Teraz jest piątek, 16 listopada 2018, 05:33




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Problem ze zgrywaniem fimow na komputer. POMOCY! 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 15 stycznia 2006, 17:18
Posty: 19
Post Problem ze zgrywaniem fimow na komputer. POMOCY!
Witam, niedawno kupilem kamere Canon MVX35i, dokupilem kabel FireWire, w komputerze mam karte z wyjsciem IEEE. Oprogramowanie dolaczone do kamery to DV Messenger, gdzie nie ma (albo ja nie znalazlem) opcji zgrywania tasmy na kompa. W instrukcji nie ma o zgrywaniu nic napisane poza tym zeby wlaczyc tego DV messengera, a szczegoly sa w Windows Movie Maker. Jednak za pomoca tego programu moge tylko zgrac film o max rozdzielczosci ponad 700x500 co daje troche ponad 400.000 pixeli, a efektywna rozdzielczosc nagrywania tej kamery to 1.770.000 pixeli! w jaki sposob moge zgrac tasme na komputer zachowujac pelna jakosc?


niedziela, 15 stycznia 2006, 17:35
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 9 października 2003, 00:11
Posty: 98
Lokalizacja: Zgierz
Post 
http://www.war.zwm.punkt.pl/


niedziela, 15 stycznia 2006, 18:57
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 15 stycznia 2006, 17:18
Posty: 19
Post 
niestety program jakiego urzywa ten gosc w opisie z moja kamera nie dziala :/ a na dodatek nie pokazuje sie zaden komunikat ze wykryto nowe urzadzenia gdy ja podlaczam do firewire, w menagerze urzadzen karta dziala bez problemow. jak bym wiedzial ze tyle bedzie problemow ze zgraniem glupiego filmu na kompa z tej niby cyfrowej kamery to bym jej pewnie nie kupowal :/ narazie max co udalo mi sie zrobic to zgrac film w rozdzielczosci 720x576 (przez firewire za pomoca windows movie maker 2). ktos moze podpowiedziec co zrobic zeby zgrac film w wyzszej rozdzielczosci?


niedziela, 15 stycznia 2006, 22:16
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3253
Post 
Cytuj:
narazie max co udalo mi sie zrobic to zgrac film w rozdzielczosci 720x576 (przez firewire za pomoca windows movie maker 2). ktos moze podpowiedziec co zrobic zeby zgrac film w wyzszej rozdzielczosci?

no daj spokój, znowu się będziemy śmiać. nie ma "wyższej rozdzielczości". jak chcesz wyższą to kup kamerę hdv. to nie karty graficzne i monitory komputerowe. to standard telewizyjny.

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


niedziela, 15 stycznia 2006, 22:34
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3253
Post 
:lol:
dopiero teraz doczytałem początek:
Cytuj:
Jednak za pomoca tego programu moge tylko zgrac film o max rozdzielczosci ponad 700x500 co daje troche ponad 400.000 pixeli, a efektywna rozdzielczosc nagrywania tej kamery to 1.770.000 pixeli!

oj ten marketing... a zooma jakiego masz? 800 razy?

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


niedziela, 15 stycznia 2006, 22:40
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 15 stycznia 2006, 17:18
Posty: 19
Post 
jezeli to jest tylko marketing to nie ma roznicy czy mam przetwornik 800.000 czy 2.200.000 pixeli??? mysle ze jednak ma, moja kamera ma wlasnie 2.200.000 z przeplotem, efektywnie podczas nagrywania 1.770.000 pixeli podczas gdy inne efektywne nagrywanie maja 400.000 pixeli, dlatego zastanawialem sie czy jest ta "wyzsza rozdzielczosc" :) w takim razie kolejne pytanie, po co kamerze przetwornik 2.2 Mpx skoro i tak max rozdzielczosc filmu zgranego na kompa to bedzie 720x576?


niedziela, 15 stycznia 2006, 23:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 grudnia 2005, 20:44
Posty: 340
Post 
Cytuj:
po co kamerze przetwornik 2.2 Mpx skoro i tak max rozdzielczosc filmu zgranego na kompa to bedzie 720x576?[/code]


tu masz odpowiedź
http://forum.swiatobrazu.pl/dv/viewtopic.php?t=15135&highlight=

Pozdrawiam


niedziela, 15 stycznia 2006, 23:10
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 15 stycznia 2006, 17:18
Posty: 19
Post 
ok, dzieki za pomoc, pozdrawiam


poniedziałek, 16 stycznia 2006, 00:17
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 października 2005, 19:10
Posty: 67
Post 
Apollo napisał(a):
w takim razie kolejne pytanie, po co kamerze przetwornik 2.2 Mpx skoro i tak max rozdzielczosc filmu zgranego na kompa to bedzie 720x576?

1. Aby poprawić jakość foto.
2. Aby załadować w bambus nieobeznanych klientów.


poniedziałek, 16 stycznia 2006, 02:26
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 15 stycznia 2006, 17:18
Posty: 19
Post 
w takim razie zamiast kupowac kamere miniDv 2.2 Mpx lepiej jest kupic kamere DVD 0.8 Mpx? DVD jest znacznie wygodniejsze, jak z jakoscia obrazu? format w jakim sa zapisywane filmy to DVD czy jakis inny?


poniedziałek, 16 stycznia 2006, 10:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 483
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Locoloco to jest sedno sprawy. Dodam jeszcze że jest to tak potrzebne jak zoom cyfrowy, lub inne bajery w postaci np. zdjęć nocnych.

Pozdrawiam

_________________
Stanisław


poniedziałek, 16 stycznia 2006, 11:03
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 października 2005, 19:10
Posty: 67
Post 
Apollo napisał(a):
w takim razie zamiast kupowac kamere miniDv 2.2 Mpx lepiej jest kupic kamere DVD 0.8 Mpx? DVD jest znacznie wygodniejsze, jak z jakoscia obrazu? format w jakim sa zapisywane filmy to DVD czy jakis inny?

W innym wątku napisałem ci,że miniDV to format zapisu AVI DV a kamery DVD korzystają z formatu mpeg co nieznacznie obniża jakość, choć tak naprawdę jest to nieistotne bo miniDV finalnie też kończy najczęściej jako mpeg, gorsze jest to, że mpeg jest nieszczególnie dobrym formatem do obróbki, jak chcesz się bawić w jakiś trochę poważniejszy montaż na komputerze lub z czasem jakieś kompozycje to mpeg jest kiepskim formatem.
Teraz po krótce rozdzielczośc. Przeciętny użytkownik kupując kamęrę tupie nogami ze szczęścia, że wraz z funkcją kamery dostał aparat cyfrowy foto. Niestety zdjęcia z pierwszych kamer były tragiczne, po wprowadzeniu wyższych rozdzielczości przetworników sytuacja dla zdjęć foto uległa lekkiej poprawie choć tak naprawdę dalej jest to licha namiastka tego co oferują aparaty cyfrowe. Do prawidłowej pracy amatorskiej kamery wystarczy rozdzielczość 720x576 oraz lekki zapas na prawidłową pracę układu stabilizacji obrazu np.wspomniane 0,8 Mpix. Zwiększanie rozdzielczości bez zwiększania fizycznej wielkości samego przetwornika skutkuje mniejszą czułością, szumami i ogólnie gorszym obrazem. Wielkość przetwornika to najczęściej mizerne 1/6" więc dzielenie go w nieskończoność na coraz więcej pikseli do niczego dobrego nie prowadzi. Oczywiście piszę o prostej liniowej zależności, tzn się z dwóch przetworników o takim samym fizycznym rozmiarze i o takiej samej jakości lepszy będzie ten 0,8 niż ten 2,2 Mpix. Także nie radzę łączyć jakości obrazu z rozdzielczością przetwornika tylko raczej z jego jakością, również z jakością optyki, czyli testujmy przed zakupem by nie dać się nabić w butelkę milionami pixeli.


poniedziałek, 16 stycznia 2006, 13:27
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 15 stycznia 2006, 17:18
Posty: 19
Post 
na stronie Canona w specyfikacji moja kamera oprocz tych 2.2 Mpx ma przetwornik 1/3.4" z przeplotem. Nie uwazasz locoloco ze to juz daje lepszy obraz niz 0.8 Mpx 1/6" ?


poniedziałek, 16 stycznia 2006, 13:57
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL