE capture, problem
W FCP w User Preferences w General odchaczam Abort capture on dropped frames i Abort ETT/PTV on dropped frames, może coś takiego jest FCE.


czwartek, 10 grudnia 2009, 02:45
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 25 stycznia 2006, 20:13
Posty: 63
Lokalizacja: silesia
Post Re: FCE capture, problem
dokladnie ! i bedzie dzialac bez problemow.

jest jeszcze inna metoda - mozna wylaczyc kontrolowanie urzadzenia i zgrywac bez timecodu oryginalnego tasmy :P - oczywiscie wtedy trzeba sie przyzwyczaic ze bedizemy miec inny kod czasowy.

_________________
dobry montaz - to taki ktorego nie widac !


czwartek, 10 grudnia 2009, 10:38
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL