Teraz jest sobota, 18 sierpnia 2018, 01:26




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 "Condensation error" w JVC GR D30 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 20 czerwca 2004, 16:24
Posty: 54
Lokalizacja: Wielkopolska południowa
Post "Condensation error" w JVC GR D30
Witam,
Od jakiegos czasu (2-3 miesiace) mam problem z wyskakujacym bledem jak w temacie (CONDENSATION ERROR. OPERATION PAUSED). Zdarza sie to po kazdym uruchomieniu kamery po przerwie dluzszej niz 4-5 godzin i wymaga podlaczenia kamery do zasilacza na ok. 1 h. Wczesniej mialem dwa analogowe panasoniki i tylko w jednym pojawil sie problem z kondensacja i to tylko JEDEN raz w ciagu kilku lat eksploatacji, a na dodatek byl uzasadniony wejsciem do cieplego pomieszczenia z dworu. W moim JVC nic nie usprawiedliwia takiego zachowania kamery, a jest to uciazliwe- nie moge nic nagrac od razu- musze odczekac godzine. Kamera przechowywana jest w mieszkaniu, a wiec warunki nie sa takie, ktore usprawiedliwialyby wlaczanie tego bledu. Poza tym, jak juz pisalem, dzieje sie tak za KAZDYM razem kiedy chce wlaczyc i uzyc kamery po kilkugodzinnej (lub dluzszej) przerwie. Nie wiem, czy to jakas usterka kamery, czy po prostu niektore "tak maja". Na necie znalazlem kilkanascie postow na niepolskojezycznych forach dotyczacych mojego problemu, ale nic mi one nie pomogly. Czy serwis JVC uzna to jako usterke (kamera jest jeszcze na gwarancji) kamery? Jakie jest postepowanie w takich przypoadkach? Czy ktos z Szanownych Forumowiczow mial juz problem z kondensacja?
P.S. Nie chodzi mi o jednorazowe, rzadkie, przewidziane w instrukcji obslugi klopoty z kondensacja.
pozdro,
Piotr


niedziela, 15 maja 2005, 17:05
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 20 czerwca 2004, 16:24
Posty: 54
Lokalizacja: Wielkopolska południowa
Post 
cd........
Dokladnie tresc bledu brzmi:
"CONDENSATION, OPERATION PAUSED.
PLEASE WAIT"

Jak zauwazylem przed chwila, po ustapieniu (po 1h zasilania) bledu, kiedy kamera nieuzywana wylaczyla sie samoczynnie i probowalem ja wlaczyc, blad pojawil sie od nowa! Po wczesniejszym (o minute!) ustapieniu. Mam juz dosc... :-( :cry:


niedziela, 15 maja 2005, 17:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 20:29
Posty: 391
Lokalizacja: Poznań
Post 
Nie pozostaje Ci nic innego, jak odwiedzić serwis. Miałem podobne problemy z Panasonikiem, powodem był uszkodzony czujnik.

_________________
AntHus
http://www.kosakowscy.pl
http://www.kronikababusia.prv.pl


niedziela, 15 maja 2005, 19:40
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 września 2005, 23:34
Posty: 1
Post 
o cholera!
Ja własnie zobaczyłam to samo na wyświtlaczu swojego jvc gr-d20e...
Czy nie da się ominąć serwisu??


poniedziałek, 26 września 2005, 23:36
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 24 marca 2006, 17:43
Posty: 5
Lokalizacja: Olsztyn
Post 
No ja mam identyczną sytuację w swoim JVC gr-d70. Tylko, że u mnie napis sie pojawia kiedy chce. I zazwyczaj robi to kiedy jesten na planie filmowym albo mam pilne zlecenie. Jesli ktoś oddawał taką usterkę do serwicu to powiedzcie ile takie coś kosztuje ??

Druga opcja, tak mi sie wydaje to dostać się do opcji serwisowych kamery i po prostu wyłączyć ten czujnik. Co o tym myślicie, jest wogóle takie coś możliwe z poziomu zwyklego PC ?


piątek, 24 marca 2006, 17:59
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 20 czerwca 2004, 16:24
Posty: 54
Lokalizacja: Wielkopolska południowa
Post 
Witam,
Moja (jak widac w podpisie byla) kamera byla jeszcze na gwarancji, wiec o kosztach nic nie wiem. W opisie naprawy mialem wpisane "Regulacja ..." wiec mysle, ze jest to ustawialne. Kiedys znalazlem gdzies na necie nawet program serwisowy obslugujacy maja kamerke, ale wymagany byl specjalny kabelek, ktory byl niedostepny. Tyle wiem.
Pozdro,
Piotr

_________________
SONY AX 2000 :) + JVC HM200 + Toshiba Camileo p30 / Wczesniej Kodak Zi8 :) / Panasonic NV-GS140 :-) /JVC GR-D30/


piątek, 24 marca 2006, 18:27
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 15 lutego 2005, 20:08
Posty: 6
Post 
można dostać pier*olca z tymi kamerami JVC.
Ja mam GRD-70E i już 5 razy to gówno naprawiałem. Zawsze to samo Condensation.....
Za każdym razem w naprawie wpisują coś innego, ato regulacja toru taśmyu, a to inne bzdury. Na moje pismo odpisali że była gdzieś mikroprzerwa. No dobrze, ale od tego czasu już dwa razy ponownie naprawiali i za każdym razem mikroprzerwa.
Myśle że ten sprzet jest po prostu skopany, a my jako klienci nabijani w butelkę. Nie tylko jak widać z netu w Polsce.
Poczytajcie http://www.google.pl/search?hl=pl&q=cam ... Szukaj&lr=
Może by te JVC coś z tym zrobiłe czemy mamy płacić za ich bublowaty produkt i za naprawy usterek które powstają z ich winy.

_________________
MieCz


sobota, 9 września 2006, 21:52
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 20 września 2006, 12:13
Posty: 2
Post 
Witam. Potrzebuje małej pomocy/rady
Mam kamere JVC model: GR-D30U. Problem w tym, że na kamerze na wizjerze mam kolor, a po podłączeniu do TV nie ma go! Czy potrzebne są jakieś specjalne kable do niej? Czy cos trzeba naprawić/przełączyć? Jesli ktoś zna sie na tym modelu lub podobnym, to bardzo proszę o Pomoc! Z góry bardzo serdecznie dziekuję.

Kamerka leży nie używana w torbię, pomóźcie ją mi ożywić :mrgreen:


środa, 20 września 2006, 12:29
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 15 lutego 2005, 20:08
Posty: 6
Post 
Może masz ustawiony tryb nagrywania NTFS? Przełącz na PAL

_________________
MieCz


środa, 20 września 2006, 18:47
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL