Teraz jest poniedziałek, 18 czerwca 2018, 09:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Firewire w Sony... jaka prawda??? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 16 marca 2005, 09:46
Posty: 3
Post Firewire w Sony... jaka prawda???
Witajcie,
Po ładnych kilku latach użytkowania analoga Sony TRV511E przyszedł czas na zmianę. Wybór padł na Sony HC42E. Bardzo pomogło mi w wyborze Wasze Forum. Tygodnie wieczorami studiowania robią swoje :) Pozostaje mi tylko jedno zapytanie, a tak naprawdę mam nadzieję utwierdzenie się w takim oto temacie...
W mieście w którym mieszkam panuje opinia, że w kamerkach miniDV Sony najogólniej rzecz biorąc wyjście Firewire nie działa najlepiej, a bardzo często wogole. Opinie takie o zgrozo padają w sklepach niby branżowych. Ogólnie Sony odradzają ze względu na problemy z Firewire... Ja po przestudiowaniu wielu postów dochodzę do wniosku, że tak naprawdę jest jeden ogólnie znany konflikt z VIA natomiast reszta problemów wynika z samej konfiguracji kompa, innymi słowy wg mnie porty Firewire w Sony są OK., a problemy mogą wynikać (poza VIA) z samej konfiguracji kompa typu kabel, system, direct x, SP1 , SP2 kontrolera FW itd. Please powiedzcie czy mam rację, a może zakręciłem się już w tym wszystkim na maksa?

_________________
"w życiu piękne są tylo chwile..."

<<>>


środa, 16 marca 2005, 10:13
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 9 stycznia 2005, 01:11
Posty: 1
Post Firewire w Sony... jaka prawda???
Czego to ludzie nie wymyślą 8O Używam SONY vx2100 i miałem możliwość korzystać z portów Firewire w kilku kompach w tym też z chipami VIA. Dla mnie jakiekolwiek obawy są bezpodstawne !!!! Śmiało i bez zbędnych stresów korzytaj ze swojego soniacza.
Pozdrawiam
ALIEN


środa, 16 marca 2005, 11:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
No problema. Działa bez zarzutu bez znaczenia jaki model sony, a przynajmniej ja z takim problemem się nie spotkałem. Kup, sprawdź ewentualnie odniesiesz powrotem z powrotem.

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


środa, 16 marca 2005, 13:06
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 8 października 2004, 07:18
Posty: 98
Post 
Witam,

Mam pytanie w zasadzie do TOKKSA ale być może komuś odpowiedź również się przyda. Czy znany jest problem z przechwytywaniem materiału z Sony VX2100 do Adobe Premier 1.5 Pro? Do przechwytywania używam Pinnacle Studio 9 i w zasadzie tylko do tego celu. Poza tym można jeszcze w Pinnacle zrobić efekt starego kina czego nie ma Premiere bez plug-inów.
Przy próbie przechwytywania Premier podaje, że nie może aktywować kamery.

pozdrawiam


środa, 16 marca 2005, 13:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
Mam pro 1.5 i vx2100 i żadnych problemów z przechwytywaniem strumienia video. Kiedyś słyszałem o problemie ale w przypadku podłączenia innej sony ale gość miał zainstalowane dwa premiery pro i pro 1.5, wtedy to nie wykrywał mu innej kamery (drugie). No, ale kto instaluje dwa premiery pod jedną windą?

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


środa, 16 marca 2005, 14:02
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 8 października 2004, 07:18
Posty: 98
Post 
To może ja coś robię nie tak, podłączam kamerę, włączam program i Capture i... nic

Może ty jakoś inaczej to robisz, może potrzeba jakiś sterowników? Może to wina kamery bo jest to wersja PAL z USA?


środa, 16 marca 2005, 14:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
Prawdopodobnie masz konflikt dwóch programów, więc pozostaw tylko jeden np. pro1.5 inne wywal jak to nie pomoże to postaw windę od nowa wgraj pro1.5 podłącz kamerkę i tyle. XP powinien sam znaleźć do nie sterowniki. Po tym powinno wszystko hulać jak się patrzy.

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


środa, 16 marca 2005, 14:12
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 8 października 2004, 07:18
Posty: 98
Post 
Właśnie tak zrobiłem, tzn przeinstalowałem winde ale nie pod tym kontem, na razie jeszcze nie instalowałem żadnych programów do edycji wideo. Mam tylko system, sterowniki, kodeki, office i to w zasadzie wszystko. Afa winde mam z SP2.

Czyli teraz zainstalować Premiere i zobaczyć jak działa? Na wszelki wypadek zrobię back up Ghostem;)

Pozdrawiam


środa, 16 marca 2005, 14:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
Nie wiem czy SP2 TO DOBRY WYBÓR chwali go może 20% użytkowników reszta jest przeciw. Poza tym większość programów jest niekompatybilna z SP2 więc trzeba ściągać update a to nie jest wygodne. Ja na twoim miejscu pozostał bym przy SP1 ale jak już wgrałeś to instaluj Pro 1,5 zobaczysz co będzie

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


środa, 16 marca 2005, 14:21
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 16 marca 2005, 09:46
Posty: 3
Post 
Podziękować i pozdrowić, ja już się nie martwić i zastanawiać- ja iść kupić Sony i się cieszyć

Mikelski

_________________
"w życiu piękne są tylo chwile..."

<<>>


środa, 16 marca 2005, 14:25
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 8 października 2004, 07:18
Posty: 98
Post 
Wiem, że w AP można wybrać producenta i model kamery, niestety nie ma vx2100 to co mam wybrać?


środa, 16 marca 2005, 14:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Do Mikelski : Mam kamerę SONY, kartę PCI Fire Wire (VIA) i wszystko jest w porządku. Swoją drogą ciekawe w jakim mieście są tacy pseudofachowcy co to mają tego typu problemy i czym to merytorycznie uzasadniają, bo powiedzieć to można wszystko.
Pozdrawiam.

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


środa, 16 marca 2005, 16:02
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 16 marca 2005, 09:46
Posty: 3
Post 
thx Maryś, no fachowcy są widać u mnie w mieście nie z tej ziemi... Skierniewice - normalnie centralna Polska, blisko cywilizacja znaczy Warszawa i Łódź, a mimo wszystko panuje tu pomroczność jasna i dezinformacja... Czym motywują?
Przykład 1: mieli w sklepie niby przypadki, że Kienci wracali po zakupie kamerki Sony z reklamacją niedziałającego portu Firewire. Supersprzedawcy się dwoili i troili łącznie z telefonami do Sony, a tam dostawali na pytanie "dlaczego nie chodzi" odpowiedź "bo trzeba kupić specjalną kartę" o jakiś symbolach, których zresztą nie zapisali tak mi tłumaczyli w jednym sklepie... (wątpię, że tak odpowiedziano ale cóż...) moim zdaniem usłyszeli ścieżkę jaką trzeba pokonać od złącza kabla portu konfigu itd żeby znaleźć przyczyną i sobie odpuścili stwierdzając, że nie będą się bawić i następny Klient do skasowania potrzebny, a na zabawę szkoda czasu... tak mi się wydaje.
Przykład 2: Gostek supersprzedawca powołał się na wyniki wyskakujące na googlach na zapytanie "problem Firewire Sony" i analogiczne dla innych producentów zapytania "problem Firewire JVC" itd. Efekt jest taki, że na Sony wyskakuje tego bardzo dużo a na pozostałych producentów malutko. Ja na zdrowy rozum pomyślałem, że sprzedaż kamer Sony jest po prostu większa i stąd ta ilość postów... rankingów nie znam tak mi się wydaje... ale nic, zapuściłem searcha i wyskakiwało tego fakt dużo lecz wszystko to problemy z konfigiem a nie z gniazdem. Czyżby kolejny przykład supersprzedawcy robić ale żeby się nie narobić a kasiurke zgarnąć?
Pozostali sprzedawcy już tylko lakoicznie mi mówili, że lepiej inna niż Sony bez konkretnej argumentacji....
W centrum Polski takie rzeczy wrrrrrrrr...
Pozdrawiam

_________________
"w życiu piękne są tylo chwile..."

<<>>


środa, 16 marca 2005, 16:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Nawet najlepsze markowe produkty mogą się popsuć i jest to rzecz normalna (Sony, Panasonic, Bosch, Mercedes, Rolls-Royce, Maybach, Nike, Adidas itd.). W myśl I-go prawa Murphiego jeżeli coś się może popsuć to napewno się popsuje. Rzecz tylko w tym jaki procent wadliwości mają produkty markowe np. Made in Japan w stosunku do produktów nazwijmy je "Made in Hulu Gula" i tu tkwi zasadnicza róznica wiążąca się w wielu przypadkach także z ceną. Moim skromnym zdaniem biednego nie stać jest na kupowanie tanich produktów gdyż to powoduje, że ewentualne koszty poniesione na naprawę lub krótszy okres żywotności w efekcie końcowym spowodują, że i tak wydamy więcej niż można by się było spodziewać. Trochę odchodzę od tematu tego wątku ale myślę, że takie kwestie powinny też być brane pod uwagę.
Pozdrawiam serdecznie :
Marian

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


środa, 16 marca 2005, 17:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
Jakiś czas temu pisałem o swojej ciernistej drodze do posiadania cyfrowej kamery. O pielgrzymkach po okolicznych sklepach.
Jeszcze raz napiszę wobec tego moje spostrzeżenie na temat fachowości sprzedawców. Tak - są oni fachowcami w kwestii sprzedaży, ale raczej nic, lub wręcz baaaaaaaaaardzo mało znają się na kwestiach technicznych kamer.To jest przykre.

Chociaż bardziej przykry jest kontakt z lekarzem, który nie umie leczyć !!!

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


czwartek, 17 marca 2005, 01:10
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL