Teraz jest sobota, 17 listopada 2018, 09:29




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Canon MV 700 a komputer 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 14 kwietnia 2005, 18:55
Posty: 12
Post Canon MV 700 a komputer
Witam

Chcialbym prosic o rozwianie watpliwosci, ktore mam w temacie obrobki nagran video na komputerze. Otoz czy jest mozliwe podlaczenie kamery Canon MV700 do komputera i nalozenie np. napisow na filmie, wstawienie czolowek itp? Jesli tak, to w jaki sposob mozna to zrobic (jaki kabel, oprogramowanie itp)? Mam instrukcje tej kamery jednak jest ona rowniez przeznaczona dla innych typow kamer i poza tym nie wszystko jest dla mnie oczywiste.

Z gory bardzo dziekuje
Profi


piątek, 19 sierpnia 2005, 21:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
nie
jesli chodzi Ci o obróbkę na kopie a potem na tasme kamerki
canon 700 nie ma wej- dv i(wej dv ma 700i)
ale pare efektów mozesz sobie wstawic na tasmie z menu kamery

tak
jesli chodzi Ci o zbawe na kopie i nie wracało na kamere
programów jest mnogo do zgrywania i zabawy z tym
np.
luknij sobie na ten watek dwa fajne programy na poczatek
http://forum.swiatobrazu.pl/dv/viewtopi ... highlight=

albo
np. kup dowolny kontroler dv1394 z jakimkolwiek oprogramowaniem wyd ok paredziesiat pln. np. http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=2118
jak masz port dv juz w kopie to nie ma potrzeby
ale kabel dv 4/6 tez pare złotych np.
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=2128

i jeszcze kop musi mieć system od 98se i nowsze aby zgrywć cyfrowo
i oczywista spełniać min. wymagania programów

ps. zreszta poszukaj sobie na forum dyskusji i watków o zgrywaniu cyfrowym i obrabianiu filmów wyzszosci jednego nad drugim jest multum


piątek, 19 sierpnia 2005, 21:48
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 14 kwietnia 2005, 18:55
Posty: 12
Post 
Dzieki za odpowiedz.

Ja sobie wyobrazalem cos takiego: Mam nagrany film (60min) na tasmie w kamerze. Podlaczam kamere do komputera. Tam nanosze napisy, ozdobniki, czolowki itd po czym zapisuje to na twardym. Potem wypalam na plytke CD w jakims formacie np. mpg Slyszalem, ze majac Win XP istnieje tam program Movie Maker i z niego mozna korzystac.

Czy to co napisalem ma sens? Wiem, ze nie da sie chyba naniesc zmian na tasme i potem skopiowac na VHS. Ale juz z plyty CD (wypalonej np. Nero) mozna jakos skopiowac ten material na VHS i w ten sposob na tasmie VHS moglby byc film juz po obrobce. Zreszta to nieistotne kiedy bedzie film juz na CD. Ale jaka bylaby wielkosc takiego pliku?

Mam laptopa Actina i Windows XP Home


sobota, 20 sierpnia 2005, 00:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
Profi napisał(a):
Dzieki za odpowiedz.

Ja sobie wyobrazalem cos takiego: Mam nagrany film (60min) na tasmie w kamerze. Podlaczam kamere do komputera. Tam nanosze napisy, ozdobniki, czolowki itd po czym zapisuje to na twardym. Potem wypalam na plytke CD w jakims formacie np. mpg Slyszalem, ze majac Win XP istnieje tam program Movie Maker i z niego mozna korzystac.

Czy to co napisalem ma sens? Wiem, ze nie da sie chyba naniesc zmian na tasme i potem skopiowac na VHS. Ale juz z plyty CD (wypalonej np. Nero) mozna jakos skopiowac ten material na VHS i w ten sposob na tasmie VHS moglby byc film juz po obrobce. Zreszta to nieistotne kiedy bedzie film juz na CD. Ale jaka bylaby wielkosc takiego pliku?

Mam laptopa Actina i Windows XP Home

ma sens ale nie do końca-
po 1 najpierw zgraj cały film na twardego ponieważ bedziesz robił vcd
to w mepg-1
a dopiero potem obróbka
a po niej wypalenie na cd

a jak zgrasz z cd na vhs :?: , chyba ze masz combo stacjonarne dvd+vhs, a jak masz tv-out na grafie laptopa to po kiego grzyba robic vcd zgraj gotowy projekt bezposrednio z laptopa

pominołes ten drobny szczegól


sobota, 20 sierpnia 2005, 15:17
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 14 kwietnia 2005, 18:55
Posty: 12
Post 
Dzieki za odpowiedz i cierpliwosc...

Mam jeszcze pytanie co do samego zgrania na komputer. Czy ten Movie Maker w Win XP nadaje sie do tego i w takim razie jakie rozszerzenie bedzie mial taki 60 minutowy film i ile zajmie na dysku? Czy w takim razie wystarczy tylko ten kabel i nic wiecej w moim przypadku?

Tak wlasnie chcialem zrobic - zgrac na twardego, obrobic i wypalic. Niepotrzebnie pisalem te bzdury o VHS. :oops:

Dzieki


niedziela, 21 sierpnia 2005, 16:24
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 19 lipca 2005, 23:23
Posty: 16
Lokalizacja: Kraków
Post 
Do kolegi 'jam3':

Czy Ty czasem nie cierpisz na dyslekcje/dysgrafie ? Jeśli nie to, to co wyprawiasz na tym forum uważam za czyste lenistwo z Twojej strony. Słyszałeś, że w języku polskim zdania zaczyna się z dużej litery ? Wiesz, co to znaki interpunkcyjne ? A wystarczyłoby poświęcić chociaż chwilę, aby przeczytać wiadomość przed wysłaniem.

Do kolegi 'Profi':

Jestem teoretykiem, ale postaram Ci się odpowiedzieć:
1h filmu DV to około 14 GB na dysku. Pewnie w formacie DV-AVI.( plik o rozszerzeniu AVI, ale strumień skompresowany w formacie DV ).
Do samego zgrywania można też użyć programu ScanalyzerLive.
Kompleksowo te rzeczy robi się w systemach edycyjnych typu Pinnacle Studio lub Ulead Video Studio.


poniedziałek, 22 sierpnia 2005, 22:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
gummis napisał(a):
Do kolegi 'jam3':

Czy Ty czasem nie cierpisz na dyslekcje/dysgrafie ? Jeśli nie to, to co wyprawiasz na tym forum uważam za czyste lenistwo z Twojej strony. Słyszałeś, że w języku polskim zdania zaczyna się z dużej litery ? Wiesz, co to znaki interpunkcyjne ? A wystarczyłoby poświęcić chociaż chwilę, aby przeczytać wiadomość przed wysłaniem.


kolejny nawiedzony polonista
po drugie na pewno nie jestes moim kolega
bo nie koleguje sie z takimi gnidami


wtorek, 23 sierpnia 2005, 01:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 czerwca 2005, 23:11
Posty: 338
Lokalizacja: Kraków
Post 
gummis napisał(a):
Jestem teoretykiem, ale postaram Ci się odpowiedzieć:
1h filmu DV to około 14 GB na dysku.


Masz rację jesteś teoretykiem...praktycznie zajmuje ok. 13GB

_________________
Obrazek
WIDEOFILMOWANIE... PIERWSZE KROKI


wtorek, 23 sierpnia 2005, 18:04
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 19 lipca 2005, 23:23
Posty: 16
Lokalizacja: Kraków
Post 
Tak, tak... Znasz się na ludziach, jam3 ! Mówić 'polonista' na człowieka, który na maturze z polskiego miał dostateczny. - Sam się uśmiałem.
Wpisz sobie w Google'a: "netykieta" i poczytaj pierwszą, lepszą stronę z listy !


środa, 24 sierpnia 2005, 00:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
gummis napisał(a):
Tak, tak... Znasz się na ludziach, jam3 ! Mówić 'polonista' na człowieka, który na maturze z polskiego miał dostateczny. - Sam się uśmiałem.
Wpisz sobie w Google'a: "netykieta" i poczytaj pierwszą, lepszą stronę z listy !

widac ,ze jestes trolem
okresliłem "nawiedzony polonista"
widac ,ze do ciebie gnomie nie dotrało czemu sie nie dziwie- bo takie typy jak ty tak maja tzw. analfabetyzm wtórny - umieja niby poprawnie pisac i czytac ale tego nie rozumieja
ale takie gnomy czy trole jak ty sa na kazdym forum
ale tam jest na takich sposob ignor


środa, 24 sierpnia 2005, 07:46
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 24 sierpnia 2005, 13:30
Posty: 1
Post 
Cze! przeczytalam ze posiadasz instrukcje obsługi w jęz.polskim do kamery CANON MV700 i jest ona tez przeznaczona tez do innych typów. Mam prośbe, czy bylaby taka mozliwosc np.zeskanowania lub skserowania tejze instrukcji. Ja posiadam kamere CANON MV 600i i mam instrukcje w jezyku włoskim, francuskim i niemieckim.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz na forum - nosio


środa, 24 sierpnia 2005, 13:40
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 14 kwietnia 2005, 18:55
Posty: 12
Post 
Cze

Mam instrukcje i owszem ale dla typow MV750i, MV730i, MV700i, MV700, MV690. Poza tym ta instrukcja to 150-stronicowa ksiazka. :(

Mam jeszcze pytanie do wszystkich, czy w zwiazku z tym, ze plik powstajacy po podlaczeniu kamery do kompa ma rozszerzenie .avi i zajmuje az 13GB, czy latwo jest zamienic go na inny plik i w zwiazku z tym zmniejszyc objetosc? Wiem, ze docelowo ma to byc mpeg jak jeden z Was juz sugerowal. Czy taka zamiana jest latwa? I czy to prawda, ze mozna zejsc az do 700MB?

13GB to duzo bo moj 30GB dysk jest podzielony na 3 partycje wiec musialbym chyba moj godzinny film pociac na krotsze kawalki zeby sie zmiescil na twardym, obrobil i przerobil na mpeg a potem polaczyl i dopiero wypalil :D Tak sobie to wymyslilem.

Na razie teoretyzuje bo film jest nieskonczony ale za tydzien zamierzam sie tym zajac wiec zapewne znow tu zapytam i podenerwuje Was.

Profi


środa, 24 sierpnia 2005, 14:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 czerwca 2005, 23:11
Posty: 338
Lokalizacja: Kraków
Post 
Profi napisał(a):
Na razie teoretyzuje bo film jest nieskonczony ale za tydzien zamierzam sie tym zajac wiec zapewne znow tu zapytam i podenerwuje Was.

Profi


Zamiast nas denerwować i siebie, to poczytaj to forum, jest też opcja szukaj, wiele razy zostało to opisane...

_________________
Obrazek
WIDEOFILMOWANIE... PIERWSZE KROKI


środa, 24 sierpnia 2005, 16:00
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL