Teraz jest piątek, 19 października 2018, 06:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 problem z iLink w kamerze Sony DCR-HC17E 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 20:22
Posty: 6
Lokalizacja: dolnośląskie
Post problem z iLink w kamerze Sony DCR-HC17E
Witam i proszę o pomoc, sprawa zaś dotyczy cyfrowej kamery Sony DCR-HC17E.
Ponieważ jest to moja pierwsza kamera zaryzykuję strwierdzenie, że na moje amatorskie potrzeby powinna wystarczyć. Problem w tym że to bydle uparcie nie chce współpracować z komputerem przez kartę FireWire.
Po podłączeniu kabelka do kamery system informuje że znalazł nowy sprzęt i nawet automatycznie uruchamia się program który dostałem z kamerą w komplecie tyle że wszelka dalsza ingerencja z mojej strony kończy się tym że po około 10 sekundach kamera znika z kompa (nawet nie zdąże ustawić kasety w kamerze) i wyskakuje mi informacja że nie można znaleźć połączenia. Taki sam objaw jest w zasadzie w każej aplikacji która ma fuckję "capture". Sprzęt pojawia się na 10 sek. i znika. W instrukcji pisze że połączenie przez iLink nie działa w W_98, ja testowałem kamerę jeszcze w W_ ME i W_ XP i zawsze tak samo pomimo że w każym przypadku system był świerzy przeskanowany i niczym zbędnym nie obciążony. Kamera, karta FireWire, i kabel mają 3 dni więc raczej u mnie nic nie uległo uszkodzeniu. Informacyjnie dodam że połączenie przez USB działa poprawnie a wyjście analogowe kamerki zpięte z wejściem mojej karty TV też chodzi bez zarzutów. Od biedy mógł bym zadowolićsię tym USB tyle że orginalny program "Picture Package" którym przegrywam na kompa matreriał filmowy automatycznie zapisuje mi go w avi i to z rozdzielczością 320x240 i nie ma mozliwości zmienić tego w ustawieniach, dzięki czemu po wypaleniu na płytce DVD film wygląda dość przeciętnie. Natoniast inne znane mi aplikacje (Power Producer, Ulead VideoStudio a nawet Adobe Premiere) w pełni nie komunikują się z kamerą przez USB (nie można na komputerze sterować przesuwem taśmy ) i nagrywanie przy ich pomocy przypomina trochę pracę z analogowym przechwytywaniem filmu z karty TV. Odtwarzanie włączam osobiście w kamerze, procek zapieprza pełną parą a i tak nie trudno o zgubione klatki. Jeśli chodzi o mój sprzęt to powinien sobie radzić : Pentium 4, RAM 512MB, HDD 120GB 7200 obrotów.
Kończąc dość długi wywód proszę o kilka odpowiedzi (sugestji)

1. Udało się komuś z sukcesem z takiej kamery przez iLink wpuścić materiał do kompa w którym kolwiek Windowsie?

2.Może inny system, myślę tu o Linuksie, próbował ktoś ?

3. Zna ktoś jakiś dobry program który potrafi w pełni zkomunikować się z kamerą Sony DCR-HC17E prze połączenie USB i jednocześnie pozwoli na manualne ustawienie rozdzielczości ( najlepiej 768x576) ?
Chyba że te 320x240 to jest max co może wyjść z USB kamery, tego nie wiem.

Tekst jest przydługi ale starałem się w miarę dokładnie opisać problem. jezcze raz proszę o odpowiedź ludzi którzy mieli doczynienia z tym sprzętem albo z doświadczenia mogą mi coś poradzić.


poniedziałek, 28 listopada 2005, 20:27
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 8 listopada 2005, 11:56
Posty: 6
Lokalizacja: Wrocław
Post 
WItam!

Też mam tę kamerkę i jedyny problem jaki mi się pojawił z komunikacją z komputerem to, że nie "widzi jej" Pinnacle i nie mogęw nim zrzucić filmu (oczywiście chodzi mi o komunikacje IE1394 bo USB do zrzucania się właściwie nie nadaje).
Z wszyskimi innymi aplikacjami jakie testowałem nie mam najmniejszych problemów z komunikacją, zrzuceniem materiału czy sterowaniem kamerą z poziomu alikacji. Gnizado IE1394 mam na płycie głównej i na karcie SB Audigy. Z obydwoma portami kamerka współpracuje bez problemów.
Mam płytę główną opartą na chipie VIA, XP+SP2 i nie instalowałem oprogramowania dołączonego do kamery (soft marny a przy XP żadne sterowniki nie są potrzebne)
Problem upatrywał bym u Ciebie w:
1. Kabel
2. Coś z gniazdem IE1394w komp
3. Coś z oprogramowaniem dostarczonym z kamerką (he, he może dobrze że nie instowałem - firma która zaraża swoje płyty rootkitami brr :evil: )
4. Coś z gniazdem iLink w kamerce.
Też jestem amatorem ale uważam, że kamerka jest zajeb... za te pieniązki - w zupełności mi wystarcza.

_________________
BJ


poniedziałek, 28 listopada 2005, 22:44
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 20 października 2005, 17:52
Posty: 4
Post mam to samo !!!
mam ten sam problem. nie wiem gdzie kupowałeś ale powinieneś wymienić. chociaż ja wymieniłem i nadal to samo ale nie jestem przekonany czy sprzedawca nie wcisnął mi znów jakiegoś bubla. jeśli poradzisz sobie z problemem proszę o kontakt. swoją drogą to może ma to związek z imieniem i wiekiem :?


czwartek, 1 grudnia 2005, 12:03
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 22 września 2005, 15:55
Posty: 51
Post 
Nigdy nie miałe, dokładnie tej kamerki ale powiedzmy że soniaki tego typu trafiały mi się (zajmuje się serwisem komputerów - oraz urządzeń zewn), jeżeli kabel nie był wyłamany a kamerka "znikała" to winę za to z reguły ponosiły sterowniki do płyty głównej (np w przypaku VIA pakie 4in1). Sterowniki do danej płyty często dobierałem metodą prób i błędów (mam na myśli wersje).

Mam jeszcze pytanie - piszesz że kamera znika po około 10sec. a czy nie jest tak że kamera jest w systemie tak długo póki z niej nie chce się skorzystać, a dopiero przy próbie użycia "znika" a czasem zanim zniknie nawet pusci kawałek obrazu?

Najczęściej przyczyną tego jest konflikt sprzętowy - przycdział przerwań - zazwyczaj winowajcą (urządzeniem z przerwaniem spornym) jest karta graficzna lub muzyczna, choć widziałem komputer w którym fire wire "ruszało" po wyjęciu np sieciówki (może być to też port com/lpt lub cokolwiek). Zlokalizowanie problemu wymaga sporo czasu lub szczęścia.
W takich sytuacja konieczna jest manipuacja w biosie (nie każdy na to pozwala) i/lub referencyjne sterowniki do urządzeń karta graf itd.

Co do zgrywania z USB na pinnaclu - wiele kamer sony potrafi przekazywać obraz przez usb w wysokiej rozdzielczości - ale Pinnacle jak na złość nie chce ustawić większej - na zakładce zgrywania w ustawienia jest pole testuj prędkość dysku - test trwa chwilkę - pokazuje wynik w megabajta na sek a później pinnacle (o ile kamera pozwoli :o ) zgrywa w wyższej rozdzielczości - co ciekawe owego testu nie musiałem przeprowadzać przy zgrywaniu FW - ot taka mała niekonsekwecja gości od pinnacla (nie jedyna).

PS. jeśli masz możliwość podłącz kamerę u sąsiada i sprawdź czy wszystko jest ok z kamerą i kablem.


czwartek, 1 grudnia 2005, 14:16
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 3 grudnia 2005, 20:47
Posty: 3
Post 
Witam, mam podobny problem.

najpierw nie mogłem uruchomić firewire, pomogło wyjęcie siecówki, na razie jeszcze nie ustaliłem co zrobić aby obie karty chciały współpracować.

W moim przypadku system widzi juz kartę firewire, jest to dodatkowe połączenie w połaczeniach sieciowych (połaczenie 1394). Podłaczam kabelek FW do kamery (ten sam model jak u Ciebie) i nic. cisza. komunikacj przez USB działa. czemu system nie wykrywa kamerki podłaczonej do firewire? karta jest nowa, kabel nowy. zainstalowałem soft dołaczony do kamery czyli Picture Packager i nie wyktuwa kamery inaczej jak przez USB to samo w Ulead video studio 8.


sobota, 3 grudnia 2005, 20:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
lucasxl napisał(a):
Najczęściej przyczyną tego jest konflikt sprzętowy - przycdział przerwań -

Jeśli kontroler IEEE 1394 masz jako kartę PCI to zmień slot do którego wkładasz kartę lub podłącz kabel do innego portu.
Pozdrawiam : Marian

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


sobota, 3 grudnia 2005, 21:20
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 3 grudnia 2005, 20:47
Posty: 3
Post 
Tak, od tego zacząłem. Wkładałem kartę w inne sloty. System wykrywa kontroler ale jest błąd (nr10 nie można włączyć urządzenia) bład znika gdy wyjmuję kartę sieciową wtedy wszystko jest ok. Powinienem poprzypisywać recznie IRQ w biosie dla tych slotów?

ok. ale czemu jezeli odłącze sieciówke i ieee jest wykrywane prawidłowo to system nie wykrywa podłaczanej kamery?


sobota, 3 grudnia 2005, 21:34
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 20:22
Posty: 6
Lokalizacja: dolnośląskie
Post 
Jest dokładnie tak jak to opisał "lucasxl". Jeśli nic nie ruszam to kamerka tkwi w systemie i obok ikon dysków panelu sterowania itd. pojawia się nowa ikona "cyfrowy kamkorder wideo" tyle że jak na nią kliknę 2 razy to już po zawodach. kamera jeśli już puści film to parę sekund i znika. Mi natomiast wyskakuje okno że nie ma połączenia ze sprzętem.
Jeśli chodzi o moją płytę główną to jest to "MSI865PE Neo3" i karta sieciowa jest już zintegrowana. To samo dotyczy muzycznej. (Nawiasem mówiąc stwarza lekkie problemy) natomiast Fire Wire jest na slocie PCI i prubowałem innych slotów na płycie (jest ich 5) i zawsze skutek ten sam. Kamera jest nowa karta FW też, kabel co prawda nie Sony ale kompletny z kartą i nie wygląda na uszkodzony. To samo dotyczy gniazd kamera i karta, wtyczki siedzą pewnie. Sprzęt kupiłem W Media Markt, ale po tym co czytam nie wydaje mi się by to kamera była uszkodzona tyko chyba raczej probolem natury sprzentowej lub sterowniki. Do tej pory w menadżerze urządzeń moja kamera widniała (jeśli jeszcze była) jako urządzenie klasy AVC. natomiast jak zaznaczyłem w zakładce właściwości dotyczącej IEEE1394 okienka "obsługuj niezgodne urządzenia" i "tryb diagnostyczny" to po restarcie kompa i włączeniu kamery system informuje mnie że znalazł nowe urządzenie ale tym razem "sony DV-VCR" i domaga się sterowników. Problem w tym że ani na płycie z systemem ani na tej dołączonej do kamery ani nawet tej którą dostałem z kartą IEEE1394 nie ma odpowiednich sterowników. Tak więc pozostaje internet. Jeśli coś znajdę zainstaluję i uruchomię kamerkę to napiszę. Przy okazji dzięki za wszystkie odpowiedzi. Dużo wyjaśniają a poza tym skoro problem dotyczy nie tylko mojego sprzętu to mam nadzieję że kamera chyba nie jest uszkodzona. Ponieważ sprzęt po za tym podoba mi się, to reklamację gwarancyjną zostawiam na sam koniec.


czwartek, 8 grudnia 2005, 23:25
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 20:22
Posty: 6
Lokalizacja: dolnośląskie
Post 
Pisałem poprzednio o sterownkiku do DV-VCR którego nie ma na żadnej dołączonej płycie. Ale to chyba jednak jest ślepa uliczka bo nigdzie w sieci nie natknąłem się na taki sterownik, po za tym kamerę w taki sposób rozpoznaje tylko system W _ME. W W_XP jest to zawsze urządzenie klasy AVC. Natomiast kamera nie znikła mi przez kilkanaście minut w momęcie gdy w systemie nie było nic po za niezbędnym minimum czyli ster.graf. i directX. Tym razem nie instalowałem żadnych sterowników pozostałych, czyli karta tv, modem, sieciowa, i cała reszta do płyty głównej. Film przechwytywałem programem Power Director i kamera nie znikła. Tyle że wszelka zwiększona aktywność na komputerze po rozpoznaciu przez program kamery kończyła się zwisem kompa. Tak więc kamery nie kontrolowałem z poziomu oprogramowania bo łatwo można było wszystko wywalić. Druga sprawa to taka że zżucony materiał pomimo że w bardzo dobrej rozdzielczości to jednak bardziej pokaz slajdów niż film. Strasznie dużo klatek zostaje gubionych i nie bardzo wiem co przedewszystkim za to odpowiada. Dość że lampka procesora świeci pełną mocą.
Ostatnia sprawa jest taka że po dokładnym przeanalizowaniu instrukcji od kamery natknałem się na taki fragmęt dotyczący kabla i.Link: "Podczas kopiowania kaset wideo w trybie DV należy używać kabla Sony i.Link (4 na 4 styki)". Mój kabel jest oczywiście 4 na 6 bo 6 stykowe gniazdo jest przecież na karcie FiWi. Nie widziałem karty która by miała gniazdo 4 stykowe. Ale skoro piszą to pewnie jest taka. Mam w związku z tym pytanie czy ktoś spotkał się z taką kartą i kablem (4 na 4), być może Sony robi taki sprzęt? Zastanawiam sięczy to nie jest wyjście z problemu.


piątek, 9 grudnia 2005, 15:51
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 3 grudnia 2005, 20:47
Posty: 3
Post 
Mam taką w laptopie. a Sony w swoich laptopach Vaio takie wstawia. 4-4


piątek, 9 grudnia 2005, 16:03
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 30 października 2005, 09:16
Posty: 4
Lokalizacja: Nałęczów
Post 
Ludzie !!! Mam dokładnie taki sam problem ! Jestem "szczęśliwym" posiadaczem owej kamerki od 4 dni. To COŚ nie tkwi w kamerze (przynajmniej tak się domyślam), lecz w sterach... Sprzedawcę z MM bym powiesił ! Tak zachwalał ten sprzęt... (chodzi mi o i.Link). Z tego co widzę nie pozostaję z tym problemem osamotniony. Ale czytałem na forum, że niektórym wszystko pięknie śmiga... POMOCY !!!


wtorek, 13 grudnia 2005, 12:39
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 20 października 2005, 17:52
Posty: 4
Post jestem bezsilny
walcze z tym problemem juz ponad miesiac i nic. ciekaw jestem czy ten problem dotyczy tylko kamer sony i czy komus udalo sie z tym uporac.


piątek, 16 grudnia 2005, 00:57
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 16 grudnia 2005, 10:09
Posty: 8
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witajcie. Więc może i ja się przyłączę. Co prawda nie mam Sony ale JVC GR-240 i problem był taki sam. Pierwsza rzecz jaka pomogła to podłączenie kamery do innego wejścia na karcie FireWire ale nadal pozostaje problem zwieszania się aplikacji przechwytującej obraz Ulead czy Pinacle nie ma znaczenia. Ściągam obraz i 2-5min i zwiecha :/

Pozdrawiam

_________________
Gawar7
--------------------------------------------------------
JVC GRD-270 + karta FireWire na PCI


piątek, 16 grudnia 2005, 10:13
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 30 października 2005, 09:16
Posty: 4
Lokalizacja: Nałęczów
Post 
Dzwoniłem z tym problemem do Sony Polska, oraz do Media Markt (tam to wszystko zakupiłem). Oni wszyscy biją się w pierś, że TO ma działać należycie- a nie działa... Twierdzą, że coś jest z moim kompem. Sam już nie wiem. Robiłem już różne kombinacje( zmiana slotów, gniazd, nawet nie instalowałem sterów- komp sam wykrywał kamerę- i po 5 s. znika ona z systemu, akurat w momencie, gdy zaczynam nagrywanie...


piątek, 16 grudnia 2005, 11:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
Mam komputer zbudowany na płycie Abit NF7-S z kontrolerem FIREWIRE na pokładzie. Podłączałem do niego kilka kamer różnych producentów: Sony, Panasonic i JVC. Nigdy nie miałem żadnych problemów ze zgrywaiem . Zgrywam za pomocą Pinnacle Studio Plus 9.x.x.x. System - Windows XP SP2

Oczywiście tylko i wyłącznie FIREWIRE

LUDZIE ! Jeszcze raz napiszę: jeżeli działacie pod kontrolą Windowsa XP SP1 (lub SP2) to do zgrywania wystarczy golutki system bez jakichkolwiek dodatkowych sterowników z jakiejkolwiek płyty dołączonej do jakiejkolwiek kamery - KONIEC. KROPKA.

Od biedy wystarczy "Windows Movie Maker" - choć program dość ograniczony. Jeszcze raz powtórzę: golutki system + karta FIREWIRE + kabelek + kamera.

Być może badziewne płyty główne moga sprawiać problem. A także zaśmiecony program tysiącem różnych aplikacji, które czasami po cichutku ingerują zbyt mocno w system.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


piątek, 16 grudnia 2005, 23:15
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot], Google [Bot] i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL