Teraz jest sobota, 6 czerwca 2020, 11:53




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
 Final cut porady 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 16 listopada 2003, 18:21
Posty: 458
Post Final cut porady
Hej,
Do tej pory korzystalem przez kilka lat z Sony Vega pro przesiadlem sie na maci i FC.
Montuje moj pierwszy testowy material rownoczesnie czytaja manual w obcym jezyku. Jednak nie wszystko tak od razu wiadomo. Poszkuje informacji jak przesunac caly material-tzn. Zmontowalem klip kilunastominutowy i chcialbym pomiedzy sceny poczatkowe wstawic dodatkowe ujecia i teraz jak przesunac klipy i dzwiek tak aby powstala "dziur" ale tez aby pozostaly material sie nie rozjechal. Wiem ze mozna to zrobic poprzez zaznaczenie wszystkich klipow z shift i o ile to przy krotkim materiale nie stanowi problemu o tyle prz 1-2 godzinnym jest to problematyczne. W vegas funkcja ta nazywa sie auto ripple. I dodatkowo w vegas dziala w dwie strony, tzn. Po jej wlaczeniu usuwajac jeden klip ze srodka,calosc jest "dosuwana" tak ze nie pozostaje przerwa,a z drugiej strony zaznaczajac jeden klip iprzesuwajac go na timeline w prawo,przesuwaja sie takze wszystkie inne media (zarowno obraz i dzwiek) lezace dalej na timeline niz klip od k,torego chcemy .przesunac wszystkie sceny. O ile wiem juz jak zastosowac w final cut tej efekt przy usuwaniu kipu,o tyle nie moge dojsc co zrobic,aby wlasnie przesunac na timeline wszystkie sceny w prawo. Bede wdzieczny za pomoc.Przy okazji chcialbym jeszcze zapytac,czy w final cut mozna wykorzystac scroll na myszy do powiekszania/zmniejszania widoku projektu
bez koniecznosci kazdorazowo przesuwania widozku strzalka na dole pod timeline.
Z gory dziekuje za pomoc


sobota, 1 stycznia 2011, 21:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 25 kwietnia 2007, 13:36
Posty: 207
Lokalizacja: Częstochowa
Post Re: Final cut porady
Można to na kilka sposobów, np jak ktoś lubi myszką to przeciąga klip na timeline. I już. W zależności w którą część ścieżki trafimy klip zastąpi lub rozsunie pozostałe klipy. Zwróć uwagę na ikonkę wskaźnika myszki zależną od pionowej pozycji na ścieżce podczas wstawienia klipu na timeline a wszystko stanie się jasne. Są oczywiście narzędzia służące do trimowania, które również potrafią rozsunąć ścieżkę, ale nie o to tu chodzi. Można również blokować poszczególne tracki itd. Pełna kontrola.

Druga metoda to przeciągnięcie na cavans i wybranie odpowieniej opcji (insert w tym przypadku).

Trzecia to klawiatura. Nie pamiętam defaultowych ustawień, ale któryś bodajże F10 albo F9 wrzuca od razu klip pod głowicę o ile wyłączymy te skróty w systemie bo globalnie są one użyte do expose.

Ja mam magic mouse i tam robię to gestami, które sobie sam zrobiłem ustawiam in, out i wrzucam na timeline nie ruszając praktycznie myszką. A zoom robię rozsuwając dwa paluchy na myszce ;)

Mając mysz np logitecha możemy sobie podpiąć dowolne sekwencje klawiszy pod jej przyciski (standardowo zoom to jabłko +/-), Standardowy whell będzie służyć zawsze do scrolowania, co jest problemem przy klasycznych myszkach. Polecam magic mouse, po prostu rewelacja, nic nie trzeba klikać a wszystko robimy gestami multi touch, co przyspiesza dodatkowo prace.

http://www.apple.com/pl/magicmouse/

Mam w niej przypisane kilkanaście skrótów w gestach.


sobota, 1 stycznia 2011, 23:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 16 listopada 2003, 18:21
Posty: 458
Post Re: Final cut porady
Dzięki wielkie,
zrobiłem jak napisałeś z myszką (magic mause) :)

Mam kolejne pytanie na które odpowiedzi poszukuję - a mianowicie - obraz nagrany jest krzywo- kamera przechylona była lekko w prawo - chciałbym ją skorygować i teraz w Vegasie robię to poprzez event pan/crop - chwytam i obracam obraz- równocześnie mogę go powiększać lub pomniejszać. Tutaj próbowałem poprzez paletę tools -crop tools, ale to chyba nie jest to - tzn. zmniejszam okno obrazu, ale nie mogę przekadrować zachowując proporcje itd.

Pozdr.


niedziela, 2 stycznia 2011, 18:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 25 kwietnia 2007, 13:36
Posty: 207
Lokalizacja: Częstochowa
Post Re: Final cut porady
Po prostu łapiesz za róg obrazu w oknie cavans i robisz z nim co chcesz. Nic nie nakładasz, żadnych efektów. (image + wireframe wybierz z menu taka ikonka nad obrazem pozwoli zobaczyć obrys).

Druga metoda, klikasz 2x na clip i w zakładce motion jest rotate, zoom, cropy itd na klatkach kluczowych.

To są totalne podstawy, przydałby się jakiś tutorial ;) Były nawet po polsku. Większość rzeczy jest prosta, nic nie trzeba w menu, narzędziach czy efektach grzebać. Uproszczone do granic możliwości niemal. Wszystko w zależności od tego gdzie znajduje się kursor myszki ;)

Te narzędzia z boku to pozostałość po Premiere (można powiedzieć, że FCP i Premiere mają ten sam rodowód). Jednak dziś kompletnie nie ma potrzeby z ich korzystania (mam to okno narzędzi wyłączone).


niedziela, 2 stycznia 2011, 20:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 16 listopada 2003, 18:21
Posty: 458
Post Re: Final cut porady
Dzięki, dzięki :)
Korzystam z turiali, jednak część rzeczy nawet bardzo prostych, w wersji na 2000 stron ciężko jest odnaleźć, sam montaż nie jest dla mnie problemem, chodzi właśnie raczej o przejście na inny program i przeniesienie znanych mi funkcji z Vegasa do Final Cut.
Niestety brakuje polskich tutoriali, poza tymi p. Balickiego, były kiedyś na jabłuszku, ale wtedy się jeszcze makami nie interesowałem. Może jakby ktoś z forumowiczów miał, mógłby się podzielić i podesłać mailem? Wogóle brakuje polskich tutorialli, ciężko też znaleźć forum na którym można by się było czegoś dowiedzieć, szczególnie dla osób, które tak jak ja dopiero zaczynają z Finalem i czasem potrzebują prostych rad, informacji jak wykonać proste elementy. Mam nadzieję że może na tym forum uda nam się w tym wątku stworzyć taki mini-poradnik.. Jeśli więc pozwolisz, to mam kolejne pytania...
1. Czy poza użyciem w Canvas opcji wstawienia na timeline klipu od razu z przejściem, jest coś takiego jak "automatic crossfades"? Czyli czy mając klip na timeline i układając na nim kolejny, jest opcja aby automatycznie między nimi pojawiało się konkretne przejście (np. zwykły fade)?
2. Czy podczas odtwarzania materiału z timeline, można gdzieś ustawić opcję tak, żeby wraz z przesuwaniem głowicy, przesuwał się także widok timeline czy trzeba za każdym razem po "wyjściu" głowicy z widoku,przesunąć widok suwakiem pod timeline?
3. przy użyciu "delete" wszystkie klipy się przesuwają (dopiero użycie backspace wycina klip bez przesuwania reszty) - czy to jakieś defaultowe ustawienie?

Jeśli pozwolisz będę na bieżąco zadawał kolejne pytania, wierzę że pomogą też innym użytkownikom :)
Pozdrawiam


niedziela, 2 stycznia 2011, 21:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 16 listopada 2003, 18:21
Posty: 458
Post Re: Final cut porady
I kolejna kwestia, w tutorialu p. Balickiego można przeczytać że opcja w Canvas "insert" powoduje cyt."przesuwa wszystkie klipy następujące na timeline w prawo, aby zrobić miejsce na świeżo dodany" - co jeśli nie chcę aby całość się przesuwała, tylko chcę wstawić nowy klip w określone miejsce, aby pozostała część pozostała bez zmian?


niedziela, 2 stycznia 2011, 21:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 25 kwietnia 2007, 13:36
Posty: 207
Lokalizacja: Częstochowa
Post Re: Final cut porady
1. Poszukaj skrótu klawiszowego do insert with transition (będzie to ustawiony default transition). W ogóle jak znasz angielskie nazwy to polecam zaglądąć do keyboard shortcut, gdzie można prosto wyszukać aktualne ustawienie i je sobie zmienić.
Ja mam w viever klipa ustalam in/out i... I -> O -> U dla bez przejścia I -> O -> P z przejściem. Szybko i komfortowo. Nie montuję na timeline (ew. dociągam) więc nie mam pojęcia, wiem że jabłko + T daje przejście na głowicy lub na zaznaczonych klipach video a jabłko + option + T analogicznie audio.

Defautl transition tworzysz sobie sam wg własnych upodobań. Są skróty do kolejnych transition/efektów które ustalasz w edycji klawiatury (to jest podstawowe miejsce z którym należy się zapoznać najpierw)

2. Nie mam pojęcia. Przyzwyczaisz się. Po naciśnięciu stop timeline przewinie się tam gdzie trzeba a jak leci play to oglądam podgląd na drugim monitorze więc mam gdzieś czy timeline się przesuwa czy nie ;)

3. To jest standardowo. IMO bardzo dobre rozwiązanie, można sobie je dowolnie zmieniać. Mi odpowiada właśnie tak jak jest.

4. Jest insert oraz overwrite (zastąpienie). Miałeś przećwiczyć opcję z przeciąganiem w odpowiednie miejsce ścieżki klipu i zwrócenie uwagi co robi --> oraz \/ na wskaźniku myszki. Również F10 i F9 powinny to robić. Wstawiasz albo tak albo tak. Możesz sobie dać również skrót do insert/overwrite with transition (ja mam Shift+U i Shift+P analogicznie jak opisałem w p.1). Chociaż teraz zaczynam robić to wszystko gestami w myszce.


niedziela, 2 stycznia 2011, 22:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 16 listopada 2003, 18:21
Posty: 458
Post Re: Final cut porady
Wielkie dzięki, faktycznie nie zwróciłem uwagi na to jak wygląda kursor przy przenoszeniu klipu na timeline, masz rację, że kursor pokazuje co się będzie działo z dalszym materiałem. Jeśli chodzi o mysz to też ustawiłem sobie jakieś gesty jeśli chodzi o widok całego timeline (powiększenia, zmniejszenia widoku).
Generalnie "trenuję" na komunii córki, gdzie mam mniej więcej godzinny materiał nagrany ciągiem. Napotykam na jeszcze kilka trudności:
1. mając zsynchronizowaną ścieżkę audio z dźwiękiem z kamery i z dźwiękiem z recordera, w jaki sposób wstawiając na timeline przebitkę w puste miejsce sprawić, by dźwięk tak jakby nakładał się na ten z całej komunii - w tej chwili wygląda to tak, że nawet jeśli obraz się nie rozsuwa (tak jak napisałeś, zwracam uwagę na ikonę jaka pojawia się przy przenoszeniu myszą klipu na timeline) to dźwięk z krótkiego klipu który chcę zastosować jako przebitkę w materiale głównym, zastępuje ten całościowy, po jego wycięciu zaś powstaje dziura, i dźwięk z całego materiału (godzinny) muszę dosuwaćmuszę za każdym razem dosuwać. Próbowałem zablokować ścieżkę audio, ale to niczego nie zmienia. W jaki sposób wstawić nowy krótki klip w już istniejący materiał, aby dało się usunąć dźwięk z krótkiego klipu bez tworzenia przerwy w tym już całościowym?
2. Od czego zależy długość przejść? stosując cmd+t przejścia są różnej długości, raz krótsze, raz dłuższe, bądź nierówne (z jednej strony dłuższe, z drugiej krótsze), niektórych nie mogę też edytować nawet w viewerze - zmiana ręcznie długości przejścia do np. 1 sekundy nic nie daje. Coś muszę robić nie tak - może mnie naprowadzisz? :)


poniedziałek, 3 stycznia 2011, 00:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 25 kwietnia 2007, 13:36
Posty: 207
Lokalizacja: Częstochowa
Post Re: Final cut porady
1. Nie wiem jak to wytłumaczyć, na samym początku ścieżki audio jest taki dżinks, który jak rozłączysz to wrzucać się będzie tylko video (analogicznie jest w video). Dzięki nim (można je dosuwać do dowolnej ścieżki) ustawiasz również miejsce gdzie ma lecieć materiał z viewera. Pobaw się eksperymantalnie wszystkim w co da się kliknąć czy przesunąć to się sporo nauczysz.

2. Długość przejść zależy od tego ile jest "zakładki" w klipach. Jeżeli przejście trwa 2 sekundy to oczywiście pierszy klip musi mieć o tę sekundę więcej niż out a drugi sekundę wcześniej niż in. Tak prawdę mówiąc kolejna scena zaczyna się dokładnie w miejscu rozpoczęcia transition a nie w punkcie IN i trzeba to mieć na uwadze, przecież z powietrza materiału nie weźmie. Za miesiąc - dwa docenisz takie rozwiązanie ;)


poniedziałek, 3 stycznia 2011, 13:21
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 16 lipca 2007, 23:46
Posty: 124
Lokalizacja: Lublin
Post Re: Final cut porady
"Za miesiąc - dwa docenisz takie rozwiązanie " Raczej nie doceni, jeśli pracowałeś kiedyś na dowolnym Vegasie, to nie mam pojęcia jak można doceniać tak kretyńskie rozwiązanie dodawania tranzycji. Owszem materiału z powietrza sobie nie weźmie, ale Sony rozwiązało chyba ten problem na poziomie mistrzowskim. FCP tutaj może się schować. Dodam, że również nad tym ubolewam i mimo dużej już wiedzy o FCP, docenianiu jego zalet, to jednak widzę mnóstwo wad utrudniających życie.

_________________
www.ap-film.pl


środa, 5 stycznia 2011, 09:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 16 listopada 2003, 18:21
Posty: 458
Post Re: Final cut porady
Niestety też mi się tak wydaje, Vegas ma wiele rozwiązań bardzo prostych, które niezmiernie ułatwiają życie, począwszy od tego że cięcie się robi jednym kliknięciem (teoretycznie w FCP też, ale to już kombinacja dwóch klawiszy - dlaczego nie wystarczy jeden??), poprzez opisane poniżej przejścia, gdzie po prostu nakładasz jeden klip na drugi i... masz przejście :) to samo dotyczy audio, tak więc chyba długa walka przede mna...


środa, 5 stycznia 2011, 11:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Final cut porady
a zmien sobie konfiguracje klawiszy i bedziesz miał jak w vegasie ;]

pozatym FCP ma taką fajną palete narzędzi (żyletka, zaznaczanie,time stretch, ripple, slide itp) jak w Premiere i dużo ludzi preferuje montaż tą metodą :)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


środa, 5 stycznia 2011, 11:31
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 16 lipca 2007, 23:46
Posty: 124
Lokalizacja: Lublin
Post Re: Final cut porady
Owszem, większość preferuje bo nie miało odwagi popracować na czymś innym. O produktach Adobe nie będę się tu rozpisywał. Mam porównanie obok mnie. Ja montuję na FCP / SV, kolega z biurka obok na AP. Non stop słyszę "k...a" Errory, zamulanie kompa, dziwne zachowania softu, a już najbardziej podoba mi się jego walka z Encorem. Dodam, że człowiek ten to nie laki, ma potworne doświadczenie, ale jak sam twierdzi z Adobe stało się coś strasznego i softy te po prostu porażają beznadzieją. Aktualnie zaczynam przekazywać mu wiedzę o FCP, a Vegas-a nie chce liznąć :-). Sam również startowałem najpierw na APE, później AP, znam te programy i z pewnością nigdy ich nie użyję. Znienawidziłem je od momentu poznania możliwości Vegas-a i DVD architect-a (swoją drogą FCP mocno trąca AP). Wracając do tematu, to skonfigurowanie klawiszologii FCP na zasadzie Vegas-a pomoże, ale nie rozwiąże bezmyślnej zawiłości tego programu. Dla przykładu proste kadrowanie + ew, animacja obrazu (obrót kadru, pip, itp) w FCP to operowanie jednocześnie na kilku timelinach z klatkami kluczowymi i pomiatanie kilkoma suwakami lub stukanie cyferek w klawisze. W SV załatwiasz to jednym narzędziem Pan/Crop, nie poruszę nawet kwestii dodawania napisów... FCP to pod tym względem porażka. Niestety SV nie daje mi tej szybkości pracy co FCP :-(

_________________
www.ap-film.pl


środa, 5 stycznia 2011, 12:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 16 listopada 2003, 18:21
Posty: 458
Post Re: Final cut porady
Witam,

ja dalej trenuje i porównuję FCS i Vegasa :D

Teraz kiedy powyższe podstawy przeszedłem - szukam następującego rozwiązania :
Mam materiał miej więcej w połowie rozsunięty na timeline dodałem elementy, które mnie interesowały i teraz chciałby dosunąć wszystkie klipy jakie są po prawej stronie do materiału głowneg, który jest po lewej stronie timeline. Czyli mówiąc ogólnie chciałby zakryć dziurę. Czy mogę to zrobić na zasadzie - wciskam jakiś guzik (w Vegas nazywa się ta funkcja auto ripple) i ciągnę materiał w lewo, a wraz z nim ścieżkę z obrazem i dziękiem oraz markerami czy muszę zaznaczyć wszystko po lewej stronie (po prostu myszą) i następnie przeciągnąć ?
Pozdrawiam


czwartek, 6 stycznia 2011, 17:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Final cut porady
wciskasz TT lub T i trzymasz shift i przeciągasz ;]
ew. PPM na puste miejsce na TL i dajesz Close Gap

edit:
jak chcesz z markerami to raczej Close Gap

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


czwartek, 6 stycznia 2011, 18:28
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL