Teraz jest poniedziałek, 19 listopada 2018, 14:10




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Sprawdzenie kamery 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Sprawdzenie kamery
Witam,
Czy w Warszawie na Ursynowie ktoś z Szanownych forumowiczów mógłby podłaczyć mi do swojego kompa SONY TRV-60, bo ja zgrałem jeden film i teraz komp nie widzi mi kamery. Kabelek zmieniałem.
Pozdrawiam


piątek, 14 października 2005, 15:01
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 9 sierpnia 2005, 00:32
Posty: 37
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
Cześć,
napisz koniecznie co z tego wyszło. Coraz więcej ostatnio sygnałów o spalonych portach FW w kamerach Sony :evil:

_________________
Daniel
Sony DCR-HC90E, NP-FA70,
Maxell MDV/RW-1, 16MB MS


poniedziałek, 17 października 2005, 10:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Okazało się, że kolega kolegi pracuje w serwisie. Podłączył kamerę do swojego kompa. Diagnoza - złącze spalone. W tym modelu - DCRTRV 60 okazyjnie wymiana na nowe złącze to TYLKO 400 zł.
A dam sobie głowę uciąć, że NA PEWNO nie wpychałem kabla przy włączonej kamerze. Jestem amatorem, ale trzymam się podstawowych zasad.


środa, 2 listopada 2005, 16:00
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 22 września 2005, 15:55
Posty: 51
Post 
bob99 napisał(a):
(...)A dam sobie głowę uciąć, że NA PEWNO nie wpychałem kabla przy włączonej kamerze. Jestem amatorem, ale trzymam się podstawowych zasad.


Pomijając ten fakt - to złącze Fire Wire (podobnie jak USB) jest typu hot-plug (podłączane w locie). Owszem jest ogólne zalecenie o niepodłączaniu w locie (choć np większość urz. usb wymaga się podpięcia do działającego koputera). Standartowo taki przypadek jest winą kamery, - jest jeden przypadek w którym wina będzie leżeć ewidentnie po stronie komputera (nie aż taki rzadki przypadek - mam na myśli nie tylko Fire Wire ale urz. USB, oraz televizory i inne urządzenia podpinane do wyjść z komputera).
Przed podłączanie urz zewn. do komputera powinno się sprawdzić uziemienie obudowy (kabel z zasilacza powinien być podłączony do gniazdka z bolcem który oprócz istnienia jest także uziemiony :D ).
Urządzenie typu kamera jeśli jest zasilane z zasilacz powinno być podpięte do tej samej listwy (fazy) co komputer.

Te zalecenia nie są z tych "niezbędnych" ale warto ich przestrzegać - bardzo często na nieuziemionej obudowie jest niezrównoważone napięcie rzędu 50-120V które przy odrobinie pecha może być przyczyną przebicia (z rególy mały przeskok iskry) miedzy komputerem a urządzeniem (wtyczką), która od czasu do czasu coś psuje (np: wejście chinch w TV lub w karcie komp).

Tak czy siak jeżeli podłączałeś kamerę na wyłączonym komputerze winę za usterkę widziałbym po stronie kamery.


środa, 2 listopada 2005, 16:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
Tak, to jest wina kamer Sony. Po prostu port FireWire u Sony nie bardzo się udał, wręcz nie udał się wcale i pada przy byle okazji (a podobno to hotplug ;-)). Pozostaje współczuć i życzyć aby Ci się to nie przydażyło nigdy więcej.
Ja po drugim razie jak mi padło FW w tej samej kamerze powiedziałem, ale "nigy więcej Sony" i od dłuższego czasu jestem szczęśliwym posiadaczem Panasa.

Pozdrawiam
Ulv

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


środa, 2 listopada 2005, 21:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 1 września 2005, 09:27
Posty: 228
Post ..
Ja tez cieszę się z Panasa, który dodatkowo ma pełną możliwość zrzucania po USB 2.0, w razie awarii alternatywa jest. Pozatym nie słyszałem żeby padł FW w Panasoniku (w ten sposób jak padająw sonych), w starszym Panasoniku Ds... jakimśtam widziałem że kamera się dziwnie zachowywała po podłączeniu do FW (np zaczynała przewijać film lub nagrywać) ale to chyba nawet nie wina FW tylko innego elementu.

Pozatym podłączam przy włączonym komputerze a wyłączonej kamerze, jak mi się nieraz zdaży że jest wszystko włączone też jest OK.


środa, 2 listopada 2005, 21:22
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 19 października 2005, 19:58
Posty: 9
Lokalizacja: Bartoszyce
Post 
[b]Witam.
Jestem pewien, żu w moim soniaku trv140E też padł port FireWire. Fakt, że do żadnych zasad ostrożnego obsł. kamerą się nie stosowałem. Mam pytanko:
ile kosztyje taki port?
gdzie go mogę kupić?
i czy sam go wymienię czy lepiej do elektronika się udać?

kamerka jest już po okresie gwarancji. :(
Pozdrawiam.


niedziela, 6 listopada 2005, 00:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
No niestety, ku przestrodze innym.
Polski serwis jest bezradny i nie naprawił mi kamery. Zaproponowali oczywiście wysyłkę do serwisu centralnego i naprawę za 2000 złotych. Kamera jest (w każdym razie była) dobra i nagrywała więc oczywiście nie będę jej naprawiał bo to przewyższa jej wartość.


poniedziałek, 28 listopada 2005, 09:36
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL