Teraz jest wtorek, 13 listopada 2018, 04:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Problem z materiałem z Panasonica PV-GS250 po zgraniu na PC 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 6 listopada 2005, 12:03
Posty: 8
Post Problem z materiałem z Panasonica PV-GS250 po zgraniu na PC
Witam serdecznie Wszystkich

Może ktoś miał podobny problem, jeśli tak niech mi pomoże.
Przywiozłem z USA Panasonica PV-GS250. Podczas wizyty u rodziny nagrałem parę minut filnu (plener, wnętrze domu). Podczas odtwarzania z kamery bezpośredni na TV film wyglądał rewelacyjnie. Problem pojawił się po zgraniu na PC i wypaleniu dvd. Do zgrania użyłem oryginalnego progamu Panasonica MotionDV... Płytę wypaliłem w PZproducer. Nie wiem co się stało, pojawiło się jakieś kropkowanie, ogólnie jakość totalnie się pogorszyła, obraz podczas szybkiego ruchu skacze.

Bardzo, proszę o pomoc

pozdrawiam

Klaudi


niedziela, 6 listopada 2005, 22:29
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 9 października 2003, 00:11
Posty: 98
Lokalizacja: Zgierz
Post 
Program jest mało ważny.
Napisz, jakiego sprzętu Używasz do zgrania filmu z kamery.
,(USB,FIREWIRE,itp.)


niedziela, 6 listopada 2005, 23:36
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 6 listopada 2005, 12:03
Posty: 8
Post 
Używam firewire. Komputer to Procesor Athlon 3000+, 512 ram, dysk 200 gb


niedziela, 6 listopada 2005, 23:41
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 9 października 2003, 00:11
Posty: 98
Lokalizacja: Zgierz
Post 
Sprzęt jest OK.!
Jak wygląda film zgrany na dysk?
Czy zgrywałeś w pełnej jakości DV?


niedziela, 6 listopada 2005, 23:50
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 6 listopada 2005, 12:03
Posty: 8
Post 
NIe wiem czy fachowo odpowiem, ponieważ jestem zielony, a więc:
plik zapisuje się w formacie avi, w rozdzielczości 720*480. Już po wczytaniu tego, w sumie dużego pliku 216 mb, niecałe 58 sec np do winampa, zauważyłem to co na stacjonarnym dvd. Nie wiem jak to nazwać - obraz podczas ruchu, np dziecka na filmie kropkuje, schodkuje, ogólnie wszysko widać, dźwięk bez zarzutu. Wygląda to mniej więcej tak jak podczas słabego sygnału na cyfrowym tunerze sat. Ale co jest dziwne: użyłem adobe premiere 6.5, i podczas przeglądania sekwencji na tzw. monitorze - oczywiście po jego powiększeniu tego nie widać. Może coś źle robię. Po eksportowaniu w Adobe Premiere do plików m2k i wav jest to samo, czyli problem powraca, moje gg: 2007038, jeśli Pan może proszę o email.


poniedziałek, 7 listopada 2005, 00:01
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 9 października 2003, 00:11
Posty: 98
Lokalizacja: Zgierz
Post 
Ponieważ jak sam napisałeś jesteś zielony.
Moja propozycja jest taka.
Sciągni Sobie program Pinnacle STUDIO 9 Trial PL

http://pinnacle.com.pl/index.php?p=pliki#demo

Uaktualnienie do wersji 9.4.3.56

http://www.pinnaclesys.com/SupportFiles ... h9_4_3.exe

http://apps.pinnaclesys.com/SupportFile ... h9_4_3.exe


Pinnacle Studio 9 - instrukcja.pdf

http://www.members.lycos.co.uk/jurasjo/

Program adobe premiere 6.5 Zostaw sobie na później

Podany przez Ciebie format zgranego filmu avi, w rozdzielczości 720*480. jest zły.
Jest to format NTSC Film należy zgrać w formacie PAL 720x576


poniedziałek, 7 listopada 2005, 01:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 10 kwietnia 2005, 01:43
Posty: 381
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post Re: Problem z materiałem z Panasonica PV-GS250 po zgraniu na
Klaudi napisał(a):
Witam serdecznie Wszystkich

Przywiozłem z USA Panasonica PV-GS250.
Klaudi

Być może kamera jest NTSC?


poniedziałek, 7 listopada 2005, 01:40
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 6 listopada 2005, 12:03
Posty: 8
Post 
Oczywiście, kamera jest w NTSC, dvd i TV w moim domu obsługują tem format, pomyślałem jeszcze, że może brakuje jakiegoś kodeka?


poniedziałek, 7 listopada 2005, 09:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 24 grudnia 2004, 01:55
Posty: 233
Post 
Witam! Rowniez jestem posiadaczem kamerki w NTSC mysle, ze problem moze tkwic w ustawieniach podczas eksportowaniu materialu (uzyj prostego Pinnacle Studio 9) jest jescze jedna mozliwosc... musisz dbac o to, aby podczas calego procesu od przechwytywania po wypalenie sprawdzac ustawienia programow do obrobki authoringu itd. jesli podczas ktoregos z tych procesow system NTSC zmieni sie na PAL to krotko mowiac pozamiatane...

_________________
Nie sugeruj się emblematem :)


poniedziałek, 7 listopada 2005, 09:45
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 6 listopada 2005, 12:03
Posty: 8
Post 
Ustawienia są OK, Adobe Premiere ustawia NTSC na początku, później przy zgrywaniu materiału w PZ producer również wybieram NTSC, dziwi mnie tylko, że czy w Adobe, czy w oryginalnym programie Panasonica podczas odtwarzania jest dobrze, a po wczytaniu tego samego zgranego pliku *.avi pliku np. do AllPlayera, lub Winampa już widać wyraźne pogorszenie. NIe wiem czy w tym momencie, kiedy generuję już płytę dvd w PZproducer ten czyta to tak jak winamp, czy allplayer, może tu jest problem. Rozmawiałem z osobą, która ma również kamerę w NTSC, u niej wszysko dobrze działa, używa Adobe Premiere 6.5 i PZproducer, czyli tego samego co ja. Oczywiście wypróbuję Pinnacle.


poniedziałek, 7 listopada 2005, 13:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 24 grudnia 2004, 01:55
Posty: 233
Post 
Sprobuj:) Ja uzywam Pinnacle Studio Plus do przechwytywania i edycji natomiast wypalam plytke w Ulead DVD Movie Factory 4. To napewno nie wina NTSC (a przypominam ze moj Canon tez pracuje w NTSC). Co do podgladu hmmmm rozne aplikacje do odtwarzania korzystaja z roznych kodekow, wymagaja mniejszych lub wiekszych zasobow sprzetowych i systemowych do odtwarzania roznych formatow plikow i wreszcze ich architektora, nie zawsze doskonala... moj material w DV przy odtwarzaniu np. w AllPlayetr tez nie wyglada ciekawie :wink:

_________________
Nie sugeruj się emblematem :)


poniedziałek, 7 listopada 2005, 16:44
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 6 listopada 2005, 12:03
Posty: 8
Post 
Pinnacle pomogło, jestem bardzo wdzięczny za pomoc, tylko jeszcze jedno pytanie: czy obraz odtworzony bezpośrednio z kamery na TV zawsze jest lepszy niż ten ściągnięty i przerobiony na dvd?


poniedziałek, 7 listopada 2005, 20:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 24 grudnia 2004, 01:55
Posty: 233
Post 
Napewno ma wiecej artefaktow kompresji... troszke mniej nasycone kolory (ale tak naprawde wszystko zalezy jak wygladal caly proces od montazu po wypalenie, bo przecierz mozesz zwiekszyc nasycenie barw:))
Pozdrawiam!

_________________
Nie sugeruj się emblematem :)


poniedziałek, 7 listopada 2005, 21:19
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 6 listopada 2005, 12:03
Posty: 8
Post 
No, na razie to taki dobry nie jestem, ale myślę, że powoli do wszystkiego dojdę, w każdym bądż razie serdeczne dzięki za dotychczasową pomoc, wypaliłem dziś pierwszą udaną płytę.

Serdecznie pozdrawiam, a propos, jakie kasety mini dv są przyzwoite?


poniedziałek, 7 listopada 2005, 23:06
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL