Teraz jest sobota, 21 lipca 2018, 06:16




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Co jest uszkodzone w tej kamerze? 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 8 lipca 2002, 16:05
Posty: 125
Lokalizacja: Wrocław
Post Co jest uszkodzone w tej kamerze?
W kamerze przy nagrywaniu (odtwarzanie jest ok) pojawiaja sie takie zaklocenia i ma to miejsce na roznych kasetach, wiec to awaria kamery. Co to moze byc i czy nie bedzie za drogo aby naprawic? Kamera to Sony Dig8 DCR-TRV 240E.

Obrazek


wtorek, 30 sierpnia 2005, 15:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 24 grudnia 2004, 01:55
Posty: 233
Post 
Brudna glowica... no i tu zaczyna sie problem, jakim sposobem ja wyczyscic, a tych jest wiele... tak samo jak wiele roznych opini na ich temat. Ten watek byl obszernie opisany na forum, milej lektory :)

_________________
Nie sugeruj się emblematem :)


wtorek, 30 sierpnia 2005, 16:30
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 8 lipca 2002, 16:05
Posty: 125
Lokalizacja: Wrocław
Post 
Na 100% tylko brudna glowica?


wtorek, 30 sierpnia 2005, 20:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 611
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Potwierdzam, brudna głowica! Kup sobie płyn Video 90 i po bólu.
Ja używam specjalnej ściereczki do optyki. Uciąłem sobie kawałek i namoczoną tym płynem wycieram delikatnie głowicę. Efekt murowany i bezpieczny.

_________________
Panasonic AG-DVC30, Panasonic HMC151e x2 kiedyś........obecnie Panasonic HC-X1i Panasonic GH5


wtorek, 30 sierpnia 2005, 23:10
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 8 lipca 2002, 16:05
Posty: 125
Lokalizacja: Wrocław
Post 
Poszukam po sklepach, w MM jest cos takiego czy gdzie sie starac? Zawsze mozna w sieci, ale lepiej wlasnorecznie zdobyc :)


wtorek, 30 sierpnia 2005, 23:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1626
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post 
Do miniDV są kasety do czyszczenia głowic . Popytaj, może do Digital 8 również można kupić.


środa, 31 sierpnia 2005, 00:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 20:29
Posty: 391
Lokalizacja: Poznań
Post 
http://www.cyfronika.com.pl/kontaktchemie.htm
ostatnia pozycja
a zamawiasz tutaj
http://www.cyfronika.com.pl/e/store/easyshop.cgi

_________________
AntHus
http://www.kosakowscy.pl
http://www.kronikababusia.prv.pl


środa, 31 sierpnia 2005, 08:49
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 31 sierpnia 2005, 09:57
Posty: 1
Post 
Też tak miałem w Sony7100 Digital8 - zabrudziła mi kaseta Sony Premium. Wyczyściłem spirytuskiem. Czasem jednak na innych kasetach w momencie startu pojawiają sie takie pikselki. Kamerka ma już 5-6 lat i może jakieś mechanizmy naciągu taśmy troche się zużyły. Reklamowałem kasete w Media Markt - odpisali, ze jest OK, tylko głowice mam brudną. Po wyczyszczeniu inne chodziły OK, włożyłem tą i znowu się zaczęło. A więc ewidentnie jest to wina tego egzemplarza kasety. Odesłałem do samego SONY POLAND - weźcie sobie, ja jej nie chce. Nie pisałem, że reklamuje... tylko że pozbywam sie śmiecia. Po 2 tygodniach odesłali z adnotacją, żebym skierował się do sprzedawcy. Tak kółko się zamknęło... Dlatego już nie kupuje kaset Sony.


środa, 31 sierpnia 2005, 10:10
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 10:59
Posty: 47
Lokalizacja: Lubelskie
Post 
Ja również potwierdzam, że to brudna głowica. Płyn Video90 rozwiąże ten problem. A przy okazji ja mam pytanko ;) Co sądzicie o kasetkach czyszczących do miniDV? Czy one naprawdę czyszczą i czy przy tym nie mają ujemnego wpływu na głowicę? Pytam, ponieważ na temat kasetek czyszczących są różne zdania - kiedyś były raczej negatywne ale z czasem wszystko można udoskonalić, więc może i w tej dziedzinie coś się poprawiło. Będę wdzięczny za odpowiedź

_________________
Pozdrowionka
Tomcat


środa, 31 sierpnia 2005, 10:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 21:29
Posty: 930
Lokalizacja: olsztyn
Post 
kasety czyszczące obecnie spełniaja wszystkie wymagania.
mozna smiało uzywac . Testujemy jedną kamerą kilka dobrych lat . Więc od czasu do czasu w trudnych warunkach , kurz, brud, piach - uzywamy kaest czyszczacych.
To załatwia sprawę. Nie widać też wpływu na jakość nagran a co za tym idzie na głowicę.
pozdrawiam


środa, 31 sierpnia 2005, 10:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 611
Lokalizacja: Warszawa
Post 
W każdej instrukcji obsługi kamery jest napisane, że można używać kaset czyszczących, natomiast czytając dalej jest wyraźna informacja, że użycie kasety czyszczącej 3x pod rząd w przypadku braku poprawy, jest bardzo niebezpieczne dla głowicy, wniosek jest prosty.
Kaseta czyszcząca działa jak papier ścierny i jest niebezpieczna w przypadku długo trwałego użytkowania. Być może nie jest to zasada, ale ja bym nie ryzykował .
Dodać należy, że do kamer jest przeznaczony suchy typ kaset czyszczących.

_________________
Panasonic AG-DVC30, Panasonic HMC151e x2 kiedyś........obecnie Panasonic HC-X1i Panasonic GH5


środa, 31 sierpnia 2005, 15:48
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 11 września 2005, 01:29
Posty: 45
Post 
mi tez sie wydaje ze mam brudna gowice i mam zamiar kupic sobie plyn czyszczacy video 80

mam vx2000 i jak patrzylem dosc ciezko jest sie dostac do tej glowicy bez rozkrecania niczego. jak to robicie??? czy jest duze ryzyko ze moge uszkodzic glowice lub cokolwiek innego

jak to robią w serwisac, oplaca sie w ogole oddawac tam kamerke na czyszczenie czy lepiej samemu

dzieki za odp
pozdrawiam
bartek


wtorek, 20 września 2005, 23:01
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 8 lipca 2002, 16:05
Posty: 125
Lokalizacja: Wrocław
Post 
Plyn nie dal rady, musialem oddac do serwisu, tam wyczyscili, ale kamera nagrywa dobrze tylko na dobrych kasetach (w moim przypadku TDK), natomiast na slabszych (kaseta EMTEC) dalej sa dropy (tak to sie nazywa?).
Ogolnie powiedzieli mi, ze glowica jest zjechana i lepiej nie bedzie. Aha, no i moge nagrywac tylko w SP.


środa, 21 września 2005, 13:18
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL