Teraz jest środa, 20 czerwca 2018, 02:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 kamera SONY DCR-TRV900E i konwenter analogowo-cyfrowy 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 21:45
Posty: 117
Lokalizacja: Polska
Post kamera SONY DCR-TRV900E i konwenter analogowo-cyfrowy
Jak to jest z konwersją analogowo-cyfrowo w locie w TRV900 wlaśnie
Kupiłem te kamerę, i co się okazuje
z komputera sygnał przesyłany jest w locie przez kamerę na magnetowidy, a z magnetowidu do komputera nie chce, trzeba najpierw nagrać na taśmę a potem zgrać do kompa
funkcja DV Editing która jest w menu VCR IN OUT , działa tylko z kaseta w kamerze, i trzeba nasicnąć Play i pauze od razu , wtedy można zgrywać
czy kamera ma konwersję anlogowo-cyfrową w locie bez nagrywania na taśmę materiału, czy i gdzie i jak się to uruchamia, w jedną stronę to działa a w drugą nie chce, chyba jakaś może blokada programowa

wiec ktoś coś na nan temat może więcej ??


środa, 8 czerwca 2005, 06:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Mam inny model kamery Sony, ale z konwersją A/C i C/A "w locie" nie ma problemów.
Przy zgrywaniu ze źródła analogowego na PC-ta ustawiam w kamerze cyfrowej VCR oraz w menu kamery AV - in, DV- out.
Pozdrawiam : Marian

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


środa, 8 czerwca 2005, 07:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
Witam
Maryś napisał(a):
Mam inny model kamery Sony, ale z konwersją A/C i C/A "w locie" nie ma problemów.

Zatem jest to możliwe! Testowałem ostatnio kilka kamer cyfrowych Samsunga i we wszystkich występował problem opisany przez autora wątku( Najpierw sygnał analogowy należało nagrać na kamerę cyfrową, a potem dopiero do komputera).
Maryś jaki model kamery posiadasz?
Pozdrawiam.
P.S.Mam pytanie do szanownych forumowiczów:
Czy u Was też co drugie kliknięcie na tym forum kończy się komunitatem Critical Error?


środa, 8 czerwca 2005, 08:06
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 14 lutego 2005, 20:04
Posty: 164
Lokalizacja: Toruń
Post 
Tak od dwóch dni mam też to hasło z Error, i to zarówno na domowym komputerze j ak i inym w firmie gdzie pracuję


środa, 8 czerwca 2005, 08:25
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 21:45
Posty: 117
Lokalizacja: Polska
Post 
No, działa konwersja w locie w TRV900 z analog-cyfra, ale

trzeba trochę kombinacji zrobić,
w pamięci kamery trzeba zmienić na chwile wartość , na stałe nie można bo wtedy nie działa DVin, kamera nie ma w menu przełanczania AV-DV in Out, więc trzeba to robić poprzez złącze LANC i program DVinLite.
Ale spoko, aż tak dużo zgrywania z VHS nie ma, a konwersja w locie cyfra-analog działa, i nie trzeba nic kombinować..

dla zainteresowanych
trzeba zmienić bez akceptacji wartość:
D:27:63->62 ( na chwile )
po tej zmianie nie działa DVin, ale można zgrać materiał z kasety do kompa przez kamerę bez nagrywania na kamerę.

po wypięciu akumulatora po ok 10s wszystko wraca co normy

ps. w wolnej chwili poszukam w pamięci kamery , może gdzieś ma te AV-DV IN OUT , ale nie wiadomo, było by cacy jak by było


piątek, 10 czerwca 2005, 05:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post konwersja
cze
mam model trv 240e .na początku miałem ten sam problem ze zgrywaniem w locie. problem rozwiązałem używając windosowego movie makera .inne programy "krzyczały" że błąd, że brak kasety.


piątek, 10 czerwca 2005, 11:52
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 00:09
Posty: 107
Lokalizacja: Radom
Post 
Witam, tutaj też można się trochę dowiedzieć.
http://www.bealecorner.com/trv900/rm95.html#transcoding
Pozdrawiam, Grzesiek.


piątek, 10 czerwca 2005, 11:54
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 00:09
Posty: 107
Lokalizacja: Radom
Post 
Witam, Przetestowałem i działa. Tak jak pisał "dvfilm" trzeba zamienić te wartości. Z tym że nie można ich zmienić bez wcześniejszego odblokowania zmian w pamięci kamery (dostęp do pamięci vram czy jakoś tak) Na Page 0 (zero) adress 01 w data jest 00 trzeba zmienić na 01 i store wtedy będziemy mieli dostęp do zmian w pamieci (bez tego nie mogłem zmienić żadnej danej) następnie na page D adress 27 w data jest 63 trzeba zmienić na 62 i store następnie znowu zablokowalem dostęp do pamięci przez zmianę spowrotem pierwszych parametrow czyli page 0 adress 01 i z 01 na 00 i store. Przy takich zmianach w kamerze wyłączylo się dv-in i można wykonać konwersję analog-cyfra w locie. Ale uwaga lepiej nie wyłączać kamery po konwersji i od razu spowrotem pozmieniać tak jak było. Ja nie używam w tej kamerce dv-in dlatego chcialem pozostawić te zmiany aby przy każdej konwersji ich nie zmieniać. Chcialem sprawdzić czy kamera będzie je pamiętać. Po jej wyłączeniu i ponownym włączeniu po jakichś dwóch minutach na wyświetlaczu pojawil sie znak migającej bateri tak jak by była ona rozładowana a następnie kamera sie wyłączyła. Robiło się tak za każdym razem kiedy ją włączałem nawet na zasilaniu z zasilacza i na różnych bateriach. Nieźle się wystraszyłem. Po podłączeniu kamery pod komputer i uruchomieniu dvinlite nie mogłem dokonać żadnych zmian bo kamera non stop się wyłączała.
Z pomocą na szczęście przyszedł przycisk emergency w tym programie. Kamera zaczęła przez chwilę szaleć ale uruchomiła się. Pozamieniałem spowrotem zmienianą wartość. A więc najpierw znowu odblokowalem dostęp do pamięci zmienilem d:27:62 na d:27:63 i zablokowałem zmiany w pamięci. Po tej operacji kamera ponownie zaczęła poprawnie działać.
Pozdrawiam, Grzesiek.


wtorek, 14 czerwca 2005, 00:03
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 25 czerwca 2006, 21:33
Posty: 3
Post 
CHCEM KUPIC KAMERE TYLKO NIE WIEM KTÓRA JEST LEPSZ POMÓZCIE SONY DCR-DVD 505E CZY SONY DCR-DVD 405


niedziela, 25 czerwca 2006, 22:09
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL