Teraz jest sobota, 6 czerwca 2020, 13:38




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 FCPX brakujący efekt w projekcie - jak znaleźć 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 791
Lokalizacja: Polska
Post FCPX brakujący efekt w projekcie - jak znaleźć
Robię poprawkę do projektu wykonanego kilka tygodni temu. Jest to ukłon w stronę dobrego stałego klienta, który wcześniej zaakceptował produkt finalny, a ostatnio dzwonił z nieśmiałą prośbą o zmiany. W tak zwanym międzyczasie musiałem usunąć/przenieść/zmienić nazwę któregoś z filtrów którego użyłem w jego projekcie. Program przy eksporcie wyświetla komunikat o braku efektu/napisu/itp. Pytam w związku z tym, czy jest jakaś opcja wyszukania brakującego efektu??? Czy trzeba mozolnie przeglądać każdy klip? O ile w przypadku utraconych klipów program umożliwia ich identyfikację, o tyle nie wiem jak szukać brakujących efektów.

_________________
OSX 10.14 - FCPX -Canon C100-Sony A7III-Feyu AK2000-TascamDR07 i sporo klamotów do tego.


środa, 15 marca 2017, 13:03
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5063
Lokalizacja: Tczew
Post Re: FCPX brakujący efekt w projekcie - jak znaleźć
Tego nie wiem, ale jeżeli to tylko kilka tygodni, to jest szansa żebyś ustalił - nie wszystkie, ale pierwsze 3 klipy, gdzie brakuje - zobaczył czego brakuje i wtedy łatwiej dojdziesz, czy coś odinstalowałeś, czy nie działa na przykład po jakiejś aktualizacji.

_________________
最诚挚的问候


środa, 15 marca 2017, 15:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 791
Lokalizacja: Polska
Post Re: FCPX brakujący efekt w projekcie - jak znaleźć
Już ustaliłem. Znalazłem, mozolnie przeskakując z klipu na klip ( 90 minutowy materiał) brakowało darmowego RGB Color. Testowałem go - prawdopodobnie - a najlepiej testuje się w boju i później usunąłem. Leżał na trzech klipach gdzieś w środku. Niemniej pytanie pozostaje w mocy. Czasem tak bywa, że używasz czegoś darmowego, po czym kupujesz plugin, który "ma już to w sobie" więc po co dublować? Pilnuję zasady, żeby nie zmieniać w trakcie sezonu, ale jak widać brakuje mi konsekwencji w działaniu. Skoro program pozwala wyraźnie oznaczyć klipy które są aktualnie offline, to może ma gdzieś w swoich czeluściach opcję pokazania efektów, które aktualnie są offline. W moim przypadku było to o tyle istotne, że program w miejscu gdzie użyłem RGB_C renderuje brzydką czerwoną tablicę "media offline"

_________________
OSX 10.14 - FCPX -Canon C100-Sony A7III-Feyu AK2000-TascamDR07 i sporo klamotów do tego.


środa, 15 marca 2017, 15:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1311
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: FCPX brakujący efekt w projekcie - jak znaleźć
A nie ma tam opcji eksportu projektu do xml'a? Np. w Premierze przy eksporcie do xml'a soft wypluwa raport problemów - w tym info o efektach, które są niezgodne z formatem xml i ich położenie na tajmlajnie. W ten sposób łatwo można wyłapać wszystkie zewnętrzne filtry użyte w sekwencji oraz klip w którym siedzą, bo żaden third-party nie będzie zgodny z formatem xml.

tak to wygląda w Premerze:

"FCP Translation Results 2017-03-15 19-32.txt"
Translation issue:
Sequence <tratata> at 00:00:08:08, video track 1: Effect <Lens Distortion> on Clip <MVI_7613.MOV> not translated.
Translation issue:
Sequence <tratata> at 00:00:28:19, video track 1: Effect <CI Feathered Crop> on Clip <MVI_7598.MOV> not translated.


czwartek, 16 marca 2017, 01:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 791
Lokalizacja: Polska
Post Re: FCPX brakujący efekt w projekcie - jak znaleźć
Na to nie wpadłem. Oczywiście opcja eksportu do xml jest - jakoś projekty z FCPX przenoszę do DaVinci. Obawiam się jednak czy nie szybsza będzie "jazda po timeline" bo mam dużo efektów zewnętrznych firm i takie które sam robię w Motion, więc raport może być długi :)

_________________
OSX 10.14 - FCPX -Canon C100-Sony A7III-Feyu AK2000-TascamDR07 i sporo klamotów do tego.


czwartek, 16 marca 2017, 10:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1311
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: FCPX brakujący efekt w projekcie - jak znaleźć
tu piszą o jakimś sofcie do tego celu:
https://www.provideocoalition.com/locat ... cut-pro-x/


czwartek, 16 marca 2017, 16:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 791
Lokalizacja: Polska
Post Re: FCPX brakujący efekt w projekcie - jak znaleźć
Ciekawa sprawa. Potestuję. Dzięki za link

edit
Tak program działa i robi co trzeba.

_________________
OSX 10.14 - FCPX -Canon C100-Sony A7III-Feyu AK2000-TascamDR07 i sporo klamotów do tego.


piątek, 17 marca 2017, 13:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL