Teraz jest piątek, 19 lipca 2019, 08:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Problem 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1299
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Problem
Rafimus, jeśli możesz w ustawieniach audio kamery zmienić stereo na mono, to nie musisz nic już więcj robić z kablem. Nagrywaj po prostu mono, a efekt stereo uzyskasz w postprodukcji bez większych problemów.
Ja osobiście już od wielu lat w 90% przypadków nagrywam mono, a efekt stereo nakładam w postprodukcji.
Jest to związane głównie z tym, że w zasadzie pojedynczy mikrofon nie jest w stanie nagrać dźwięku stereo. To co zazwyczaj nagrywają typowe mikrofony (w rozumieniu typowej produkcji wideo - mikrofony kierunkowe w kamerze, na kamerze, na statywie lub sticku nagrywające w 80% mówiących ludzi), to nie jest (zazwyczaj) dźwięk stereo tylko pseudostereo.
Pseudostereo jest praktycznie równoznaczne z mono (powielone od razu na dwa kanały - lewy i prawy w pliku). A skoro w lewym i prawym jest praktycznie to samo, można zadać sobie pytanie, czy zawalanie timeline dodatkowym kanałem zawierającym w 99% te same dane ma w ogóle sens. Moim zdaniem nie ma. Chyba, że nagrywa się mikrofonami X/Y lub Mid/Side. Ale i w takim wypadku np. Zoom H4 czy H6 ze standardowym X/Y przyzwoitej sceny stereo nam nie zbuduje.
Nagrywanie dźwięku stereo wymaga przynajmniej dwóch mikrofonów o różnej charakterystyce ustawionych pod różnym kątem w stosunku do źródła:
https://www.youtube.com/watch?v=mL-F9aHmFg0
https://www.youtube.com/watch?v=t6O5lj9PFEw (po polsku)

Oczywiście to co napisałem powyżej nie wyklucza stosowania mikrofonów kierunkowych czy X/Y do nagrywania w stereo. Wszystko jak zwykle zależy od mikrofonu, sytuacji, potrzeb czy przyzwyczajeń.


sobota, 29 czerwca 2019, 20:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1299
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Problem
Jak z mono zrobić stereo (oczywiście nie prawdziwą scenę stereo tak jak w przypadku nagrywania 2 mikrofonami o różnych charakterystykach, ale coś takiego co spowoduje różnicę między dwoma kanałami lub symulację stereo):
1. Najb. prymitywna metoda to podgłosić/ściszyć jeden z kanałów)
2. Dodać efekt stereo, np. w Premiere/Audition całkiem niezłe rezultaty można osiągnąć za pomocą Studio Reverb
poniżej przykładowe ustawienie dla dobrze nagranego męskiego głosu:
Załącznik:
StudioReverb__stereoEffect.jpg
StudioReverb__stereoEffect.jpg [ 74.07 | Przeglądane 5 razy ]

2. Wykorzystać dedykowany efekt VST np:
free: https://www.voxengo.com/product/stereotouch/
free: http://www.alexhilton.net/A1AUDIO/index ... reocontrol
Przy używaniu Voxengo Stereotouch, radzę uważać przy ustawianiu delay, bo łatwo można przegiąć pałę i spowodować znoszenie fazy. Ale na to Voxengo też ma darmową propozycję, która zawiera Correlation Meter:
https://www.voxengo.com/product/span/

Odnośnie matody, którą podał fransua na powielenie jednego z kanałów. Np. w Premiere można to zrobić prościej, tzn wczytać na klip efekt Fill Left with Right albo Fill Right with Left. Lub zmapować w ustawieniach audio channels:
- ze stereo LR na mono L lub mono R
- ze stereo LR na stereo LL lub stereo RR


sobota, 29 czerwca 2019, 21:14
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 27 czerwca 2019, 23:14
Posty: 10
Post Re: Problem
Tzn. ja do obróbki filmów używam programu Power Director 17, nie wiem czy da się tam zrobić takie rzeczy. Ustawienia mojej kamery prezentują się tak: https://drive.google.com/open?id=1rCV2X ... kPTCCE1k0Z
Jak mam być szczery to dla mnie kompletnie czarna magia i wolę jednak robotę pt. robienie wywiadu niż montaż :p


sobota, 29 czerwca 2019, 22:19
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 27 czerwca 2019, 23:14
Posty: 10
Post Re: Problem
Sprawdziłem ustawienia kamery. Nic to nie daje bo w momencie gdy podłączam mikrofon zewnętrzny wszystko się blokuje na stereo.


sobota, 29 czerwca 2019, 22:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1299
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Problem
To kopnij się do sklepu Pasja na Mokotowie, albo pod GUS i kup sobie odpowiedni kabel.
Pasja ma pół tony markowych kabli, a pod GUSem też jest tego niemało i taniej można kupić (jest taki spory sklep z kablami i częściami do elektroniki, na końcu od strony Pól Mokotowskich (tylko nie pamiętam czy w ciągu od strony Śródmieścia czy od str. Mokotowa).


sobota, 29 czerwca 2019, 23:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1299
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Problem
Sprawdziłem: ten sklep pod GUSem mieści się w połączonych pawilonach 21,22,23 od str. Śródmieścia.


sobota, 29 czerwca 2019, 23:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1053
Post Re: Problem
Rafimus, możesz jeszcze raz podać link do tego kabla, którego aktualnie używasz?
Bo może jest to jakaś wskazówka dla nas.

Ja napiszę jeszcze raz, dokładniej. Statystycznie takie zjawisko to najczęściej wina kabla.
Ale może być też tak, że małe chińskie rączki coś źle podłączyły w kamerze. W takim przypadku,
kabel który masz może jest dobry, i następny który kupisz też będzie dobry - i nic to nie zmieni.
Jeśli błąd jest w kamerze może zostać łatwo naprawiony przez niestandardowe zlutowanie kabla.
Dlatego ja doradzam znalezienie dobrego serwisu audio, gdzie pan fachura mierniczkiem sprawdzi kabel. I w razie potrzeby będzie także umiał zrobić kabelek który załatwi sprawę.

Ja nie mam orientacji w wawie, na szybko znalazłem taki serwis, zadzwoń, zamejluj, zapytaj:
http://www.dorado.sklep.pl/contact_us.php

Albo może grabos Ci poda jakieś lepsze namiary.

Informacje dla serwisanta:
Kod:
Gdzieś następuje zmiana biegunowości jednego kanału stereo w nagraniu kamery z mikrofonu monofonicznego. Nie wiem czy w kablu, czy w kamerze, ale w efekcie kanały są "w przeciwfazie"  ω + 180°.
Potrzebuję kabel, który poda sygnał o odpowiedniej biegunowości.


Jeśli serwisant tej informacji nie zrozumie - szukaj innego serwisanta. :lol:


sobota, 29 czerwca 2019, 23:52
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 27 czerwca 2019, 23:14
Posty: 10
Post Re: Problem
to ten kabel https://www.megascena.pl/adam-hall/adam ... eUQAvD_BwE


niedziela, 30 czerwca 2019, 00:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1053
Post Re: Problem
Dzięki. Niestety na moje oko dane z linku nic nowego nie wnoszą. Firmy i jakości nie znam.


niedziela, 30 czerwca 2019, 00:22
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 27 czerwca 2019, 23:14
Posty: 10
Post Re: Problem
Dobra słuchajcie, już umiem poprawić ten problem. Pogrzebałem w audacity i udało się aczkolwiek to trochę robota na około. Otóż najpierw rozdzieliłem oryginalne audio od wideo i wrzuciłem je do Audacity, tam usunąłem jedną scieżkę ze stereo do mono, zapisałem jako nowy plik i podłożyłem go do wideo. Po chłopsku ale efekt osiągnięty. UFF


niedziela, 30 czerwca 2019, 00:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1401
Post Re: Problem
Posiwiały napisał(a):
Dzięki. Niestety na moje oko dane z linku nic nowego nie wnoszą. Firmy i jakości nie znam.

Firma chyba nie najgorsza, mysle, ze cos pokroju Hamy. Kabel poskladany na Nutriku wiec jakosciowo ok, co oczywiscie nie swiadczy o tym, ze polutowany jest dobrze


niedziela, 30 czerwca 2019, 01:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1053
Post Re: Problem
Rafimus - super!
Walka wygrana, gratulacje, wracaj do nas.

Również szacunek wszystkim pomagającym! :D


niedziela, 30 czerwca 2019, 01:35
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 27 czerwca 2019, 23:14
Posty: 10
Post Re: Problem
Aczkolwiek wina leży po stronie kabla, podłączyłem inny od kolegi i wszystko działało dobrze, nie trzeba było nic zmieniać w montażu :P


poniedziałek, 8 lipca 2019, 11:46
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4749
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Problem
Brawo Ty. :wink: Dobrze że się udało prostym sposobem dojść do celu.
Brawa dla Posiwiałego. My tylko dorzucaliśmy fakty, On szybko wpadł na pomysł co jest przyczyną.

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 8 lipca 2019, 22:02
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL