Teraz jest poniedziałek, 19 listopada 2018, 16:24




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Jak zgrać film z mini DV ??? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 13 września 2005, 12:09
Posty: 12
Post Jak zgrać film z mini DV ???
Witam !
Jeśli chodzi o kamery to jestem komplwetnie zielony i mam problem ;-) Kupiłem Canona MV6i MC i nie mam pojęcia jak zgrać film z mini DV ;-) Z kary owszem ale z taśmą jest problem. Dostałem jakieś kable ale nie wiem jak je podłączyć. Mam kabel USB, do TV i taki co się podłącza do kamery gdzie pisze IN/OUT ale nie wiem gdzie go podłączć z drugiej strony ! Instrukcji polskiej nie mam a z angielską nie mogę sie dogadać.

Kurde pomóżcie bo aż mi głupio ;-)

Z góry dzięki


wtorek, 13 września 2005, 12:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 1 września 2005, 09:27
Posty: 228
Post ...
zgrać - rozumiem że do komputera
Więc wykluczamy połączenie analogowe.
Obawiam się że prze USB w twojej kamerze to tylko fotki z karty.... lub kamerkę jako Webcam na USB. Niewiele kamer ma zrzucanie DV przez USB - np. Panasonic GS 75 czy GS 140 inne wyższe nie znam. Więc USB odpada. Twoja kamera posiada wyjście DV opisane bodajrze jako iLink czy Fire Wire. Do tego potrzeban jet karta z kontrolerem do komputera odpowiedni kabel między kamerą a kartą (przeważnie jest z kartą, ale może nie być) oraz oprogramowanie - np. Pinnacle Studio, jakieś proste programy przewżnie dołączone są do kamery. Film W formacie DV zajmuje strasznie duzo miejsca - więc lepiej je mieć 1 godzina około 20GB (strzelam bo nie pamiętam ile dokładnie) - trzeba je póżniej przekonwertować - a jak to zrobić znajdziesz w innym dziale tego forum.
To tyle.
Pozdrawiam.


wtorek, 13 września 2005, 13:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
1- musisz mieć w komputerze kartę FIREWIRE
2 - musisz mieć kabelek FIREWIRE
3 - kamera ma na pewno gniazdo FIREWIRE
4 - ten punkt może być sporny, są różne szkoły jazdy, ale zawsze w czasie podłączania i odłączania kamery, kamera musi być wyłączona - komputer może być włączony, jak tak właśnie robię
5 - kabelkiem FIREWIRE połącz te dwa kochane urządzenia
6 - z systemem Windows XP masz również programik "Windows Movie Maker" - nie jest to rewelacja, ale od biedy wystarczy
7 - kamerę przełącz na funkcję PLAY
8 - być może w tym momencie sam ci się uruchomi program wyżej wymieniony
9 - nie musisz dotykać kamery, z poziomu programu sterujesz kamerą za pomocą myszki
10 - nagraj, np. programem "Windows Movie Maker", ewentualnie "Pinnacle Studio Plus 9.x.x" - jak ognia unikaj wersji 8.x.x - chorobliwie zawodna
11 - wyłącz kamerę, odłącz od kopma
12 - zajmij się montażem, np. programem z punktu "10"
13 - zajmij się kompresją, np. programem "Canopus Procoder 2"
14 - zajmij się authoringiem, np. programem "TMPGEnc DVD Author 1.6"
http://download1.pegasys-inc.com/downlo ... all-EN.exe
15 - następnie wypal płytkę DVD-video, np. programem Nero itp. ewentualnie prosto z programu do authoringu
16 - w tej właśnie kolejności rób te czynności - punkty od 10 do 15

.....uffffff..... - już prawie koniec

17 - płytkę wsuń do stacjonarnego DVD
18 - kawa, papieros, piwko itp. - rozkoszuj się swoim filmem wraz z rodzinką (ewentualnie kochanką), albo i w samotności itp.

.....uffffff..... - to już koniec AMEN

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


wtorek, 13 września 2005, 23:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 3 listopada 2002, 19:14
Posty: 588
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
Romcio napisał(a):
...
13 - zajmij się kompresją, np. programem "Canopus Procoder 2"
14 - zajmij się authoringiem, np. programem "TMPGEnc DVD Author 1.6"
.....uffffff..... - to już koniec AMEN


Droga propozycja:
Canopus procoder 2 -ok. 500$
TMPGEnc - ok. 70$

:cry:


środa, 14 września 2005, 06:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 czerwca 2005, 23:11
Posty: 338
Lokalizacja: Kraków
Post 
Mietek napisał(a):
Romcio napisał(a):
...
13 - zajmij się kompresją, np. programem "Canopus Procoder 2"
14 - zajmij się authoringiem, np. programem "TMPGEnc DVD Author 1.6"
.....uffffff..... - to już koniec AMEN


Droga propozycja:
Canopus procoder 2 -ok. 500$
TMPGEnc - ok. 70$

:cry:


dokładnie...
To samo zrobi tez w pinnacle studio a różnicy w jakości nie ma aż tak wielkiej :wink:

_________________
Obrazek
WIDEOFILMOWANIE... PIERWSZE KROKI


środa, 14 września 2005, 08:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 3 listopada 2002, 19:14
Posty: 588
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
"Uleady" też wystarczą, a może je mieć za free... wystarczy ściągnąć 30-dniowe triale :lol:


środa, 14 września 2005, 10:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
No wlasnie. Do wszystkich operacji (zgrywanie, montaz, wypalenie dvd lub konwersja) wystarczy jeden program. Np Ulead videosudio lub pinnacle. Osobiscie polecam uleada 9 bardzo stabilny i przyjazny program. Pinnacle jest himeryczny i poprawne dzialanie piekielnie zalezy od konfiguracji komputera. Do wielu kart fire wire dodawana jest starsza wersja uleada, ktora na poczatek wystarczy. Potem mozna uaktualnic do najnowszej za 50 USD.


środa, 14 września 2005, 10:53
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 13 września 2005, 12:09
Posty: 12
Post 
Uffffffff...

Dzięki WIELKIE !!! Czyli już wiem. Trzeba zacząć od gniazda FIREWIRE którego jeszcze nie mam ;-) a później dam rade !

Dzięki raz jeszcze że wzieliście temat na serio bo na innych forach zostałbym pewnie zbesztany z błotem za takie tematy !

Pozdrawiam ;)


niedziela, 18 września 2005, 23:16
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 09:03
Posty: 22
Lokalizacja: Siedlce`
Post 
A można wykonać wszystkie te operacje w nero? bo tam jest jakiś program do obróbki video, a nero mam po polsku i byłoby mi dużo łatwiej z niego korzystać

_________________
Panasonic nv gs 17, nikon 3700


piątek, 23 września 2005, 09:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 13 maja 2005, 10:49
Posty: 336
Lokalizacja: Kraków
Post 
Oczywiście, jak najbardziej można.


piątek, 23 września 2005, 11:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Wszystko wykonasz programem nero vision. Rzeczywiscie bardzo prosty doskonaly na poczatek program w jezyku polskim.


piątek, 23 września 2005, 13:09
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 31 grudnia 2006, 13:45
Posty: 14
Post 
A czemu jak zgrywam na komputer to daty i godziny nie widać :?:
Jak się odtwarza w kamerze, albo podepnie pod TV to jest...

Na jaki format/rozmiar najlepiej konwertować, tak żeby obraz nie był najgorszy na TV?

Z góry dzięki ;)


sobota, 9 czerwca 2007, 12:24
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 14 czerwca 2007, 12:09
Posty: 1
Post JA MAM PROBLEM Z DŹWIĘKIEM
KUPILEM LAPTOPA HP 510. MAM ROWNIEZ KAMERE SONY DCR-HC16E. DOKUPILEM ROWNIEZ FIRE WIRE PCMCIA. OTRZYMALEM DARMOWY PROGRAM POWER PRODUCER GOLD2. PO NAGRANIU FILMU SLYCHAC WYRAZNE "ZMIELENIE" DZWIEKU. W SKLEPIE MNIE ZBYLI TYM ZE MAM SOBIE NASTAWIC I TYLE. PROSZE O POMOC [/u][/i][/b]


czwartek, 14 czerwca 2007, 19:59
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL