Teraz jest czwartek, 19 lipca 2018, 15:52




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 CZYSZCZENIE GŁOWIC W KAMERACH miniDV ? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 4 stycznia 2005, 14:47
Posty: 26
Lokalizacja: Olsztyn
Post CZYSZCZENIE GŁOWIC W KAMERACH miniDV ?
Posiadam kamerę JVC GR-DVL30EG. Z roku na rok zauważyłem że jakość obrabianego materiału spada. Czy w tych kamerach czyści się głowice i w jaki sposób to robić najbezpieczniej.


wtorek, 4 stycznia 2005, 18:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
tak z roku na rok spada? pewnie gorsze kolory sie robia itp? ;)
a tak serio to bylo to walkowane wiele razy, przejrzyj stare posty, albo uzyj "szukaj"


wtorek, 4 stycznia 2005, 22:02
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 4 stycznia 2005, 14:47
Posty: 26
Lokalizacja: Olsztyn
Post szukam ....
Szukam i szukam i szukam i nie mogę znaleźć. Proszę o pomoc jakiegoś linka czy coś podobnego ..... . Dzięki


wtorek, 4 stycznia 2005, 22:37
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 4 stycznia 2005, 14:47
Posty: 26
Lokalizacja: Olsztyn
Post 
Czy nikt nie posiada wiedzy na ten temat ?????


środa, 5 stycznia 2005, 00:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 611
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Poważnie , pisano na ten temat już wiele razy np:
http://forum.swiatobrazu.pl/dv/viewtopi ... na+g+owica


środa, 5 stycznia 2005, 00:56
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 4 stycznia 2005, 14:47
Posty: 26
Lokalizacja: Olsztyn
Post 
OK, dzięki, ale u mnie nie ma pixelozy tylko utrata jakości. Kiedyś pracowałem na Premiere, teraz posiadam pakiet Uleada i do niego sie ograniczam. Czy Premiere potrafi zgrać z lepszą jakością od Uleada MSP7 ? Czy jest to mój błąd ? Zmieniłem także kable - czy to istotne ?

Usterka ta polega na tym iż na samym początku jakość materiału po zgraniu na DVD była znakomita. Po kilku latach coraz gorzej. Na dzień dzisiejszy w pomieszczeniu ze sztucznym światłem robi się "kasza" na filmie. Czy to napewno głowica ? Czy może kwestia taśmy ? Jakich używać ?


środa, 5 stycznia 2005, 01:08
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
A może to nie wina zabrudzenia tylko po prostu kamera się starzeje ? Jak długo ja masz i jak często ją eksploatujesz ? Zabrudzenie głowicy objawia się głównie tzw pixelozą a te defekty o których piszesz zbytnio mi nie pasują do zabrudzenia.
Co do jakości materiału to i w AP i w Ulead uzyskasz taką samą jakość. Jeśli filmy zgrywasz cyfrowo przez fire-wire to nie jest zbyt istotne jakim programem to robisz. To tak jakbyś przegrywał plik z dyskietki albo za pomocą Exploratora Windows lub za pomocą Total Commandera. Kodeki w programach NLE mają bardzo zbliżoną jakość.
Napisz coś bliżej o tych "wadach".

Pozdrawiam


środa, 5 stycznia 2005, 10:40
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 4 stycznia 2005, 14:47
Posty: 26
Lokalizacja: Olsztyn
Post 
Kamerę posiadam od 2000 r. Ja osobiście nie zauważyłem tej różnicy. Dopiero po uwagach kolegów zacząłem zwracać na to uwagę. Rocznie nagrywałem do 10 kaset. Dwa lata leżała ona nieużywana. W 2004 nagrałem ponownie około 5-8 kaset. Zmieniłem także program - jeżeli chodzi o zgrywanie. Używam w sumie trzech kaset TDK, Panasonic i Maxel (może tu tkwi problem). Ile razy można nagrać na kasetę miniDV ?

Zmieniłem też sprzęt do obróbki. Wcześniej miałem komputer stacjonarny(Gigabyte KT880, Ath 2,6 , 120SATA, DDR 512MB, ATI 9200) . Od pół roku posiadam notebooka (ASUS Centrino Pentium 1,5, 768 MB, grafika intela). Jeżeli chodzi o czas obróbki i obciążenie to wogóle nie widzę różnicy. Oczywiście po zgraniu materiału z kamery Canona MVX100i film jest czysty. Oczywiście ta kamera ma lepsze parametry.

Wracając do obróbki. Być może zacząłem robić błędy przy obróbce - kompresji.
Wcześniej materiał zrzucałem przez Adobe Premiere 6.0, przycinałem Uleadem MSP 6.5-7 i zapisywałem do Divxa, MPEGA z minimalną kompresją. Niedawno poprzerabiałem to na DVD za pomocą Uleada MF 2.5-3.
Dzisiaj zrucam i przycinam Uleadem MSP 7. Zapisuję film "PALDVD z kompresją 9800" czyli minimum. I tworzę płytę DVD Uleadem MF3. Oczywiście programy są aktualizowane dodatkami ze strony producenta.


środa, 5 stycznia 2005, 13:37
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 4 stycznia 2005, 14:47
Posty: 26
Lokalizacja: Olsztyn
Post 
No i znalazłem rozwiązanie. Kupiłem nowe kasety i jest wszystko w porządku. Dzięki wszystkim za pomoc, a niektórym za chęci.

Pozdrawiam


piątek, 7 stycznia 2005, 00:17
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL