Teraz jest sobota, 21 lipca 2018, 11:33




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 czyszczenie przetworników 3ccd 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post czyszczenie przetworników 3ccd
witam mam pytanie ponieważ zajmuje sie czyszczeniem sprzetu wideo od miesiąca (czyli nie dawno).Kolega przyniósł mi kamerę swojego ojca do czyszczenia przeczytałem w instrukcji a że była ona w jezyku angielskim to musiałem użyc słownika że czyści się tam "head" .Znalazłem na stronie producenta bo jest to kamera canon xl1 znowu w języku andgielskim ze ta niby "głowa" to główna cześć kamery czyli obiektyw i przetworniki jak na moje nieszczęście to jeszcze trzy przetworniki czyli trzy razy więcej czyszczenia (jak bym wiedział to bym więcej policzył).I tu pojawił sie pierwszy problem ,po zdjęciu obiektywu okazało sie ze do tych przetworników to nie jest taki łatwy dostęp (pewnie żeby serwis miał robotę)ale udało sie podważyłem i wyciągnełem szybke ograniczającą dostęp i jeszcze coś podobnego do pryzmatu więc dostep juz do przetworników miałem moze błedem było ze ich nie czyściłem w kamerze ale bałem sie ze brud zabrudzi wnętrze więc je wyciągnełem delikatnie pincetą wyćzyściłem i tu jest moje pytanie ponieważ w czasie wyciągania nie zaznaczyłem gdzie który był.Doczytałem sie również ze to ma znaczenie bo każdy z nich ma inne oznaczenie RGB .Więc napewno już ktoś czyścił w tej kamerze ten "head" i wie jak umieścic te przetworniki poprawnie na swoim miejscu .Przy okazji czym przyklejacie ta szybkę ograniczającą bo ja użyję chyba silikonu i czy używacie jakiś specjalnych środków do czyszczenia (ja video 90)?Z góry dzieki za pomoc ,proszę o szybkie odpowiedzi bo w poniedziałek mam ją oddać.


piątek, 14 stycznia 2005, 14:47
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
Szczerze mówiąc to pierwszy raz słyszę, żeby ktoś czyścił pryzmaty i przetworniki, ale ja się tam nie znam ;-)
Tak, układ filtrów i pryzmatów nie jest przypadkowy, bo rozkłada nam to obraz na składowe dla każdego przetwornika osobno. Poza tym ważne jest ich odpowiednie ułożenie.
Co zaś się tyczy silikonu, to ja szczerze mówiąc to nie chciałbym, żeby ktoś mi coś nim sklejał w kamerze.
I jeszcze jedno, czy Video 90 to nie jest przypadkiem do czyszczenia głowicy, ale tej która służy do zapisu danych na taśmie?

Pozdrawiam
Ulv

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


piątek, 14 stycznia 2005, 15:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Na moje, head ozancza głowicę, więc wydaje mi się, że w czyszczeniu sprzętu zabrnąłeś zbyt daleko. Oby udało Ci się poskładać kamerę...


piątek, 14 stycznia 2005, 15:53
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03
Posty: 510
Lokalizacja: Hajnówka
Post 
Ten tekst to chyba jakiś dowcip pomimo, że do 1 kwietnia pozostało jeszcze trochę czasu.


piątek, 14 stycznia 2005, 15:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Choć nie lubię używać słów na wyrost, to gość, który założył ten wątek albo sobie z nas kpi, albo idiota. Jeżeli jednak to prawda - to idiotą jest ten, który takiemu półgłowkowi dał sprzęt do rąk.


piątek, 14 stycznia 2005, 16:43
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post bzdury
To niesamowite, że są ludzie, którzy nie mają co robić z czasem i wypisują jakieś bzdety na forum tylko po to, aby ktoś się na to nabierał i dodawał swój komentarz. Potem liczą ilość komentarzy i dostają orgazmu jak jest ich dużo. Ja w takim razie swoim komentarzem robie dobrze autorowi tego wątku. Dolicz sobie mój komentarz i niech ci sper.. uderzy do głowy to może będziesz wiedział jak wykorzystać wolny czas. :P


piątek, 14 stycznia 2005, 16:53
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 28 kwietnia 2004, 22:16
Posty: 295
Post 
:D powodzenia z czyszczeniem przetworników nawet w serwisie wymieniają cały podzespół składający się z trzech przetworników lub z jednego no ale skoro czujesz sie na siłach rozebrać matryce i soczewki które sie tam znajdują to prosze bardzo

Moja rada jest taka zamów sobie najlepiej cały nowy podzespół na wypadek gdybyś nie wiedział jak poskładać to co rozebrałes


piątek, 14 stycznia 2005, 17:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Gościu! Musisz wyczyścić własny head. W tym celu delikatnie pincetą wyjmij mózg i umyj pod kranem. Potem upchnij z powrotrm do łepetyny. Mozesz nawet do góry nogami. W twoim przypadku nie ma znaczenia ;-)


piątek, 14 stycznia 2005, 18:27
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
poprawka - spryskaj go sobie video90 i wytrzyj pumeksem ;)


piątek, 14 stycznia 2005, 19:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 611
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Załóżmy że każda matryca ma około 800 tyś pikseli (pasywnych) i zabierasz się do czyszczenia, tylko czy zastanowiłeś się choć trochę nad swoją głupotą , wątpię żebyś poprawnie oczyścił chociaż jedną a wiesz dlaczego???? Pyłek kurzu którego ty nie zobaczysz zobaczy element świetlny matrycy czyli piksel który jest znacznie mniejszy niż sobie wyobrażasz , efekt będzie wiadomo jaki . A poza tym ogólnie wiadomo że matryce światło czułe są hermetycznie zamykane właśnie przed tego typu przypadkami.
Życzę powodzenia.

Pozdrawiam.


piątek, 14 stycznia 2005, 20:55
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 7 września 2004, 22:35
Posty: 6
Post czyszczenie 3ccd
Tego elementu lepiej nie dotykać, jednak jeśli trzeba to jest to możliwe.Elementy obiektywu nie są hermetyczne. W sponiewieranej wx1000 przetworniki też były zakurzone-więc czszczenie ich było zasadne.Zaznaczam, że robiłem to osobiście a nie ktoś mi opowiadał.Pisze o tym dlatego, że nie podoba mi się nazywanie kogoś głupkiem [nawet jeśli zapytanie jest prowokacją].


poniedziałek, 17 stycznia 2005, 03:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 24 grudnia 2004, 01:55
Posty: 233
Post 
Jestem mlody wiec wybaczcie mi te chamskie kolokwializmy. Jesli ten koles pisze prawde to jest kompletnym IDIOTĄ!!! To sie w pale nie miesci, zeby ktos, kto nie ma zielonego pojecia o tym co robi bral sie za czyszczenie ukladu kamery kosztujacejtaka kase!!! Ten kretyn ma jeszce odwage pisac o tym na forum. Stary Ty chyba rzeczywiscie powinienes wyczyscis sobe head ale swoj!!!

_________________
Nie sugeruj się emblematem :)


sobota, 29 stycznia 2005, 13:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 24 grudnia 2004, 01:55
Posty: 233
Post 
Jestem mlody wiec wybaczcie mi te chamskie kolokwializmy. Jesli ten koles pisze prawde to jest kompletnym IDIOTĄ!!! To sie w pale nie miesci, zeby ktos, kto nie ma zielonego pojecia o tym co robi bral sie za czyszczenie ukladu kamery kosztujacejtaka kase!!! Ten kretyn ma jeszce odwage pisac o tym na forum. Stary Ty chyba rzeczywiscie powinienes wyczyscis sobe head ale swoj!!!

_________________
Nie sugeruj się emblematem :)


sobota, 29 stycznia 2005, 13:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
No, daliście czadu Panowie jakiś tam "badyl" i "bagi". Może chłopak sobie zażartował, może nie, może rzeczywiście ma kłopot. Ale Wy daliście popis swojej inteligencji, że aż mnie krew zalewa, że tacy debile jak wy mają tutaj miano aktywny bywalec, bywalec itp. Prawdopodobnie nie macie zbyt wiele do powiedzenia i takie posty jak ten pozwalają Wam zaspokoić swoje pewnego rodzaju kompleksy. Ja osobiście zapytałem się na forum o jedną rzecz..., i niestety - brak odpowiedzi. Chyba nie podpasowałem Wam z tematem maksymalnie, bo nawet nie próbowaliście ironizować. I darujcie sobie, oszczedźcie swoich komentarzy, bo robicie z tego forum pośmiewisko. Reasumując, to nie on jest idiotą tylko Wy. Moja rada - zmieńcie forum. Może bylibyście potrzebni na jakimś forum dla faszystów albo kiboli, albo najlepiej sami stwórzcie swoje forum (nie ważny temat, poddaję Wam to pod rozwagę) na którym moglibyście podyskutować z ludźmi na Waszym poziomie. Krótko mówiąc, jeżeli ten post był podpuchą..., to brawo, pozwolił ujawnić jak to forum pracuje i spełnia swoje funkcje (bo chyba chodzi o to, żeby ludziom pomagać w ich kłopotach, nawet jeżeli dla niektórych są one śmieszne). :D


wtorek, 1 lutego 2005, 02:07
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
a ty koles co? probojesz jakiegos flamewar'a wywolac? widocznie jedyny sposob jaki znasz zeby ktos zaczal z toba konwersacje to obrazic pare osob dookola... Na niepowazne posty pojawiaja sie niepowazne komentaze i jak nie masz poczucia humoru to nie czytaj.

kobieta jak nie ma nic do powiedzenia to sie smieje, mezczyzna milczy,a ty..?


wtorek, 1 lutego 2005, 10:16
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL