Teraz jest poniedziałek, 19 listopada 2018, 09:55




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Denerwujace zjawiska w kamerach - prosze o wyjasnienie 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 4 maja 2005, 21:20
Posty: 8
Lokalizacja: Kraków
Post Denerwujace zjawiska w kamerach - prosze o wyjasnienie
Ogladalem kamery w Mediamarkt no i zauwazylem dwa denerwujace mnie zjawiska w wiekszosci kamer:
1. swietlowki w sklepie ogladane przez kamery wyraznie rytmicznie pulsowaly, bardzo denerwujace. Zauwazylem, ze w kamerach Canona (model 200i lub 20i ) zjawisko to jest najmniej widoczne a w Sony jest chyba najbardziej widoczne.
2. przedmioty w ruchu przed nieruchomym obiektywem kamery (przechodzacy ludzie, machanie reka, ruch warg mowiacej osoby) wyswietlane sa w kamerze z pewnym niewielkim ale zauwazalnym opoznieniem. Jest to na tyle denerwujace, ze nie da sie patrzec jednoczesnie na przedmioty w ruchu bezposrednio i przez kamere.
Czy moglby ktos wyjasnic czym te zjawiska sa powodowane i w jakich kamerach, (modelach) sa one najmniejsze? Planuje zakup kamery a niechcialbym sie wkurzac. Niestety nie zauwazylem aby ktos na forum poruszal ten problem.


czwartek, 21 lipca 2005, 04:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 24 grudnia 2004, 01:55
Posty: 233
Post 
Witam!

Wydaje mi sie, ze jestes troszke slabo zorientowany w kwestji obslugi kamer :)

1. Zjawisko to bardzo latwo zlikwidowac, albo przynajmniej zmniejszyc wystarczy operowac czasem otwarcia migawki...

2. W tym przypadku rowniez ogromny wplyw ma czas otwarcia migawki. Aby zlikwidowac denerwujace Cie "opoznienie" wystarczy ustawic krotszy czas i po sprawie (ewentualnie wine moze ponosic LCD, ale to raczej watpliwe).

Zjawisko to wystepuje poniewaz ustawienia kamer w sklepach to zazwyczaj to, co "nacisnie" klient, albo poprostu automat, ktory niestety nie zawsze radzi sobie calkiem dobrze :wink:

_________________
Nie sugeruj się emblematem :)


czwartek, 21 lipca 2005, 11:51
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 4 maja 2005, 21:20
Posty: 8
Lokalizacja: Kraków
Post 
1. Zjawisko to bardzo latwo zlikwidowac, albo przynajmniej zmniejszyc wystarczy operowac czasem otwarcia migawki...

2. W tym przypadku rowniez ogromny wplyw ma czas otwarcia migawki. Aby zlikwidowac denerwujace Cie "opoznienie" wystarczy ustawic krotszy czas i po sprawie (ewentualnie wine moze ponosic LCD, ale to raczej watpliwe).

Zjawisko to wystepuje poniewaz ustawienia kamer w sklepach to zazwyczaj to, co "nacisnie" klient, albo poprostu automat, ktory niestety nie zawsze radzi sobie calkiem dobrze

Sorki, ale bzdury piszesz, co czas migawki do tych zjawisk? Zjawisko obserwuje od kilku miesiecy w tych samych modelach jest w innych nie ma. Czyzby zawsze w ten sam sposob byly rozlegulowane konkretne kamery? W innym sklepie patrzylem i to samo, to tam tez rozlegulowali kamere?
Mysle, ze to sprawa slabego sprzetu. Mam pewne przypuszczenia, ze zjawisko 1. zwiazane jest z czestotliwoscia w sieci+slaby sprzet, nastepuje zjawisko interferencji (dudnienia) - pulsowanie swietlowek 100 Hz i pulsowanie ekranu(elektroniki) z troche inna czestotliwoscia
2. slaby procesor, ktory z opoznieniem przerabia informacje albo slabo dzialajacy elektroniczny stabilizator obrazu, ktory w ten sposob chce "wyeliminowac" wstrzasy. Oczywiscie moge sie mylic ale moze ktos jest na forum, kto zna teamt i moze wyjasnic sprawe. Gadanie, ze zmieniajac szybkosc migawki mozna wyeliminowac zjawisko jest bez sensu bo moze byc jedynie mniej zauwazalne ale mnie chodzi czemu wystepuje a nie jakie zastosowac srodki, aby nie przeszkadzalo. jak kamera terkocze to mozna zastosowac zewnetrzny mikrofon co poprawi jakosc dzwieku ale przeciez nie o to chodzi, terczaca kamera to po prostu nieporozumienie i tyle


czwartek, 21 lipca 2005, 16:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
1. Swietlowki nie pulsuja z regularna czestoscia stad dudnienie. Swietlowki flicker free to specjalne swietlowki filmowe (kino flo i podobne). Wina kamery w tym zadna tylko oswietlenia. To ze tetnia widac czesto golym okiem.

Ekran LCD nie pulsuje jak to ladnie napisales. Nie ma takiej mozliwosci bo to nie ekran CRT i nie ma strzelby katodowej ale to nie miejsce na tlumaczenie roznicy w technologi.

2. Nie mam stycznosci ze sprzetem tak niskiej klasy ale mozliwoscia jest ze obsluga aby cos bylo widac ustawia migawke na wolniejsza. Sa to domniemania. Zalezy jaki obrazek jest dokladnie. Jesli po prostu spozniony to jest to dziwne. Jesli spowolniony i rozmazany to jest to zle ustawiona migawka.

Nie ma kamer w ktorych procesor wolniej obrabia informacje. To jest dopiero bzdura. Tym bardziej pomysl ze stabilizatorem jest conajmniej nie trafiony.

Jak widzisz kolega bagi mial duzo racji i nie ma potrzeby wypominac ze bzdury gada. Jesli potrzebjesz pomocy to dyskutuj a nie atakuj czlowieka. Zwlaszcza jesli o temacie nie masz ZADNEGO pojecia co wynika z Twoich postow.

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


czwartek, 21 lipca 2005, 16:46
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 4 maja 2005, 21:20
Posty: 8
Lokalizacja: Kraków
Post 
[quote="Luka_Brazzi"]1. Swietlowki nie pulsuja z regularna czestoscia stad dudnienie. Swietlowki flicker free to specjalne swietlowki filmowe (kino flo i podobne). Wina kamery w tym zadna tylko oswietlenia. To ze tetnia widac czesto golym okiem.

Ekran LCD nie pulsuje jak to ladnie napisales. Nie ma takiej mozliwosci bo to nie ekran CRT i nie ma strzelby katodowej ale to nie miejsce na tlumaczenie roznicy w technologi.

2. Nie mam stycznosci ze sprzetem tak niskiej klasy ale mozliwoscia jest ze obsluga aby cos bylo widac ustawia migawke na wolniejsza. Sa to domniemania. Zalezy jaki obrazek jest dokladnie. Jesli po prostu spozniony to jest to dziwne. Jesli spowolniony i rozmazany to jest to zle ustawiona migawka.

Nie ma kamer w ktorych procesor wolniej obrabia informacje. To jest dopiero bzdura. Tym bardziej pomysl ze stabilizatorem jest conajmniej nie trafiony.quote]

Ale dajesz popalic, "Swietlowki nie pulsuja z regularna czestoscia " no to jak pulsuja? Przeciez pulsuja tak jaka jest czestotliwosc w sieci, chyba czestotliwosc sie nie zmienia :D
A nawet jak by sie zmieniala no to nie bedziemy miec interferencji (dudnienia) z tego powodu na ekranie! Co Ty wypisujesz, przeciez to fizyka z liceum jesli nie z podstawowki! Przeciez pisalem, ze to stale wystepuje w jednych kamerach a w innych nie. W roznych sklepach to widzialem wiec co ma tu ustawienie przez obsluge? Co to ma znaczenie z jakim sprzetem masz stycznosc, albo zna sie zjawisko i fizyke albo nie. Mozna nie miec kamery w reku a wiedziec skad sie bierze ten czy inny problem. Moga byc swietlowki skonstruowane tak aby nie pulsowaly lub aby to zjawisko ograniczyc, tak jak nie pulsuje zwykla zarowka.
Oczywiscie niektorzy ludzie katem oka (bardziej czule) moga zauwazyc migotanie, ale trudna sprawa bo to przeciez 100 Hz.
Nie mowie, ze to musi pulsowac ekran bo na obrazie telewizora podlaczonego do kamery tez jest to pulsowanie wiec to jest efekt pulsowania swietlowek + slaba kamera (ale nadal nie wiem dokladnie co w kamerze powoduje ta "slabosc" ).
2. obraz nie jest ani rozmazany ani spowolniony, jest po prostu spozniony. Oczywiscie, ze nie moze byc procesor, ktory, wolniej obrabia informacje bo taka kamera po prostu by nie dzialala! chyba nie masz mnie za takiego kretyna? Procesor moze dawac zwloke w czasie (stale przesuniecie w czasie) ale nie wiem czy to sprawa procesora. Jesli uwazasz, ze moje proby wyjasnienia sa bledne i wynikaja z mojej ignorancji no to najpierw wytlumacz te zjawiska (wyjasnij) a pozniej pisz, ze ktos jest ignorant. Jak na razie to Ty jestes ignoranetm bo nawet nie zauwazyles, ze takie rzeczy wystepuja i nie masz nawet pomyslu jak wyjasnic je.

Nie atakuje czlowieka tylko to co pisze. Tak samo moge powiedziec, ze Ty mnie tez atakujesz.

Prosze, aby ktos wyjasnil a nie wysmiewal sie z moich hipotez lub wywyzszal sie, ze z takim marnym sprzetem to nie ma do czynienia (nawiasem mowiac, jesli to nie jest z powodu marnego sprzetu wiec przy rozlegulowaniu dobrego sprzetu tez to powinno byc widoczne Panie Znawco Wylacznie Dobrego Sprzetu co to nie bedzie mi wyjasnial jaka jest to roznica pomiedzy ekranem kineskopu a ekranem LCD 8O )


czwartek, 21 lipca 2005, 17:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
Stary problem ze swietlowkami polega na tym ze nie tetnia/pulsuja ze stala czestoscia bo jazy sie w nich gaz a nie precik. Skoros taki fizyk to pomysl teraz dlaczego tak sie dzieje. Czas otwarcia migawki ma tu znaczenie bo moze ten efekt podbic lub zmniejszyc. Zastanow sie czemu. Nie trudno to wymysic.
Skoro uwazasz ze roznica w tetnieniu a kamera nie ma znaczenia to polecam Ci poczytac o problemach ze swiatlem HMI w filmie. Mocna kamera nic tu nie zmieni. Kiedy zmieniasz sektor i/lub klatkaz w Moviecamie albo Arri to tez musisz sprawdzic w tabelach czy HMI nie bedzie tetnic. A HMI ma zawsze 50hz.
Co do 2. Sklaniam sie nadal ku zdaniu bagiego ze moze to byc sprawa migawki ustawionej na 1/25. Glowy nie dam ale wydaje sie to byc najprostszym wyjasnienie.

Cytuj:
2. slaby procesor, ktory z opoznieniem przerabia informacje

Sam to napisales. Jesli nie znaczy to, ze uwazasz ze procesor moze wolniej obrabiac informacje w kamerze to chyba inaczej rozumiemy slowa.
Jesli sprawa widoczna jest i na kineskopie podlaczonym do kamery i na LCD to wina jest w rozregulowaniu LCD prawda..

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


czwartek, 21 lipca 2005, 18:20
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 4 maja 2005, 21:20
Posty: 8
Lokalizacja: Kraków
Post 
Luka_Brazzi napisał(a):
Stary problem ze swietlowkami polega na tym ze nie tetnia/pulsuja ze stala czestoscia bo jazy sie w nich gaz a nie precik. Skoros taki fizyk to pomysl teraz dlaczego tak sie dzieje. Czas otwarcia migawki ma tu znaczenie bo moze ten efekt podbic lub zmniejszyc. Zastanow sie czemu. Nie trudno to wymysic.
Skoro uwazasz ze roznica w tetnieniu a kamera nie ma znaczenia to polecam Ci poczytac o problemach ze swiatlem HMI w filmie. Mocna kamera nic tu nie zmieni. Kiedy zmieniasz sektor i/lub klatkaz w Moviecamie albo Arri to tez musisz sprawdzic w tabelach czy HMI nie bedzie tetnic. A HMI ma zawsze 50hz.
Co do 2. Sklaniam sie nadal ku zdaniu bagiego ze moze to byc sprawa migawki ustawionej na 1/25. Glowy nie dam ale wydaje sie to byc najprostszym wyjasnienie.

Cytuj:
2. slaby procesor, ktory z opoznieniem przerabia informacje

Sam to napisales. Jesli nie znaczy to, ze uwazasz ze procesor moze wolniej obrabiac informacje w kamerze to chyba inaczej rozumiemy slowa.
Jesli sprawa widoczna jest i na kineskopie podlaczonym do kamery i na LCD to wina jest w rozregulowaniu LCD prawda..


Akurat jestem fizykiem po UJ i elektrotechnikiem po sredniej szkole i nie bedziamy sie tutaj testowac z tematow ze szkoly podstawowej. Gaz w swietlowkach migocze poniewaz napiecie jest przemienne w sieci (nie mylic ze zmiennym) i 100 razy na sekunde napiecie jest 0 czyli gaz w tym momencie nie swieci (bez wnikania w szczegoly, nie bezwladnosci czasowej). W tych samych momentach oczywiscie wlokno w zarowce tez sie "nie grzeje" ale poniewaz wlokno powoli (w stosunku do gazu) sie rozgrzewa i gasnie to zmiany jasnosci sa niezauwazalne. Oczywiste jest, ze gaz w swietlowce migocze bardzo regularnie (mozna regulowac zegarek jak ktos potrafi :D ) tak jak czestotliwosc sieci x2. Nie wiem skad wziales, ze swietlowki nie pulsuja ze stala czestoscia??
Odnosnie punktu 2. to napisalem z "opoznieniem" czyli oznacza to m.in stala zwłokę czasową a słowo "wolniej" to Ty uzyles a nie ja. Ja zauwazam roznice pomiedzy slowami "z opoznieniem" i "wolniej" ale to wlasnie Ty masz problem z tym.
Jesli jest to widoczne na ekranie LCD kamery, wizjerze i na telewizorze znaczy tylko tyle, ze jest to wspolny problem dla tych "wyswietlaczy".
Nie sadze aby ktorykolwiek z tych problemow byl spowodowany ustawieniem migawki. Jesli masz kamere to poobserwuj przy zmianie czasu otwarcia migawki, czy sie cos zmienia czy nic.
Myslalem, ze wyjasni ktos, kto ma pojecie o tym a nie przypuszczenia


czwartek, 21 lipca 2005, 18:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 20:29
Posty: 391
Lokalizacja: Poznań
Post 
radziłbym dać już sobie z tym spokój, dla dobra wszystkich... :wink:
Może po prostu kamery są zepsute, albo Romano ma coś z oczami. Pozdrawiam.

_________________
AntHus
http://www.kosakowscy.pl
http://www.kronikababusia.prv.pl


czwartek, 21 lipca 2005, 18:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 24 grudnia 2004, 01:55
Posty: 233
Post 
Zgadzam sie z przedmowca... autorowi tego watku radzilbym popracowac troszke z kamera...

Pozdrawiam serdecznie :D

_________________
Nie sugeruj się emblematem :)


piątek, 22 lipca 2005, 10:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
A ja myslałem że czestotliwosć w polskiej sieci ma wartość 50Hz...i pod taką tez pracują wszystkie urządzenia do niej podłaczane (~230V 50Hz pisze o ile dobrze pamietam)

Teraz nie ma mnie w kraju ale za kilka dni wracam więc sprawdze, może się coś zmieniło podczas mojej nieobecnosci :roll:


piątek, 22 lipca 2005, 12:24
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 22 lutego 2005, 17:51
Posty: 272
Post 
nie jestem fizykiem ale wiem, że po włączeniu stabilizacji obraz jest bardziej bezwładny. Proponuje zrobić prosty test: kręcić kamerką w lewo i prawo wzdłuż osi obiektywu. Jest wrażenie, jakby obraz "nie nadążał" za rzeczywistością. taka uroda stabilizatorów ;-)


piątek, 22 lipca 2005, 12:41
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 4 maja 2005, 21:20
Posty: 8
Lokalizacja: Kraków
Post 
dfg napisał(a):
nie jestem fizykiem ale wiem, że po włączeniu stabilizacji obraz jest bardziej bezwładny. Proponuje zrobić prosty test: kręcić kamerką w lewo i prawo wzdłuż osi obiektywu. Jest wrażenie, jakby obraz "nie nadążał" za rzeczywistością. taka uroda stabilizatorów ;-)

I oto mi chodzilo, wlasnie bezwladnosc czy opoznienie, nie wiedzialem czy to jest defekt czy efekt zamierzony. Mialem tylko kamere analogowa wiec nie wiem jak dziala stabilizacja elektroniczna w praktyce. Kamera przeciez nie odroznia przy stabilizacji elektronicznej czy sama sie porusza (ruchem zmiennym bo oto chodzi przy stabilizacji) czy to obiekt sie porusza ruchem zmiennym.
Odnosnie ktoregos postu powyzej, napiecie w sieci jest przemienne 50Hz czyli 100 razy na sekunde jest 0, jezeli ktos ma problem to niech sobie narysuje sinusoide i policzy ile razy przechodzi przez os pozioma. Napiecie Skuteczne teraz 230V maksymalne pierwiastek z 3 x 230 czyli 398V. Jak przyjedziesz do Polski to sprawdz jesli masz czym.
Wszystkim tym co twierdzili, ze zmysly mnie mylą lub, że kamery są rozlegulowane za wypowiedz już dziękuję, takich "znawców" w Polsce jest niestety dużo. Nie wiedza ale uważają, że musza zabrać głos gadając androny.


piątek, 22 lipca 2005, 13:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 24 grudnia 2004, 01:55
Posty: 233
Post 
Z ta stabilizacja to chyba logiczne... oczywiscie jesli rozmawiamy o tanich kamerach ze stabilizatorem elektronicznym. Musiales dochodzenie robic... ale niewatpliwe zafundowales nam ciekawa lekcje fizyki (pisze calkowicie powaznie).

Pozdrawiam i zycze milej pracy... chyba bedziesz musial zakupic statyw naramienny, wtedy bedziesz mogl spokojnie wylaczyc stabilizacje i "opoznienie" :wink:

_________________
Nie sugeruj się emblematem :)


piątek, 22 lipca 2005, 22:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
Romano napisał(a):
Napiecie Skuteczne teraz 230V maksymalne pierwiastek z 3 x 230 czyli 398V.


W/w napięcie 398V to miedzyfazowe napięcie skuteczne - pomiędzy dwoma dowolnymi fazami. A napięcie szczytowe pomiedzy ZEREM a FAZĄ wynosi pierwiastek z 2 x 230 V, czyli około 325 V. Szczytowe napięcie pomiedzy dwoma dowolnymi fazami wynosi pierwiastek z 2 x pierwiastek z 3 x 230 V = około 560 V !!!

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


sobota, 23 lipca 2005, 10:08
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 10 lutego 2005, 03:48
Posty: 145
Lokalizacja: Grudziądz
Post 
Romano napisał(a):
Kamera przeciez nie odroznia przy stabilizacji elektronicznej czy sama sie porusza (ruchem zmiennym bo oto chodzi przy stabilizacji) czy to obiekt sie porusza ruchem zmiennym.

Czesc kamer wie, np. prawie wszystkie Sony i dwie Panasonic'a GS250, GS400. Kamery posiadaja uklad zyroskopowy za pomoca, ktorego elektronika kamery wie czy porusza sie kamera czy kadr.

Bezwlad pojawia sie we wszystkich kamerach bez wzgledu na mechanizm stabilizacji, chociaz w kamerach ze stabilizacja zyroskopowa jest mniej widoczny. Bezwlad wynika z tego, ze kamera nie wie czy ruch byl zamierzony czy nie i probuje go kompensowac. W kamerach ze stabilizacja elektroniczna, sa dwie niewiadome, czy kadr sie porusza i czy kamera sie porusza.

_________________
Bartosz Supcziński


sobota, 23 lipca 2005, 12:48
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL