Teraz jest czwartek, 15 listopada 2018, 13:03




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Przechwytywanie wideo 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 24 lutego 2006, 15:58
Posty: 9
Post Przechwytywanie wideo
Witam!
Mam problem z moim panasonickiem, jest to kamera cyfrowa model NV-GS 35, mianowicie:
Nie wiem jak zgrać film znajdujący sie na taśmie w kamerze na komputer bądź od razu na płytke.Mam program NEro Vision Express 2 i tam jest opcja przechwyć wideo:D , jak w to wszedłem i chciałem przechwycić wideo ( kamera była podłączona do komputera kablem USB) to wyświetlił sie komunikat : Zainicjowanie urządzenia przechwytującego nie powiodło się , sprawdź ustawienia urządzenia przechwytującego.
O co chodzi???
Bardzo Proszę o pomoc :wink: Z góry dziękuje :)


piątek, 24 lutego 2006, 16:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 24 grudnia 2004, 01:55
Posty: 233
Post 
Do przechwytywania nagrania z tasmy cyfrowej uzywa sie polaczenia FireWire.

_________________
Nie sugeruj się emblematem :)


piątek, 24 lutego 2006, 21:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 13 maja 2005, 10:49
Posty: 336
Lokalizacja: Kraków
Post 
Witam
Kiedyś miałem podobnie. Przyczyną okazało się ... gniazdo usb w laptopie. Było sprawne ale za cholere nie chciało obsługiwać kamery. Na szczęście mam jeszcze trzy i poszło!? :lol:
Ale tak na przyszłość to polecałbym FW i przynajmniej nowsze Nero.
Pozdrawiam

_________________
NV-GS75; FS Amilo Pro V7010; UVS 8.0


piątek, 24 lutego 2006, 22:24
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 października 2005, 14:31
Posty: 92
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
hmm jesli w kamerze jest USB 2.0 a w kompie masz 1.0 to wydaje mi sie ze moze to nie wspolpracowac... ale moge sie mylić
osobiscie uzywam FireWire i chodzi pięknie
i tez kwestia programu... tego jest juz duzo... ale nie zalecalbym tego co uzywasz...lecz jakiegos bardziej "tematycznego" do takich rzeczy np Adobre Premier, UVS, MontionDV itd
w wersjach demo spokojnie mozesz to robic ;)

_________________
---------------------------
Panasonic NV-GS180EP
http://dzentelman.com/
http://www.dzentelman.com/teledyski
GG 4330030
dzentelman@NOSPAMwp.pl
http://dzentelman.wordpress.com/files/2 ... -ver-2.jpg
---------------------------


sobota, 25 lutego 2006, 01:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post 
Idealny jest Vegas ze swoim modułem do przechwytu . Dzieli materiał na klipy w miejscach cięć , co przyspiesza pracę .


sobota, 25 lutego 2006, 09:51
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 25 lutego 2006, 22:21
Posty: 5
Post 
Mam ten sam model kamery i również miałem problemy z przechwytywaniem. Zacząłbym od sprawdzenia czy Twoja płyta główna obsługuje usb 2, następnie czy masz zainstalowane wszystkie sterowniki z płytki dodanej do kamery, oraz czy masz zainstalowanego service packa od 1 wzwyż. Oprócz tego - o ile dobrze pamiętam - systemy starsze od xp mogą w ogóle nie obsługiwać usb 2. I ostatnia sprawa - słabsze sprzęty przy zrzucaniu przez usb 2 mogą gubić klatki - usb 2 potrzebuje dużo więcej zasobów sprzętowych niż firewire. Mi przez usb 2 na duronie 1,3 nie udało się uzyskać pełnego Pala bez zgubionych klatek. Problem rozwiązał zakup karty firewire.


sobota, 25 lutego 2006, 22:48
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 24 lutego 2006, 15:58
Posty: 9
Post 
Dzięki Ziomy! Już prawie wszystko jest okey:D. Kupiłem FireWire w Vobisie za 59 zł , nie przepłaciłem :?:
Ale mam jeszcze inną sprawe: Mój film w kamerze jest przeolatany innymi scenami , które były kręcone puźniej 8O Dlaczego tak jest np: Kręciłem film na nartach a w połowie filmu są sceny z Wigili na którą dostałem kamere :D.
Możecie mi powiedzieć dlaczego tak jest :?:

[ Dodano: Nie Lut 26, 2006 11:53 am ]
A co do programu przez który przechwytuje to co z nim nie tak :?:
Do FireWire dołączona była płytka z "VideoStudio 7 SE Basic" oraz jeszcze na niej było kilka innych programów: "RealPlayer Basic"
"Take 5"( Co to jest ten :Take 5" oraz "Quick Time Player"
Zanstalowałem wszystko ale z żadnego nie korzystam bo wszystko jest po angielsku:/
Czy te wszystkie programy które wymieniłem są potrzebne aby FW działało dobrze :?:


niedziela, 26 lutego 2006, 11:30
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 25 lutego 2006, 22:21
Posty: 5
Post 
Jeżeli to Twoja pierwsza kamera, to prawdopodobnie nie wiedziałeś, że nagrywając nowe sceny trzeba znaleźć na taśmie wolne miejsce - ręcznie lub korzystając z opcji szukania przerwy w menu kamery - inaczej nagrywając sceny na nartach mogłeś skasować część wigilii.
Co do programów - to wystarczy tylko jeden program do zrzucania i edycji video - po przetestowaniu kilku różnych znajdziesz taki który odpowiada Ci najbardziej. Ja używam nero vision express 3. Ten z płytki Panasonica dodanej do kamery jest dość toporny.
Mając firewire i windows od 2000 wzwyż nie potrzebujesz żadnych dodatkowych sterowników ani programów. Quicktime i Realplayer to tylko odtwarzacze dodane jako bonus do płytki z programami do zrzucania.


niedziela, 26 lutego 2006, 14:30
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 24 lutego 2006, 15:58
Posty: 9
Post 
Dzięki Arto!
Ja zgrywam prze Nero Vision Express 2.
Tak to jest moja pierwsza kamera.
Czyli jak przed każdym nowym nagraniem trzeba wyszukać wolne miejsce na taśmie??i wtedy sceny nie będą przeplatane innymi scenami??
\Wracając do programów to te z płytki od FW moge usunąć??


niedziela, 26 lutego 2006, 14:44
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 25 lutego 2006, 22:21
Posty: 5
Post 
prasek napisał(a):
\Wracając do programów to te z płytki od FW moge usunąć??

Jeżeli odpowiada Ci vision express 2, to możesz śmiało wywalić wszystkie programy z płytek od firewire oraz panasonica (zakładając że masz windows od 2000 wzwyż -system samodzielnie zainstalował niezbędne sterowniki zaraz po włożeniu karty firewire).
Dodatkowe sterowniki mogą być potrzebne dopiero gdybyś znów chciał zrzucać przez usb.
Nie zapomnij przed zrzucaniem powyłączać antywirów, firewallów i wyjąć kabel z sieciówki -
unikniesz zakłóceń i zgubionych klatek.
Co do taśmy, to najwygodniej przed każdym nagrywaniem skorzystać z opcji szukania przerwy w podstawowych opcjach menu - wtedy nic nie skasujesz. Upewnij się tylko czy dalsza część taśmy jest pusta - w innym wypadku możesz wjechać np na materiał nagrany wcześniej, ale np. pod koniec taśmy.


niedziela, 26 lutego 2006, 15:18
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 24 lutego 2006, 15:58
Posty: 9
Post 
Mam Windows XP:]
Przez USB to wogule nie umiem zrzucać filmów , tylko zdjęcia:D , ale po co mi umiejętność zgrywania filmów przez USb ja już se radze przez FW.
Ale mam jeszcze jeden problem: Jak już wiecie nie wiedziałem o szukaniu wolnego miejsca i wyszło tak że sceny są pomieszane, Więc zrobiłem w Nero taki manewr że zgrywałem film częściami , tak żeby nie był on przeplatany innym filmem, ale nie wiem jak to wszystko połączyć w jedną całość, a czy wogule da się takie coś zroić :?:


niedziela, 26 lutego 2006, 15:28
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 25 lutego 2006, 22:21
Posty: 5
Post 
Niemal wszystkimi programami do zrzucania i edycji video można dowolnie ciąć i łączyć pliki. W vision express trzeba wybrać opcję utworzenia filmu [make movie], dodać pliki do projektu w takiej kolejności jakiej chcesz, następnie wybrać jakość w jakiej chcesz zapisać film - i po sprawie :D


niedziela, 26 lutego 2006, 19:31
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 24 lutego 2006, 15:58
Posty: 9
Post 
Nie bardzo wiem o co Ci chodzi:D
Mógłbyś podbić na gadu 5871354 i wyjaśnić mio wszystko jaśniej:DD:D
Będe wdzięczny:D


niedziela, 26 lutego 2006, 19:46
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 25 lutego 2006, 22:21
Posty: 5
Post 
Nie mam zainstalowanego gg - używam skypa. Poza tym niełatwo wyjaśnić to na odległość, tymbardziej że nie znam vision express 2.
Istnieje dziecinnie prosty programik do łączenia plików filmowych - easy video joiner. Jeżeli chcesz to wrzucę Ci go na maila.


niedziela, 26 lutego 2006, 21:38
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 24 lutego 2006, 15:58
Posty: 9
Post 
JUż sobie wszystko zrobiłem , w Windows Movie Maker :D , lecz mam już kolejne problemy i kolejne pytania:D, podstawiłem na początku filmu napisy wszystko zapisałem według instrukcji, ale po 2 sekundach odtwarzania napisów Gaśnie ekran na którym były one wyświetlane:/ i jeszcze jeden problem:D podstawiłem muzyke do określonych ujęć ale tak mi sie wydaje że kosztem tego inne ujęcie strasznie pogorszyło swoją jakość :( Dlaczego to tak jest:?: Jak podstawiem muzyke to pogarsza sie inna scena??????


wtorek, 28 lutego 2006, 15:09
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: jacekxyz i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL