Teraz jest piątek, 20 lipca 2018, 08:53




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 firewire i kamera Sony DCR-HC17E 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 9 grudnia 2005, 01:22
Posty: 2
Post firewire i kamera Sony DCR-HC17E
witajcie. wiem ze podobny temat juz byl na forum, bo czytalam ale on nei rozwiazal mojego p[roblemu:( mam male pytanko.
dzisiaj kupilam na raty kamerke jak w temacie. Problem w tym ze jak podlaczam ja do firewire to win xp jej nie wykrywa. Tzn problem mpze byc w tym ze nie mam firewire na plycie glownej bezposrednio tylko na opbudowie z przodu kompa i trzeba bylo podlaczac kabelki zeby to firewire uruchomic wiec nie wiem nawet czy jest dobrze podlaczone choc w menadzerze urzadzen pisze ze karta 1394 dziala bez problemow. ale sprawdzic nei moge bo nie wiem jak...

mam tylko pytanie, kamera ma w sumei kilka godzin. Czy ejst mozliwe ze port DV zostal uszkodzony? kolega mnie wystraszyl bo napisal ze kiedys podl;aczyl kabel do wlaczonej kamery i zniszczyl w ten sposob port DV w kamerze i teraz zaden komp jej nie widzi:|

czy jest mozliwe uszkodzenie w jakis sposob portu DV jesli firewire z przodu obudowy zostal zle podlaczony i nie dziala?


piątek, 9 grudnia 2005, 01:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post Re: firewire i kamera Sony DCR-HC17E
mika napisał(a):
czy jest mozliwe uszkodzenie w jakis sposob portu DV jesli firewire z przodu obudowy zostal zle podlaczony i nie dziala?


Są jakby dwa rodzaje wyprowadzeń przewodów FIREWIRE na obudowę:
- wtyczka do wpięcia w płytę jest w całości - tutaj trudniej o pomyłkę
- wtyczka jest pocięta na pojedyncze przewody - tutaj łatwiej (niestety) o pomyłkę.

Jeżeli ktoś nie myślał (ewentualnie myślał odbytnicą) to mógł źle podłączyć wtyczkę. I w tym przypadku jest prawdopodobieństwo uszkodzenia portu kamery.

Osobiście życzyłbym ci, aby wtyczka w ogóle nie byłą podłączona. Takie sytuacje również się zdarzają. Z błahego (!!!) powodu - tępoty i niewiedzy montera komputera. Gość najzwyklej nie wie, do czego służy takie cudo, jak FIREWIRE i nie trudzi się (całe szczęście w tym przypadku) z podłączeniem wtyczki do płyty.
Byłaby przynajmniej pewność, że port kamery jest OK.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


piątek, 9 grudnia 2005, 11:22
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 9 grudnia 2005, 01:22
Posty: 2
Post 
hmmm a jest jakis sposob na sprawdzenie czy to firewire jest podlaczone czy nie? bo jak nie jest to tak czy siak kamery nie wykryje hmmmm... a w biosie jest wlaczone wiec tak czy siak polaczenie lokalne 1394 bedzie aktywne w windzie. hmm to chyba nie sprawdze czy zlacze dziala czy nie:(


piątek, 9 grudnia 2005, 16:39
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 20 grudnia 2005, 16:41
Posty: 10
Post 
Musisz pamiętać również o tym że trzeba włączyć kamere po podłączeniu jej do komputera. Jeżeli chcesz sprawdzić czy karta firewire działa dobrze to podłącz kamere bezpośrednio do niej, a nie do obudowy. Jeżeli to nie pomorze to poproś kogoś kto sie na tym zna i zerknie czy wszystko dobrze działa.


środa, 21 grudnia 2005, 20:50
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL