Teraz jest wtorek, 16 października 2018, 02:35




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Potrzebuje pomocy przy wybiorze parametrow komputera 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Potrzebuje pomocy przy wybiorze parametrow komputera
Czesc.
Kupilem sobie kamerke Sony TRV 18 ale by skorzystac z jej mozliwosci tj. przegrywanie , montaz itd. potrzebuje komputera o okreslonych parametrachi dobre programy do obrobki. A w tej dziedzinie jestem kompletnie zielony . Jezeli ktos jest mi wstanie pomoc to z gory dziekuje za ewentualna pomoc.
Moj Adres: Ajudah2@wp.pl


sobota, 4 stycznia 2003, 18:51
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 30 grudnia 2002, 02:46
Posty: 5
Post Witam
Ja sprobuje Ci przyblizyc co ja mam....
Athlon XP 1700+
Plyta Glowna Soltek na KT 266A
256 MB DDR
Dysk Seagate U6 40GB
Karta grafiki GeFOrce 2MX400
I oczywiscie Kontroler Fire Wire (na chipsecie VIA)

Nie wiem czy to jest idealny sprzet do tego przeznaczenia, jednak u mnie chodzi bez problemu...
Warto by bylo miec szybszy dysk np Barracuda IV lub V, bo wtedy masz mniejsze prawdopodobienstwo zgubienia klatki podczas zgrywania... Podobno tez drozsze kontrolery FIreWire lepiej chodza, jednak ja osobiscie nie zauwazylem zadnej roznicy...

Program ktory obecnie uzywam to Adobe Premiere 6,5, podobno sa tez duzo lepsze np Avid, ale mnie premiere w zupelnosci wystarcza...

_________________
Teoretycznie wiem na czym polega praktyka...


niedziela, 5 stycznia 2003, 02:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Potrzebuje pomocy przy wybiorze parametrow komputera
Nie określę minimalnych wymagań, ale na podstawie własnych doświadczeń:
Celeron 566, 64MB RAM, na płycie z chipsetem Intel BX (UDMA33), dysk 10GB na system (w tym przypadku minimum to Win98SE-"czysty", praktycznie żadnych innych programów), dysk na materiał to 80GB Caviar (8MB cache, 7200obr), kontroler Firewire na kości VIA, zrzucenie 4 godz non stop (z VHSa, przez kamerę jako przetwornik analogowo-cyfrowy)-bez żadnych problemów.
Do zgrania materiału to wystarczy, jeśli nie ma zbyt wielu efektów (jakieś proste przejścia) to od biedy da się też obrabiać, ale wyraźnie przydałaby się większa szybkość procesora i więcej pamięci oraz szybszy dostęp do dysku (w tej kolejności).
Dla wyjaśnienia - kontroler i dysk zostały "wrzucone" do tego komputera na próbę, aby sprawdzić minimalne wymagania sprzętowe, docelowo trafią do Athlona 1.8 z 512 RAM :)


niedziela, 12 stycznia 2003, 17:38
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 7 stycznia 2003, 14:20
Posty: 285
Lokalizacja: Łódź
Post 
Witam.
Powinieneś położyć największy nacisk na płytę główną, procesor,dysk 7200obr.i pamięć.Te elementy odpowiadają za jakość i szybkość kompresji.


poniedziałek, 13 stycznia 2003, 01:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
powinienes wyposazyc swoj komputer w conajminiej dwa fizyczne!!!! dyski twarde jeden na system i program a drugi na dane wideo,oczywicie czym wieksze tym lepiej 1godz DV to 18 Gb!!! jest to podstawa do bezproblemowej pracy. Komputer praktyczne z zegarem powyzej 1 Ghz powinien wystarczyc.
pamiec minimum 256 ale wlasciwie do sensownej pracy to 512 a nawet wiecej. Obecnie wiekszosc programow edycyjnych potrafi pracowac na maszynach wielo procesorowych wiec jezeli bedziesz uzywal czesto renderowanych efektow to warto posiadac taka maszyne, znacznie zaoszczedzisz na czasie.


niedziela, 19 stycznia 2003, 23:58
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 8 stycznia 2003, 02:38
Posty: 7
Lokalizacja: Poznań
Post 
Nie mam żadnego praktycznego doświadczenia ale może podłączenie dwóch dysków do kontrolera RAID pracującego w trybie przeplotu (plik jest zapisywany po kawałku na dwóch dyskach na przemian) zwiększyłoby szybkość zapisu danych. Sporo popularnych obecnie płyt posiada wersję z RAID droższą o 100 PLN lub coś koło tego.

No i oczywiście rozmiar sektora dla partycji na duże pliki powinien być większy.


pozdr Olek


poniedziałek, 20 stycznia 2003, 19:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
rob6man napisał(a):
...1godz DV to 18 Gb!!!

8O

zawsze myslalem, ze to 13Gb :wink:

ale z reszta z grubsza sie zgodze :)


wtorek, 21 stycznia 2003, 01:09
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
polecam stronę

http://www.apple.com.pl/news/przesiadka/
pozdrwiam
FStyl


piątek, 24 stycznia 2003, 16:00
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL