Teraz jest poniedziałek, 16 lipca 2018, 10:55




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 HDR-FX1 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post HDR-FX1
Czy juz ktos przetestował ten model kamery?
Jak się ona sprawuje w praktyce?

Worto ją kupić?

Dzięki


wtorek, 23 listopada 2004, 14:10
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Czyżby nikt jeszcze nie przetestował w praktyce tego modelu????


czwartek, 25 listopada 2004, 12:23
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post fx1
testuję ją od dwóch tygodni. Format dv porównywalny z pd170, trochę lepsz optyka, dobre i wygodne ustawienia przycisków, prawie jak w cyfrowej becie. Konfigurowalne przyciski pozwalają na zaprogramowanie ustawień transfokatora i fokusa. W personal menu można zaprogramować własne presety. Format hdv zapisuje mpeg2 na taśmie miniDV. Dostajesz obrazek o rozdzielczosci 1440 na 1080 ale z przeplotem, czyli 50 półobrazów na sekundę, w każdym 540 lini i 1440 próbek w każdej linii. Kolor jest próbkowany z rozdzielczością 14 bitów, co z tego, nie ma na razie żadnego programu do zgrywania strumienia native z taśmy na dysk. Jest oczywiście sposób na obróbkę materiału full hd (1920x1080i50) ale musisz zainwestować w powermaca dual G5 (ok. 10000), final cut pro hd 4,5 (ok. 6000), software raid0 przynajmniej na dwóch dyskach sata (ok. 1000), duży display, może być ctr ale 1920 poziomych punktów i chociaż 75hz odświeżania (ok. 1700). Policz wszystko i wyjdzie ci sporo więcej niż za samą kamerę. Format hdv kosztuje cię 40.000 zł. Teraz problem najważniejsz - brak nośnika dystrybucyjnego dla tak dużego obrazka. Dobra plazma w rozdzilczości 1280 na 724 kosztuej więcej jak 30.000 zł. projektor lcd 1600 na 1200 to koszt ok. 40.000 zł. To jeszcz nie wszystko.
Nie znam sposobu, żeby zgrać zmontowany materiał na taśmę. Chyba, że masz dojście do systemu Avid Composer HD z niekompresowanym componentem 1080i. Systemu raczej nie kupisz, bo kosztuje więcej jak 200.000 zł. Zostaje jeszcze transfer na taśmę pozytywową 35mm ale kto ma w domu projektor 35mm. Masz więcej pytań, napisz wir13@o2.pl.


piątek, 26 listopada 2004, 01:30
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
CHYBA LEPIEJ KUPIĆ SONY 170PD. SPRAWDZONA I GODNA POLECENIA.
HDR-FX1 TO SŁABSZA WERSJA KAMERY, KTÓRA SWOJĄ PREMIERĘ BĘDZIE MIAŁA NA WIOSNĘ 2005. WTEDY MOŻNA BĘDZIE ROZMAWIAĆ NAD KLASA KAMERY ZAPISUJĄCEJ W FORMACIE "HD"


poniedziałek, 20 grudnia 2004, 16:10
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 9 stycznia 2005, 01:43
Posty: 3
Lokalizacja: Warszawa
Post 
ZDICHU napisał(a):
CHYBA LEPIEJ KUPIĆ SONY 170PD. SPRAWDZONA I GODNA POLECENIA.
HDR-FX1 TO SŁABSZA WERSJA KAMERY, KTÓRA SWOJĄ PREMIERĘ BĘDZIE MIAŁA NA WIOSNĘ 2005. WTEDY MOŻNA BĘDZIE ROZMAWIAĆ NAD KLASA KAMERY ZAPISUJĄCEJ W FORMACIE "HD"


Czy jakość obrazka przy nagraniu w opcji DV a nie HDV na HDR-FX1 będzie lepsza do tego nagranego przez PD-170 (ewent 2100)? taka sama? czy gorsza?


niedziela, 9 stycznia 2005, 01:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Do montażu formatu HD możesz użyć nowej karty canopusa - Edius NX. Nie rujnuje kieszeni bo kosztuje tylko 6000 zł.
http://www.canopus.com/us/products/EDIU ... or_HDV.asp


niedziela, 9 stycznia 2005, 20:57
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Sony HD kamera
Cze
Ztego co sie orientuje( ale nie na 100%) to jest prosty sposób na obróbke i importu materialu z tej kamery. Nalezy uzyc Sony Vegas 5 lub Adobe Premiere 1.5 z odpowiednimi pluginami. Odpowiednio Connect HD i Aspect HD (ktore kosztuja ok 200$). Polecam stronę http://www.vasst.com/HDV/hdv-FAQ.htm
Jak to prawda prosze o info na kolak1@op.pl


wtorek, 11 stycznia 2005, 00:51
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 9 stycznia 2005, 01:43
Posty: 3
Lokalizacja: Warszawa
Post 
budojo napisał(a):
[ Czy jakość obrazka przy nagraniu w opcji DV a nie HDV na HDR-FX1 będzie lepsza do tego nagranego przez PD-170 (ewent 2100)? taka sama? czy gorsza?


Hallo, forumowicze!
Czy ktoś może udzielić odpowiedzi na powyższe pytanko?PLS
:roll:


wtorek, 11 stycznia 2005, 02:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Sony HD
budojo napisał(a):
budojo napisał(a):
[ Czy jakość obrazka przy nagraniu w opcji DV a nie HDV na HDR-FX1 będzie lepsza do tego nagranego przez PD-170 (ewent 2100)? taka sama? czy gorsza?


Hallo, forumowicze!
Czy ktoś może udzielić odpowiedzi na powyższe pytanko?PLS
:roll:




Ja ci udzielam. Sciagnąłem trial tego plugina i jest tam niezależny moduł do pobierania danych z tej kamery. Otrzymujesz plik z rozszerzeniem .ts lub .mt2, ktory jest w formacie Mgeg-2 (25Mbit bitrate) + dźwięk. Jesli chcesz obejrzec próbki takich plików zajrzyj na strne http://www.vasst.com/HDV/hdv-FAQ.htm. Tam też jest sporo odpowiedzi na różne pytania ( oczywiście po angielsku). Ja osobiście nie posiadam tej kamery.


wtorek, 11 stycznia 2005, 11:57
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
do budojo


sory ale nie przeczytalem dobrze twojego pytania. Z tego co jest napisane na tej stronie wynika że nie. Gość napisał:

...Format dv porównywalny z pd170


wtorek, 11 stycznia 2005, 12:03
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 2 listopada 2003, 20:32
Posty: 156
Lokalizacja: Kaczyce
Post HDV
Do gościa a.w.

Na stronie, którą koledzy raczyli podaćwyraźnie napisane jest, że format HDV, nie potrzebuje tak wybujałych skłaników komputera, jak jest napisane jest w Twoim poście. Jedyne co jest potrzebne to baaaardzo dobry Telewizor HDTV i nagrywarka DVD, najlepiej blue-ray. Owszem Tv Plasmowy kosztuje sporo i nagrywarka DVD blue-ray niewiele mniej, ale to jest kwestia czasu, a sprzęt potanieje i będzie można zgrywać materiał do standardu HDTV.

_________________
Pozdrawiam

dnc



Mój sprzęt:
Kamera: JVC GR-DV700E
Grafika: Gainward PP2100LE TV/DVI
Obróbka video:Pinnacle Studio 9.1 PL
Kontakt: GG: 4926855
Obrazek


wtorek, 11 stycznia 2005, 16:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
A powiedzcie mi mądrale jak juz zgracie se imprezke tą kamerą, obejrzycie ją na plazmie, zmontujecie na HD. Oddacie klientowi na kasetkach HD. Klient bogaty plazme ma. Tylko na jakim urządzeniu zapusci on owe kasetki HD? Powiem wam na czym. Ano na kamerze SONY HD którą musi kupić aby se obejrzał. A jak klient ma kamere HD to chyba nie myslicie że będzie korzystał z waszych usług?


wtorek, 11 stycznia 2005, 16:55
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Doc napisał(a):
A powiedzcie mi mądrale jak juz zgracie se imprezke tą kamerą, obejrzycie ją na plazmie, zmontujecie na HD. Oddacie klientowi na kasetkach HD. Klient bogaty plazme ma. Tylko na jakim urządzeniu zapusci on owe kasetki HD? Powiem wam na czym. Ano na kamerze SONY HD którą musi kupić aby se obejrzał. A jak klient ma kamere HD to chyba nie myslicie że będzie korzystał z waszych usług?


Cze

do Doc

Wcale nie widze tego tak czarno jak ty. Z materiału z tej kamerki robisz sobie dvd w formacie WMV-HD (enkoder darmowy, ale nie wiem czy cos trzeba płacic jak sie chce go komercyjnie uzywac). Starata na jakości bardzo mała, kupujesz odtwarzacz firmy Kiss (dostepny w Europie,niecałe 300$) który obsluguje format WMV-HD i po sprawie. Telewizor to juz inna bajka.

A tak w ogole to mowimy tu o rzeczach ( na razie w Polsce) na wyrost. Ale za roczek powinno sie juz wszystko rozkrecic ale wtedy"TY" juz bedziesz na to przygotowany. Bedziesz wyprzedzal innych bo juz wszystko do tej pory przetestujesz i znajdziesz optymalne ustawienia urzadzen i softu do obrobki takiego materialu.

Pozdrawiam wszystkich, ktorych stac na taka kamerke :)


wtorek, 11 stycznia 2005, 17:07
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Co wy tu bajki opowiadacie. Przejdźcie się po ludziach i zobaczcie jakie TV mają Plazma..buhahaha Kurna zwykłych dobrych TV 28 calli ciężki znaleźć. Stare magnetowidy VHS. Rozregulowany obraz z anteny na TV . Ludzie gdzie wy żyjecie. Kto niby ma to HD oglądać. Garstka ludzi. Możę znajdzie zastosowanie w rozwiązaniach Pro.
To nie jest sprawa roku ani nawet kilku lat. Ci co kupią kamery HD teraz to nie wykorzytają je przez kilka lat. A potem bedą już nadawały się do generalnego remontu.
Myślicie że co ludzi na wyścigi będą kupować plazme żeby obejrzeć waszą produkcje?


wtorek, 11 stycznia 2005, 17:24
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
" tak w ogole to mowimy tu o rzeczach ( na razie w Polsce) na wyrost. Ale za roczek powinno sie juz wszystko rozkrecic ale wtedy"TY" juz bedziesz na to przygotowany. Bedziesz wyprzedzal innych bo juz wszystko do tej pory przetestujesz i znajdziesz optymalne ustawienia urzadzen i softu do obrobki takiego materialu. "
Beeezduura. Tak to nowinki techniczne moga sobie kupowac stacje telewizyjne bo to nie jest ich jedyne urzadzenie. A i tak tego nikt nie robi bo to jest przeinwestowanie niepotrzebne. Sprzetu sie nie kupuje poki nie ma realnej szansy go wykorzystac, zgodnie z zasada ze za miesiac i tak bedzie tanszy. Wiec albo bedziesz robic na tej kamerze materialy konwertowane do DV lub DVD 4:3(bo tego najczesciej sobie twoi klienci beda zyczyc), albo mozesz polozyc ja na polce i poogladac jak ladnie traci na wartosci. No chyba ze cie stac na to i masz fantazje zeby kilkanascie tysiecy ci "wietrzalo" ;)


wtorek, 11 stycznia 2005, 17:52
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL