Teraz jest niedziela, 21 października 2018, 12:24




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Kontroler FireWire - kilka pytan 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 31 marca 2005, 16:52
Posty: 3
Post Kontroler FireWire - kilka pytan
Mam kamere Sony DCR-TRV265E i zamierzam kupic kontroler FireWire i w zwiazku z tym mam kilka pytan. Na czesc znalazlem juz odpowiedz. Czy warto kupic kontroler za np 80 zl czy drozszy? Czy uzywanie FireWire przy przegrywaniu na komputer skutkuje lepsza rozdzielczoscia obrazu ? Dokladniej chodzi mi o to czy przy USB rozdzielczosc nie jest obnizana do np. 384 x 288 aby USB poradzil sobie z taka iloscia danych. Interesuje mnie tez jak to jest z kamerami czy zapisuja obraz w pelnej rozdzielczosci PAL czy tylko np. 1/2 PAL ? W instrukcji nie wyczytalem wiele. To chyba tyle pytan przynajmniej na razie.

Pozdrawiam


czwartek, 31 marca 2005, 17:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 24 grudnia 2004, 01:55
Posty: 233
Post 
Witam!

Jesli chodzi o kwesje rejestracji obrazu przez kamere DV (miniDV) to rejestruje i zapisuje ona obraz w pelnej rozdzielczosci danego standardu TV (PAL 720x576, NTSC 720x480) przynajmniej teoretycznie bo tak naprawde wielu lini nie widac poniewaz sa uzywane do innych celow... a przechwytywac mozesz w dowolnej rozdzielczosci, mozesz tez przy eksporcie dokonac interpolacji czyli elektronicznego zwiekszenia rozdzielczosci co nie daje jednak dobrych rezultatow. Co do kontrolera FireWire to sam nie wiem czy warto wydac wiecej czy mniej, sam kupilem swojego wraz z kabelkiem i Uleadem za 69 zł. ale nie mialem okazji wyprobowac bo kamvida bede mial dopiero w sobote, ale oczywsicie jak masz wiecej kasy to inwestuj w drozszy, nie zaszkodzi :) I jeszce jedno nie wiem do konca jak to jest z tym USB. Predkosc FireWire to max 400 Mb/s a USB 2.0 to 480 Mb/s w zwiazku z tym zastanawiam sie czy kamery cyfrowe nie maja jakichs ograniczen przy przesylaniu danych przez USB skoro wszyscy zalecaja FireWire (nie wiem bo pracowalem na analogu) a teoretycznie USB 2.0 jest szybsze od FireWire. Moze ktos to nam wytlumaczy?

_________________
Nie sugeruj się emblematem :)


czwartek, 31 marca 2005, 19:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
Od końca :

Większość kamer na rynku nie obsługuje USB 2.0 (Są jakieś które obsługują?)

Transfer strumienia video przez USB to porażka

Tanie kontrolery nie różnią się niczym od droższych poza dodatkowym oprogramowaniem ... Różnica może być w kablu ...
Ktoś kiedyś skarżył się na FW na chipsecie VIA. Ja osobiście używam kilku - część na NEC'u a część na Texas Instruments - nie mam z nimi żadnych problemów ...

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


czwartek, 31 marca 2005, 21:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 24 grudnia 2004, 01:55
Posty: 233
Post 
Dzieki za odpwiedz! Wiec kamery wideo wyposarzone w tego typu zlacze obsluguja tylko stare USB?

_________________
Nie sugeruj się emblematem :)


piątek, 1 kwietnia 2005, 10:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 24 grudnia 2004, 01:55
Posty: 233
Post 
A ja zakupilem wlasnie FireWire na chipsecie VIA... ale moze bedzie dobry hehee

_________________
Nie sugeruj się emblematem :)


piątek, 1 kwietnia 2005, 10:18
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 24 lutego 2005, 15:37
Posty: 13
Post firewire
też kupiłem fire wire z softem (na dvd) za 59.99(+1 grosz napiwku hihi) na allegro i wczoraj podłączyłem i działa :!: :!: tyle moge powiedzieć bo jeszcze nie pracowałem a tylko przetestowałem!! ale nie ma sensu przepłacać chyba że kupować coś bardzo wypasionego 8)


piątek, 1 kwietnia 2005, 10:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Mam kontroler Fire Wire na chipsecie VIA. Wszystko jest OK. Myślę, że to raczej jakaś obiegowa opinia na temat złej jakości kontrolerów na tym chipsecie.
Pozdrawiam.

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


piątek, 1 kwietnia 2005, 15:43
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 31 marca 2005, 16:52
Posty: 3
Post 
Dzieki za odpowiedzi. Jaki program moglibyscie polecic, aby byl dolaczony do kontrolera ? Z instrukcji nie wynika jasno z jaka szybkoscia bedzie odbywala sie transmisja danych, ale wychodzi na to, ze z szybkoscia 100 Mb. Czy to jest wystarczajaca szybkosc i czy jest potrzebny przewod przystosowany specjalnie do tej szybkosci czy nie robi to roznicy ? Co to rozdzielczosci obrazu interesuje mnie to z powodu testu jaki zrobilem. W dolaczonym do kamery programie Picture Package wybralem Automatic Video Producer. Ustawilem wszystko na najlepsza jakosc i po skonczeniu okazalo sie, ze obraz ma rozdzielczosc 384 x 288. Stad moje pytanie o rozdzielczosc rejestrowanego obrazu przez kamere, bo interesuje mnie czy to kamera ma taka rozdzielczosc czy tez program ja zmniejszyl.

Pozdrawiam


sobota, 2 kwietnia 2005, 17:19
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 15 marca 2005, 21:54
Posty: 162
Lokalizacja: Kraków
Post 
Ja osobiście polecam pinnacle studio w wersji 9 program po polsku, zrobisz w nim zasadzie wszystko co trzeba(amatorska obróbka), bardzo dobre są też programy firmy Ulead co prawda nie w ojczystym języku ale ponć intuicyjne...
Co do kabelka to w tym przypadku przewód jest przewodem i niezależnie od długości i materiału z którego jest wykonany przesył danych jest identyczny.

_________________
PIERWSZE KROKI
Canon MV690
Epox 8RDA3+ pro
Athlon XP 2600+
1GB TwinMos
GF5500 128MB
Maxtor 80GB +Samsung 160GB
liteon 851S


sobota, 2 kwietnia 2005, 17:45
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 13 marca 2005, 23:59
Posty: 7
Post 
witam. tez zamierzam kupic kamerke mini dv i mam pytanie. jesli na mam na plycie glównej 3 gniazda fire wire to musze dokupowac dodatkowy kontroler? wydaje mi sie ze to co na plycie starczy ale wole sie upewnic


niedziela, 3 kwietnia 2005, 22:24
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 15 marca 2005, 21:54
Posty: 162
Lokalizacja: Kraków
Post 
swistak napisał(a):
witam. tez zamierzam kupic kamerke mini dv i mam pytanie. jesli na mam na plycie glównej 3 gniazda fire wire to musze dokupowac dodatkowy kontroler? wydaje mi sie ze to co na plycie starczy ale wole sie upewnic


Nie musisz...

_________________
PIERWSZE KROKI
Canon MV690
Epox 8RDA3+ pro
Athlon XP 2600+
1GB TwinMos
GF5500 128MB
Maxtor 80GB +Samsung 160GB
liteon 851S


niedziela, 3 kwietnia 2005, 22:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
Thantos : szybkość jaką osiągniesz to około 3,6 MB/s <- bo taki jest strumień danych z DV. Ale dobrze że wiesz ile max. można na FW wyciągnąć ...

Co do rozdzielczości ... klinij Prawym na pliku wideo z kamery -> otwórz za pomocą ... -> wybierz program -> przeglądaj -> c:\ProgramFiles\Windows Media Player\ -> klikasz 2 razy ma mplayer2 -> Plik -> Właściwości -> Zaawansowane -> DV Video Decoder -> Właściwości -> Pełna -> OK -> Zamknij :P

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


poniedziałek, 4 kwietnia 2005, 09:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
jeesoo - i o takie wytłumaczenie chodzi - krok po kroku, kliniecie po kliknięciu ".......o do rozdzielczości ... klinij Prawym na pliku wideo z kamery -> otwórz za pomocą ... -> wybierz program -> przeglądaj -> c:\ProgramFiles\Windows Media Player\ -> klikasz 2 razy ma mplayer2 -> Plik -> Właściwości -> Zaawansowane -> DV Video Decoder -> Właściwości -> Pełna -> OK -> Zamknij ....."

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


poniedziałek, 4 kwietnia 2005, 10:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
jesli chodzi o kamerki wykozystujace USB 2.0 to bedac ostatnio w sklepie to wiekszosc je mialy, wiec jesli ktos ma kamerke od paru lat i nie siedzi w nowosciach to po co sie w ogole odzywa?
Firewire to przezytek! tak jak te programy typu pinacle do amatorskiej obrobki!
Jednym slowem smiechu warte jak czytam posty zwolennikow firewire
Ale spoko jestem tolerancyjny tylko po co komus to wciskac jak i tak dopuki ktos nie kuipi kamery obslugujacej USB 2.0 to nadal bedzie sie upieral ze firewire debest :P


środa, 4 maja 2005, 13:44
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1642
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post 
USB 2,0 ( oprócz Fire-Wire ) ma np. Panasonic NV GS 400.
W skrócie możnaby rzec tak :
- jakość taka sama,
- transfer maksymalny to jedno, a faktycznie przechwytywanie odbywa się w czasie rzeczywistym,
- przez USB transfer jest tylko jednostronny, a przez Fire-Wire można nagrywać na kamerze,
- nie spotkałem softu, który obsługuje kamerę przez USB i dokonuje detekcji scen podczas przechwytywania - jeśli takowy jest proszę o namiary
Pozdrawiam


środa, 4 maja 2005, 14:53
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL