Teraz jest niedziela, 24 czerwca 2018, 01:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Jak włączyć zegar w kamerze ? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 3 listopada 2002, 19:54
Posty: 25
Lokalizacja: Wodzisław Śl
Post Jak włączyć zegar w kamerze ?
Witam

3 dni temu kupiłem swoją pierwszą kamerę cyfrową (Canon MVX250i). Myślałem, że cyfrówki są już wyposażone standardowo we wszystko co miały kamery analogowe. Niestety przeżyłem rozczarowanie. Nie dość, że zegar pracuje tylko w formacie 12-godzinnym (słabi mnie zapis czasu z dopiskami typu AM, PM) to jeszcze nie ma przycisków żeby wyświetlić go na ekranie podczas nagrywania. Co prawda instrukcja wspomina coś o kodach czasowych nagrywanych na taśmę ale nie mam pojęciach jak się je można wykorzystać podczas montażu. Co zrobić, aby mieć możliwość oznaczania nagrywanych scen datą i czasem ?

_________________
Tur


sobota, 18 czerwca 2005, 07:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
:lol: hbyło chyba już kilkadziesiąt razy o tym na forum
funkcja szukaj jest
i nie pisz co myslałeś -bo źle myślisz :twisted:
aha jeden z ostatnich tematów o kodzie czasowym
http://forum.swiatobrazu.pl/dv/viewtopi ... highlight=


sobota, 18 czerwca 2005, 09:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
Czy Ty facet jam3 wiesz co to jest kod czasowy, czym różni się od wgrywanej aktualnej daty i czasu zegarowego. To co podałeś wcale nie dotyczy kodu.Kolega pyta o datę i czas wpisany na taśmę.Są programu które pozwalaja je wyciągnąć aby były widoczne jeżeli oczywiscie ta kamera je wgrywa.O ile wiem to prawie wszystkie kamery to robią . Prosze przeczytac dokładnie instrukcję perwnie tam jest napisane jak to zrobić.

_________________
xxx


sobota, 18 czerwca 2005, 11:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
Witek napisał(a):
Czy Ty facet jam3 wiesz co to jest kod czasowy, czym różni się od wgrywanej aktualnej daty i czasu zegarowego. To co podałeś wcale nie dotyczy kodu.Kolega pyta o datę i czas wpisany na taśmę.Są programu które pozwalaja je wyciągnąć aby były widoczne jeżeli oczywiscie ta kamera je wgrywa.O ile wiem to prawie wszystkie kamery to robią . Prosze przeczytac dokładnie instrukcję perwnie tam jest napisane jak to zrobić.

witek jak zwykle peiprzys bez sensu
jakbyś wiedział o co chodzi to bys nie pisał bzdur
po prostu rusek ta sprawe rozwiazał
i kod czasowy z tasmy zgranej na kopa w formacie dv.avi jest dzieki niemu dostepny i widoczny i o to pytkowi chodziło aby był widoczny jak sie oglada na dowolnym pleyerku na TV czymonitorze kopa
idz ty lepiej zastnów się co piszesz bo piszesz bez sensui bzdury


sobota, 18 czerwca 2005, 11:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
Po pierwsze pytanie jest w temacie, przeczytaj jam temat. Po drugie "Nie dość, że zegar pracuje tylko w formacie 12-godzinnym (słabi mnie zapis czasu z dopiskami typu AM, PM) to jeszcze nie ma przycisków żeby wyświetlić go na ekranie podczas nagrywania", pytajacy jeszcze raz wyjasnia o co mu chodzi. Napisz facet co rozumiesz przez kod czasowy to wyjaśnię Ci że bez ruskich wynalazków, jest on widoczny po zgraniu na kompa a przy przegladaniu na monitorze też jak się ma sprzęt i odpowiednią wiedzę.A tego co piszesz teraz nie robię bo nie ruszam tyłkiem tylko głową.


Kol. Tur napiszna pw. to podpowiem i wyjaśnię różnice pojęciowe .Na forum szkoda czasu ba zawsze sa tacy jak jam którzy wszystko wiedzą lepiej chociaż "inaczej".

_________________
xxx


sobota, 18 czerwca 2005, 11:28
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 3 listopada 2002, 19:54
Posty: 25
Lokalizacja: Wodzisław Śl
Post 
Witam

Chyba nie do końca precyzyjnie się wyraziłem. Chodzi mi o to, że dotychczas używałem kamery analogowej Hi8, która miała na obudowie dwa przyciski opisane jako "Time" i "Date". Podczas filmowania można było przy pomocy tych przycisków wyświetlić na filmowanym obrazie czas i datę. Ten czas i data nagrywał się na taśmę razem z obrazem. W ten sposób nawet bez jakiegokolwiek montażu dana scena była opisana przez czas i datę. Natomiast w mojej cyfrówce nie widzę takich przycisków. Wygląda na to, że nie da się nagrać na taśmę czasu i daty tak jak to robiłem w poprzedniej kamerze. Właśnie tym faktem jestem rozczarowany.
Co do kodów czasowych to mniej więcej wiem o co chodzi. Jednak moja wiedza na ten temat pochodzi tylko z literatury. Dotychczas nie miałem możliwości zapoznania się z nimi w praktyce (moja analogówka ich nie nagrywała). Ponieważ raczej każdy film nakręcony przeze mnie poddaje montażowi to możliwość wyciągnięcia tego czasu na każdą klatkę podczas tego montażu bardzo by mnie zadowoliła i całkowicie zrekompensowała brak przycisków "Time" i "Date" na kamerze. Jednak na razie nie wiem jak to zrobić.

_________________
Tur


niedziela, 19 czerwca 2005, 10:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 483
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Też zmieniŁem z analogowej na cyfrową i brakuje mi przycisków wŁączających potrzebne funkcje. Te funkcje wącza się u mnie w menu, datę i czas również.
Sprawdż u siebie.

Pozdrawiam

_________________
Stanisław


niedziela, 19 czerwca 2005, 19:20
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL