Teraz jest poniedziałek, 16 lipca 2018, 14:44




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 tryb panoramiczny 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post tryb panoramiczny
czy między sony HC30E a HC40E podczas nagrań w trybie 16:9 będzie jakaś różnica w jakości obrazu?


wtorek, 1 lutego 2005, 22:37
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: tryb panoramiczny
Pixel napisał(a):
czy między sony HC30E a HC40E podczas nagrań w trybie 16:9 będzie jakaś różnica w jakości obrazu?


Tego niewiem ale zastanawiam sie czy na swojej kamerze ktora mam od miesiaca nagrywac w trybie 16:9 czy 4:3.
W trybie 16:9 nie wszystkie funkcje cyfrowe dzialaja, po drugie aktualnie mam telewizor 4:3.Ale jak sie rozgladnac w sklepach to mozna przypuszczac ze w niedalekiej przyszlosci plaskie ekrany takie jak np.LCD czy inne wypra tradycyjne kineskopy a palaskie ekrany prokukowane so w formacie 16:9.
Gdy bedziemy chcieli ogladac material za kilkanascie lat to lepiej miec go w formacie 16:9.


środa, 2 lutego 2005, 21:03
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 24 grudnia 2004, 01:55
Posty: 233
Post 
Mam pytanie do ludzi orientujacych sie w trybie anamorficznym "dla ubogich". Wiadomo, ze tanie kamerki amatorskie (oczywiscie zakladamy, ze nie uzywamy obiektywu anamorficznego) pozwalaja nagrac obraz pseudo panoramiczny (dodanie kaszet i wykadrowanie czesci obrazu) czy wowczas telewizor panoramiczny automatycznie dopasuje obraz do rozmiarow 16:9? Czy trzeba raczej przelaczac TV w ten tryb? I druga sytuacja: niektore kamerki oferujace nagrywanie w trybie 16:9 powoduja degradacje obrazu (byc moze sie myle) w takiej sytuacji chcialbym nagrac obraz w formacie 4:3 a nastepnie w programie edycyjnym dodac kaszety. Czy wtedy rowniez TV dopasuje obraz do swoich proporcji? Mysle, ze siedzacy w tym temacie wiedza oco mi chodzi :) Prosze o odpowiedz.

Pozdrawiam!!!

_________________
Nie sugeruj się emblematem :)


środa, 2 lutego 2005, 22:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 stycznia 2004, 13:01
Posty: 247
Lokalizacja: Kraków
Post 
Jeżeli podłączysz kamere bezpośrednio do telewizora ... prawdopodobnie nie ... chociaż telewizory panoramiczne domyślnie ustawione są do 16:9.

Jeżeli nagrasz płyte DVD w formacie 16:9 - tak.

Jeżeli dodasz kaszety to telewiozr tego nie rozpozna. Ale! w przypadku standartowego telewizora efekt będzie uzyskany. A w panoramicznym kaszety zostaną obcięte, jeżeli telewizor będzie ustawiony w domyślnym trybie czyli 16:9

_________________
DVB-T http://www.telewizja-cyfrowa.com.pl


środa, 2 lutego 2005, 22:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
maciek p napisał(a):
A w panoramicznym kaszety zostaną obcięte, jeżeli telewizor będzie ustawiony w domyślnym trybie czyli 16:9


Tak i w tym wypadku rozdzielczosc obrazu spadnie o ilosc linii z czarnych pasow. Lepiej jest utrzymywac tryb 16/9 od poczatku do konca calego procesu, bo wtedy sa najmniejsze straty.
I trzeba jeszcze wiedziec, czy kamera jakiej uzywamy ma pelny tryb 16/9 czy tylko "symulowany". Zalezy to od rodzaju uzytych ccd.


piątek, 4 lutego 2005, 18:13
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 24 grudnia 2004, 01:55
Posty: 233
Post 
Nikt jednak nie udzielil mi zadowalajacej odpowiedzi na temat, czy jesli sam dodam kaszety w programie edycyjnym (zaluzmy, ze idealnie trafie w proporcje) to telewizor panoramiczny sam usunie kaszety i dopasuje obraz do swoich proporcji? Czy naprawde nikt nie orientuje sie w takim przypadku? Prosze o odpowiedz :)

_________________
Nie sugeruj się emblematem :)


piątek, 4 lutego 2005, 18:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
jeśli sam dodasz pseudokaszetę to dobrowolnie rezygnujesz z części obrazu ponieważ pasy kaszety przysłonią ci obraz u góry i u dołu a w tv będziesz miał przysłonięty.


piątek, 4 lutego 2005, 19:29
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 1 listopada 2004, 00:52
Posty: 552
Lokalizacja: Warszawa
Post 
ten u góry to ja jeszcze jedno jeśli masz kamerę która gra pseudo 16/9
to kaszety wgrywane są automatycznie a jeśli chcesz nagrać 4/3 i dołożyć kaszetę ?! no to wtedy efekt jak podałem wyżej


piątek, 4 lutego 2005, 19:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 24 grudnia 2004, 01:55
Posty: 233
Post 
Rozumiem i wiem doskonale, ze rezygnuje z czesci obrazu ale chodzi mi oto, czy telewizor panoramiczny obetnie te kaszety? Na TV 4:3 beda widoczne kaszety, to oczywiste.

_________________
Nie sugeruj się emblematem :)


piątek, 4 lutego 2005, 20:24
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 22:40
Posty: 86
Lokalizacja: Królewskie Miasto:)
Post 
Telewizor panoramiczny ma kilka trybów. Np. mój ma takie tryby: NORMAL ( z lewej i prawej strony czarne pasy - obraz na panoramicznym 32" taki, jak na normalnym 29") 14:9 ( lekko rozciągniety w pionie - normalny obraz 4:3 obcina nieco u góry i dołu, ale poszerza nieco obraz w poziomie "grube baby"), 16:9 ( obcina tradycyjny 4:3 z góry i dołu zachowując proporcje obrazu - pogorszona rozdzielczość), TRYB FULL ( w niektórych telewizorach nazywany WIDE) czyli pełna panorama ( obraz 4:3 nie jest obciety, ale rozciągniety w poziomie "bardzo grube baby") Są też tryby pośrednie do wyświetlania napisów, ale o nich nie wspominam, bo niczego nie wniosa do naszej dyskusji.

A więc jeśli masz obraz w formacie 4:3 z czarnymi kaszetami - korzystasz z trybu 16:9 żeby sie ich pozbyć, ale obraz straci na rozdzielczości.

Tylko nagranie w prawdziwym formacie 16:9 i wykorzystanie trybu FULL ( WIDE) da Ci obraz niezniekształcony na całym ekranie i maksymalną rozdzielczość. Przełączenie takiego nagrania w tryb NORMAL da Ci pionowe czarne pasy z obydwu stron ekranu i "bardzo chude baby"

To tak obrazowo.

Wykorzystanie pełnego trybu 16:9 operuje proporcjami pikseli

_________________
Pozdrawiam myślących

Janusz B.


piątek, 4 lutego 2005, 21:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 1 listopada 2004, 00:52
Posty: 552
Lokalizacja: Warszawa
Post 
panorama obetnie wtedy gdy będziesz oglądał w trybie rozciągniętym ponieważ telewizor panoramiczny przekadruje obraz z 4/3 na format panoramiczny i siłą rzeczy części obrazu nie będzie. Osobiście nie cierpię oglądania w telewizorach panoramicznych programów w formacie 4/3
bo albo są z boku czarne marginesy albo po rozciągnięciu obraz wygląda sztucznie, zawsze kiedy jeżdżę do rodziny nie mogę się przyzwyczaić.


piątek, 4 lutego 2005, 21:04
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 2 maja 2008, 22:01
Posty: 6
Lokalizacja: Mielec
Post Re:
Gość napisał(a):
jeśli sam dodasz pseudokaszetę to dobrowolnie rezygnujesz z części obrazu ponieważ pasy kaszety przysłonią ci obraz u góry i u dołu a w tv będziesz miał przysłonięty.

niekniecznie bo można dodać kasztety i spłaszczyć obraz w programie np . Adobe Premiere czy coś. No ale wiadomo obraz spłaszczony nie każdemu sie podoba ;) pozdro


piątek, 19 września 2008, 13:38
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL