Teraz jest sobota, 6 czerwca 2020, 12:48




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 jaki zestaw do montażu HD 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 16 stycznia 2005, 01:41
Posty: 43
Lokalizacja: Kraków
Post jaki zestaw do montażu HD
Witam
Chciałbym przeskoczyc na mac`a i montować materiały HD.
Prosze o pomoc - jaki MacBook jest potrzebny żeby wmiare plynnie montować 1080p ? Ile trzeba wydać i jakie powinien mieć parametry ?
No i proszę też o podpowiedź jak sie ma sprawa z komputerami stacjonarnymi pod te same zastosowania.

dzieki za info

pozdrawiam
Paweł

_________________
Canon XL1s


środa, 6 lutego 2013, 14:27
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 5 kwietnia 2011, 16:03
Posty: 92
Post Re: jaki zestaw do montażu HD
Macbook to laptop, imac to stacjonarka a mac pro to czekamy na update, ma być za 2-3 miesiące. Nie napisałeś na jakim programie będziesz pracować i jakie projekty tworzyć (długość, ilość ścieżek, efekty itp). Na moim najsłabszym macbooku z 2011 roku final cut śmiga jak burza i na komfort pracy nie narzekam. Napisz coś więcej bo w sumie nic nie wiadomo.

Nie ma sensu porównywać składaka z markowym komputerem. Porównaj Dell, HP itp z komputerami Apple, to często wyjdzie na to, że Apple jest mimo to tańsze a oferuje chyba najbardziej zaawansowany system operacyjny, który to zmienia nieco filozofię korzystania z komputera.

_________________
Mac Pro, Macbook pro, Final Cut, Filmowanie tylko dSLR - lustrzanki różnego rodzaju :)


środa, 6 lutego 2013, 16:31
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 16 stycznia 2005, 01:41
Posty: 43
Lokalizacja: Kraków
Post Re: jaki zestaw do montażu HD
wydawało mi się, że napisalem :)

Chcę montować w FCP - akurat na nim bo potrzebuję się go nauczyć a wydaje mi sie że najlepiej się czegoś uczy pracując na tym i montując swoje rzeczy.

Chodzi o montaż prostych nieskomplikowanych rzeczy, max 2 sciezki video, bez jakiś mega efektów i innych wodotrysków, taka typowa robota do telewizji. Jedyny warunek to zeby fajnie śmigały materiały HD.

Najlepiej żeby to był laptop ale jesli o wiele drożej to wychodzi niż w wersji stacjinarnej to trzeba bedzie sie zastanowić.

chodzi mi o info na temat minimalnej konfiguracji sprzetowej i orientacyjnych kosztów.

dzięki !

_________________
Canon XL1s


środa, 6 lutego 2013, 18:38
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 5 kwietnia 2011, 16:03
Posty: 92
Post Re: jaki zestaw do montażu HD
Wymagania final cut pro x ma wręcz śmieszne jak dzisiejsze czasy:
http://www.apple.com/finalcutpro/specs/

Praktycznie każdy współczesny komputer sobie wyśmienicie z tym poradzi. Samo renderowanie przebiega w tle (mimo to nadal płynnie pracujemy), więc w sumie czekamy tylko na kodowanie a tu wiadomo - im lepszy procesor tym szybciej. Mam 13", podpinam jednym kablem thunderbolt macierz dysku i monitor. W terenie też da się pracować. Dodałem tylko ramu 16GB, tego nigdy za wiele i dysk SSD do środka. Jeżeli Cię stać to bierz jednak 15", zawsze to wydajniejszy sprzęt i lepsza grafika pozwala na zabawę w efekty, mnie to jednak nie było potrzebne.

Odnośnie materiału na którym pracujemy - warto by był on na jak najszybszych dyskach. Niestety SSD dużej pojemności są jeszcze nieco drogie, warto pomyśleć nad zewnętrzną macierzą dysków w RAID podpinaną thunderbolt lub ostatecznie USB 3.0. Podniesie to komfort pracy. Praktycznie tylko transfer danych jest wąskim gardłem. Oczywiście na wbudowanym fabrycznym wolnym jak żółw dysku HDD też da się pracować spokojnie w trybie proxy, samo przełączenie źródła<>proxy trwa sekundę więc to też nie problem.

_________________
Mac Pro, Macbook pro, Final Cut, Filmowanie tylko dSLR - lustrzanki różnego rodzaju :)


czwartek, 7 lutego 2013, 00:56
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 20 sierpnia 2015, 17:44
Posty: 1
Post Re: jaki zestaw do montażu HD
Jak planujesz mocno iść w tym kierunku to jabłko jest wysoce wskazane. Większość montażystów od nas bierze sprzęt z ... bo mamy rabaty.

EDYCJA Komu chcesz wmówić że pomagasz koledze, odzywając się po dwóch latach od jego pytania?
pozdrawiam
kotin


czwartek, 20 sierpnia 2015, 17:46
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL