Teraz jest wtorek, 11 grudnia 2018, 04:32




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 przeprogramowanie kamery DV 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 10:21
Posty: 15
Lokalizacja: Zawiercie / Wrocław
Post przeprogramowanie kamery DV
poniewz zajmuje sie obrubka filmow, ktorych publika odtwaza je glownie na PC poja wia sie problem przeplotu, oczywiscie mozna go odfiltrowac na rozmaite sposoby ale przy szybkim ruchu jednak obraz nieco mnie denerwuje nawet jesli publika nie zauwazy.

Pomyslalem czy nie daloby sie przeprogramowac kamery (np DV) tak aby nie zapisywala na tasmie nastepujacych po sobie lini parzystych i nieparzystych co 1/50s tylko pelna klatke co 1/25s

CO o tym myslicie i czy moze juz gdzies czytaliscie o takim rozwiazaniu, czy to wogole mozliwe?

_________________
=-=-=-=-=-=-=-=-=
Pain is temporary
Glory is eternal
=-=-=-=-=-=-=-=-=


środa, 13 kwietnia 2005, 13:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
Pełna klatka co 1/25 sekundy = bardzo silny efekt stroboskopowy przy dynamicznych scenach, czyli nie tędy droga !!!

Pełna klatka co 1/50 sekundy, to byłby o wiele lepszy cel do osiągnięcia, jeżeli chodzi o odtwarzanie filmu na PC.

Za pomocą programu "TMPGEnc Plus 2.5" udaje mi się coś takiego osiągnąć i jestem z tego zadowolony. Przeczytaj opis http://forum.swiatobrazu.pl/dv/viewtopi ... highlight=
Wada - około dwukrotnie większy czas konwersji materiału z DV na MPEG2 dla 50 pełnych klatek na sekundę w stosunku do konwersji materiału z DV na MPEG2 dla 50 półobrazów na sekundę.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


środa, 13 kwietnia 2005, 14:26
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 10:21
Posty: 15
Lokalizacja: Zawiercie / Wrocław
Post 
no niewiem czy wole efekt ducha np niz efekt stroboskopu, a owszem ten sposob jest dobry tyle ze na niektorych maszynach moze procek nie wyrabiac przy odtwarzaniu 50fps

_________________
=-=-=-=-=-=-=-=-=
Pain is temporary
Glory is eternal
=-=-=-=-=-=-=-=-=


środa, 13 kwietnia 2005, 14:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
zamiast probowac rzucac sie z motyka na slonce rob to co robia inni - uzywaj dobrego filtru do usuwania przeplotu.


środa, 13 kwietnia 2005, 18:57
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 10:21
Posty: 15
Lokalizacja: Zawiercie / Wrocław
Post 
wiesz do mnie jakos nie przemawiaja slowa typu "nie wychylaj sie i rob to co wszyscy", zreszta jak napialem sa to czysto teoretyczne spekulacje, niestac mnie na takie zabawy, ale czy to nie rozwiazaloby problemu przeplotu calkowicie? bylaby to poprostu kamerka przenaczona do sprzetu PC a nie RTV :)

a tak przy okazji mam jeszcze pytanko, nie mialem stycznosci z kamerami nagrywajacymi na DVD, jak rozumiem nagrywaja tam material w mpeg2 jak na zwyklym dvd video, czy taki material po skompresowaniu np do avi tez posiada przeplot ?

_________________
=-=-=-=-=-=-=-=-=
Pain is temporary
Glory is eternal
=-=-=-=-=-=-=-=-=


środa, 13 kwietnia 2005, 22:56
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 10:21
Posty: 15
Lokalizacja: Zawiercie / Wrocław
Post 
a tak wlasciwie fdlaczego przy ruchu i plenych 25fps mialby pojawiac sie "silny efekt strovboskopowy? zauwazyles cos takiego w kinie lub na komputerze? Ja jakos nie.

_________________
=-=-=-=-=-=-=-=-=
Pain is temporary
Glory is eternal
=-=-=-=-=-=-=-=-=


czwartek, 14 kwietnia 2005, 17:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Bardzo dobre rezultaty w odtwarzaniu materiału MPEG2/DVD na komputerze PC uzyskuje się na kartach graficznych ATI - posiadają one sprzętowe wsparcie dekompresji i eliminacji przeplotu. Uzyskany obraz na monitorze jest tak samo płynny jak na TV. Należy jedynie pamiętać o włączeniu w oprogramowaniu do odtwarzania (np. PowerDVD) opcji sprzętowej akceleracji. Kumplowi szczęka opadła, gdy zobaczył jak to wygląda w praktyce :)


sobota, 16 kwietnia 2005, 12:03
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
PowerDVD + włączenie w oprogramowaniu do odtwarzania opcji sprzętowej akceleracji = bardzo dobre rezultaty w odtwarzaniu materiału MPEG2/DVD na komputerze PC także na kartch z chipsetem Nvidii.

Mam GeForce 4200 i obraz jest OK przy odtwarzaniu MPEG2 z przeplotem wg wyżej wymienionej porady.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


sobota, 16 kwietnia 2005, 18:21
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 10:21
Posty: 15
Lokalizacja: Zawiercie / Wrocław
Post 
ja mam karte Ati i owszem kiedy oglada sie cos ze zrodla zewnetrznego wyglada super, praktycznie jak na TV, ladnie tez odfiltrowuje przeplot podczas zgrywania ale jednak widac "duchy" i czasem mnie to denerwuje bo dawniej w polowie palu wszystko zgrywalem i bylo plynnie be tego typu efektow

_________________
=-=-=-=-=-=-=-=-=
Pain is temporary
Glory is eternal
=-=-=-=-=-=-=-=-=


sobota, 16 kwietnia 2005, 19:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
W połowie PAL-u zapisywałeś co 2 półobraz, więc nic dziwnego, że nie widziałeś przeplotu. Mam wrażenie Kolego neoone, że masz niewielkie pojęcie nt. struktury obrazu TV...
Tym przeplotem naprawdę nie warto się przejmować, gdyż zarówno na TV, jak i dobrym sofcie do odtwarzania DVD na kompie nie będzie go widać :)


niedziela, 17 kwietnia 2005, 01:31
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 6 lutego 2006, 22:05
Posty: 5
Post 
hej, ja zaczynam moja przygode z kamera cyfrowa, posiadam panasonica nv-gs17, kupilem kamere poniewaz jezdze na rowerze dosc wyczynowo i chcialem to uwiecznic na filmie. filmy zgrywam przez adobe premiere 6.5 do formatu dv avi, i wtedy wszystko jest ok, ale jesli chce juz zapisac to w jakim mniejszym formacie to pojawia sie ten efekt, jedna klatka wyglada jak dwie nalozone, a przy ujeciach roznych ewolicji, gdzie obiek szybko sie porusza robi bardzo zly efekt, moje pytanie jest takie czy moge jakos to zmienic? przy jakosci dvd poprostu jest masakra przy svcd jest najmniej to odczuwalne ale za to kiepska grafika jaki program mi polecacie do zamiany z dvavi na format klasy dvd, potrzebuje cos prostego.


poniedziałek, 6 lutego 2006, 23:30
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post 
neoone napisał(a):
oczywiscie mozna go odfiltrowac na rozmaite sposoby ale przy szybkim ruchu jednak obraz nieco mnie denerwuje nawet jesli publika nie zauwazy.

neoone napisał(a):
wiesz do mnie jakos nie przemawiaja slowa typu "nie wychylaj sie i rob to co wszyscy"

pozdrawiam serdecznie. szkoda, że w kwietniu temat ten uszedł mojej uwadze.

_________________
Obrazek


wtorek, 7 lutego 2006, 02:15
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 6 lutego 2006, 22:05
Posty: 5
Post 
ale jakosc mnie to nic niemowi, wiesz ja jestem troche ciemny w tym temacie, potrzebuje dosc dokladnego wytlumaczenia czym i jak :D


wtorek, 7 lutego 2006, 08:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Romcio napisał(a):
PowerDVD + włączenie w oprogramowaniu do odtwarzania opcji sprzętowej akceleracji = bardzo dobre rezultaty w odtwarzaniu materiału MPEG2/DVD na komputerze PC także na kartch z chipsetem Nvidii.

Mam GeForce 4200 i obraz jest OK przy odtwarzaniu MPEG2 z przeplotem wg wyżej wymienionej porady.

Pytanie uboczne:
Dlaczego po właczeniu sprzetowej akceleracji w PowerDVD rozmywa się obraz- tzn siada kontrazt i wzmacnia się jasność- obraz robi się mleczny?

Pozdr


wtorek, 7 lutego 2006, 11:36
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 19 stycznia 2006, 22:31
Posty: 170
Post 
przeprogramowanie kamery.. ta jasne...
pewnie jeszcze producent sam ci dostarczy źródłową wersję softu i wskaże co zmienić... obawiam się ze to nie jest takie proste. A koszt kombinacji na własną rękę może przekroczyć cenę kamery z trybem progresywnym.

Ostatnio oglądałem w MediaMarkt telewizory LCD i był na nich puszczony film przykładowy, wyglądał rewelacyjnie, ale był kręcony w progresivie w rozdzielczości 1280x720 i odtwarzany z komputera ... pozatym same sceny statyczne świetnie oświetlone, kolorowe, przyroda... na kablówce nigdy czegostakiego nie będzie...


wtorek, 7 lutego 2006, 12:35
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL