Teraz jest sobota, 15 grudnia 2018, 21:33




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Kilka pytań. 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 27 września 2005, 06:55
Posty: 10
Post Kilka pytań.
Z góry dzięki za odpowiedzenie na nie:
1. Mam pinnacle studio 9. klikam przyechwytywanie i nie wykrywa mi kamery. Kamera to panasonic nv-gs140. Probowalem w zrodlach przechwytywania i nic. Może polecacie mi jakiś inny program? Jak tak to jaki?
2. Do jakiego formatu najlepiej zrzucać filmy?
3. W jakim programie najlepiej edytować filmy?
pozdrawiam


piątek, 14 października 2005, 10:11
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 24 maja 2003, 15:35
Posty: 19
Lokalizacja: Kraków
Post 
no tak :) :

http://forum.swiatobrazu.pl/dv/viewforum.php?f=26

http://forum.swiatobrazu.pl/dv/viewforum.php?f=37

http://forum.swiatobrazu.pl/dv/viewforum.php?f=33

http://forum.swiatobrazu.pl/dv/viewforum.php?f=32

http://forum.swiatobrazu.pl/dv/viewforum.php?f=34

....... etc.

jesli zaczynasz zabawe w video to poczytaj to forum, znajdziesz praktycznie wszystko, poza tym nie podałeś konkretów:

jaki komp jaki system , czym przechwytujesz. Wszystkie elementy kompa moga mieć wpływ na to czy komp widzi kamerę czy nie, było to na forum wiele razy, napewno znajdziesz odpowiedź.

Co do formatu to zależy co z tym chcesz potem zrobić,

Programów jest cała masa i każdy jest lepszy lub gorszy, ale to zależy od preferencji danego użytkownika.

Polecam wyszukiwarkę :)

_________________
ljmedia


piątek, 14 października 2005, 10:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 czerwca 2005, 23:11
Posty: 338
Lokalizacja: Kraków
Post 
Ad1. jak podłączyłeś??? chyba nie przez USB :wink:
ad2. DV
ad3. pytanie typu, który kolor jest najładniejszy :twisted:

_________________
Obrazek
WIDEOFILMOWANIE... PIERWSZE KROKI


piątek, 14 października 2005, 10:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 1 września 2005, 09:27
Posty: 228
Post 
Napewno podłączył przez USB, a w takiej sytuacji to zrzucaj programem dołączonym do kamery, a tylko montuj pod Pinnaclem.
Mam GS-75 i kupiłem do niej kartę Fire WIre - jakoś wygodniej mi jest.
(Formaty DV zrzucone przez DV i USB czymś się różnią - nie chce mi ich połączyć do jednego pliku Virtualdubmod, natomiast jeśli pochodzą z jednego źródła robi to bez problemu, mówię o łączeniu bez rekompresji)

Zrzucaj 1:1 czyli DV - a później po zmontowaniu chyba najlepiej do MPEG2 (plik .avi) lub na płytę DVD.
W DV to jednak sporo zajmuje 1H=~13GB
aczkolwiek ja w pinnaclu obrabiam dv i gotowca zrzucam do formatu DV na drugi dysk (szybciej), dopiero jak mam jeden gotowy plik zmontowanego filmu z przejsciami, muzyką i napisami to przerabiam na inny format.

Dla mnie najbardziej przyjazny i najłatwiejszy jest Pinnacle Studio 9 (250zł), aczkolwiek ma małe możliwości, inni lubią programy Uleada (podobny przedział cenowy 250zł) czy Adobe Premiere (3000zł)
Pościagaj triale i potestuj. O gustach się nie dyskutuje.


piątek, 14 października 2005, 11:06
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post 
inver napisał(a):
Formaty DV zrzucone przez DV i USB czymś się różnią - nie chce mi ich połączyć do jednego pliku Virtualdubmod, natomiast jeśli pochodzą z jednego źródła

inver napisał(a):
najlepiej do MPEG2 (plik .avi) lub na płytę DVD.

8O

_________________
Obrazek


piątek, 14 października 2005, 11:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 1 września 2005, 09:27
Posty: 228
Post 
Grasshopper

w czym problem?
1. Kamery GS zrzucają przez USB w pełnym DV
2. Ja tam napisałem CHYBA...!!!


piątek, 14 października 2005, 11:38
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 27 września 2005, 06:55
Posty: 10
Post 
Jeszcze jedno pytanko. Czy da się wstawiać efekty w tym momencie kiedy chcę czy tylko między scenami.


piątek, 14 października 2005, 11:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 czerwca 2005, 23:11
Posty: 338
Lokalizacja: Kraków
Post 
bubelot napisał(a):
Jeszcze jedno pytanko. Czy da się wstawiać efekty w tym momencie kiedy chcę czy tylko między scenami.


W jabłko nic nie wstawisz, ale jak je przetniesz tu już się da :wink:

_________________
Obrazek
WIDEOFILMOWANIE... PIERWSZE KROKI


piątek, 14 października 2005, 12:21
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 27 września 2005, 06:55
Posty: 10
Post 
Co to jest port 1394, bo jak zrzucam w pinnaclu to mi pisze, że nie mam kamery podłączonej do portu 1394. Kamerę mam podłączoną do usb, a jak wybieram, żeby zrzucało z urzadzenia USB to wyskakuje to samo.


piątek, 14 października 2005, 12:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 1 września 2005, 09:27
Posty: 228
Post 
Możesz wstawiać kiedy chcesz, pod warunkiem że to będzie między scenami.. :)

A tak poważnie to efekty (powiedzmy) "wewnątrz sceny"robi sięAfter Effectem, Pinnacle teżma jakieś wtyczki do tego celu a i Premierem coś tam możnaby, ale nie tyle i nie takie co After Effectem.

Miecz świetlny a'la "starachowicki wagon restauracyjny" to własnie w AF.
--
To czy sie da czy nie zależy od SOFTU.
--------
Port powyzszy to Fire Wire/DV/iLink - masz go pod bocznym ekranem.
Pinnacle nie widzi kamery na USB, a żeby ją podłączyć na Firewire to musisz miec kontroler(karta) i odpowiedni kabelek. (około 50zł)


Pozatym z USB możesz zgrywać programem który dostałeś do kamery na płycie, do programu i do kamery jest instrukcja która ładnie opisuje co i jak. Narazie nic innego nie znalazłem, właściwie to nie szukałem.


piątek, 14 października 2005, 12:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 czerwca 2005, 23:11
Posty: 338
Lokalizacja: Kraków
Post 
Po pierwsze poczytaj helpa do pinnacl, dowiesz się że nie przechwytuje materiału z USB, więc nie wiem gdzie to to ustawiałeś :lol:
Tam też wyczytasz co to port 1349 inaczej firewire lub wklej jedną z tych dwóch nazw w wyszukiwarke tego forum odpowiedzi dostaniesz na tacy...

_________________
Obrazek
WIDEOFILMOWANIE... PIERWSZE KROKI


piątek, 14 października 2005, 12:43
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 10 grudnia 2003, 05:04
Posty: 172
Post 
Może wersja Pinnacle Studio 10 coś zmieni ale wersja 9.xx i poprzednie niewłaściwie renderowały materiał zgrany innym programem niż samo Studio, jeśli cały montaż nie wychodził poza czynność przycinania scen to było OK ale wystarczyło wstawić jedno przejście i klapa. FireWire konieczny .


piątek, 14 października 2005, 13:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 1 września 2005, 09:27
Posty: 228
Post Szybki
no ja praktycznie nigdy nie zrzucalem Pinnaclem a prawie zawsze to co wyszło było poprawne. Jedyny problem jaki miałem to za długi mp3 lub z kodekiem mjpeg (film z VHS). Ale zawsze na koncu zrzucalem do dv, a nie do mpeg2/dvd.


piątek, 14 października 2005, 14:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Najprościej zrzucać z tej kamerki poprzez soft firmowy- czyli Motion DVStudio. Montować w Pinnacle'u, zgrywać jeszcze innym... Generalnie metod jest wiela.


piątek, 14 października 2005, 17:18
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 27 września 2005, 06:55
Posty: 10
Post 
A jakim programem najlepiej nagrywać płyty dvd i jakiej funkcji mam używać? VCD?


sobota, 15 października 2005, 16:26
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL