Teraz jest środa, 18 lipca 2018, 22:24




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Panasonic GS 400 a jakość nagrywanego dzwieku prosze o pomoc 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1159
Post Panasonic GS 400 a jakość nagrywanego dzwieku prosze o pomoc
Witam
Moje pytanie brzmi wlasnie jak w temacie co do jakość nagrywanego dzwieku w GS 400.
po pierwsze kamera ma trzy możliwości ustawienia audio na: auto, z kontrola przesterowania i bez kontroli. Jakiej ustawy najlepiej użyc przy nagrywaniu głosnej muzyki. chodzi mi o imprezy weselne.
po drugie jaka jest jakosc mikrofonu kamerki, czy robi przestery jezeli zbilizymy sie zbyt blisko do głosnika, no i jaka jest ogólna jakosc nagranego dzwieku basy soprany?
Prosze o jakies uwagi oraz sugestie
Tomek


wtorek, 28 lutego 2006, 11:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 grudnia 2005, 20:44
Posty: 340
Post 
kamitomi napisał(a):
jaka jest jakosc mikrofonu


Taka sobie


kamitomi napisał(a):
czy robi przestery


Robi


kamitomi napisał(a):
Jakiej ustawy najlepiej użyc przy nagrywaniu głosnej muzyki


Auto

Polecam mimo wszystko zastosować zewnętrzny mikrofon. Ja mam Manocora i jest super.

Pozdrawiam


wtorek, 28 lutego 2006, 15:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1159
Post 
Dzieki za odpowiedz
mam cudo zwane mikrofonem monacorem ale...........
strasznie zbiera szumy obudowy oraz w porownaniu z wewnetrznym wprowadza lekkie burczenie, czy to jest normalne czy tyko tak jest u mnie.
przy cichym nagrywaniu z mikrofonu wewnetrznego jest głos bez zadnych szumów a jak podłacze monacora pojawia sie własnie taki burkot. NIe wiem jak to okreslic!!!!!!
Tomek


wtorek, 28 lutego 2006, 15:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 grudnia 2005, 20:44
Posty: 340
Post 
kamitomi napisał(a):
strasznie zbiera szumy obudowy oraz w porownaniu z wewnetrznym wprowadza lekkie burczenie, czy to jest normalne czy tyko tak jest u mnie.


Jak najbardziej normalne. Manocor jest po prostu zbyt czuły. Ja zrobiłem uchwyt stabilizujący na gumkach i jest gitara.
Jak chcesz fotkę tego co zrobiłem daj na priva maila to Ci podeślę.

Pozdrawiam


wtorek, 28 lutego 2006, 18:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1159
Post 
mój mail tomison@poczta.onet.pl
jak mozesz to wyslij jeszcze fotke jak masz zamontowany ten mikrofon w kamerce
Tomek


wtorek, 28 lutego 2006, 18:34
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 1 sierpnia 2003, 00:55
Posty: 96
Lokalizacja: Tarnów
Post 
Ja nagrywałbym z kontrolą przesteru. GS400 wcale nie ma tak słabego mikrofonu, moje testy wykazały, że fonia jest lepsza niż nagrana wbudowanym mikrofonem w VX2100, PD170 a nawet PD250. Nie ma takich przesterów, lepsze basy i soprany niż w wymienionych kamerach Sony.

_________________
"Myślenie to najtańsza rozrywka"


wtorek, 28 lutego 2006, 20:36
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 7 czerwca 2005, 21:45
Posty: 79
Post 
Jak można to tez proszę o fotki mocowania tego mokrofonu w nv gs 400. Dzięki !!!!!!!


wtorek, 28 lutego 2006, 23:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 grudnia 2005, 20:44
Posty: 340
Post 
Już idą.

pozdro


środa, 1 marca 2006, 00:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1159
Post 
czesc
dzieki za fotki
wczoraj robilem proby z mikrofonem kamerki i ustawa auto, z kontrola przestrów i bez.
według mnie przy głosnej muzyce najlepiej kamera radzi sobie w trybie auto, a dlaczego?
jezeli sie zblizam do głosnika czy oddalam gdzie siła głosu słabnie lub sie zwieksza, automatyka kamery automatycznie zmienia poziom sygnału, a w trybach z przesterem czy tez bez, sytuacja jest taka ze:
w ustawie z przesterami i 0dB ustwionych gdy jest za głosno kmaerka nagrywa dzwiek raz ciszej raz głosniej np przy uderzeniu basów jest ciszej nagrywane a za chwile jest juz głosniej, powstaje takie tłumienie
w ustawie bez przesterów wszystko harczy jednym słowem katastrofa
a w trybie auto u mnie jest najlepiej nic sie nie tłumi.
ale to jest tylko moja opinia testowana na sprzecie domowym, podejrzewam taki sam efekt powstanie przy głosniejszej muzyce estradowej.
Moze ma ktos inne opinie to prosze napisac.
najlepiej wie ten kto rejestrował jakies wesela za pomoca GS 400.

aha co do jakosci mikrofonu w kamerce to nie jest zle ale z monacorem jest lepsze brzmienie basów i sopranów pewno jest wieksze pasmo przenoszenia. Gdy nie ta czułosc to byłoby super, a tak trzeba ulepszac fabryke prze konstrukcje innego uchwytu, który udostepnił nam kolega.
Tomek


środa, 1 marca 2006, 13:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 6 lutego 2002, 14:02
Posty: 224
Lokalizacja: Skarżysko
Post 
http://monterdiy.vel.pl/uchwyt1.htm
http://monterdiy.vel.pl/uchwyt2.htm
http://monterdiy.vel.pl/oslona1.htm
http://monterdiy.vel.pl/boompole.htm
;-)
Zewnętrzny mikrofon zawsze będzie lepszy od wbudowanego.

_________________
http://www.monterdiy.vel.pl
http://vimeo.com/monter
http://www.ifilm.com/myifilm/skarzysko24.pl


środa, 1 marca 2006, 21:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1159
Post 
Witam
zbudowałem swoja wersje uchytu do mikrofonu
wykorzystałem oczywiscie projekty kolegów.
zmiany jakie wprowadzilem to prostota wykonania. sam nie mam jakis tam umiejetności wiec staralem sie wykonac projekt jak najprosciej, co wiecej nie potrzebuje zadnej listwy asmytrycznej z fotonu by zamocowac mikrofon i lampe do kamerki.
Jezeli kogos to interesuje moge podeslac na maila.
dodam ze do wykonania wykorzystałem:
laminat do robienia obwodów drukowanych (oczywiscie moze byc jakas blacha:
dwie metalowe obejmy takie jak wykorzystuje sie np w hydraulice
dwa paski do magnetofonow o srednicy 25 mm
uchwyt od mikrofonu monacor
oraz sanki ze starego aparatu fotograficznego.
koszt wykonania sadze ze nie przekracza 10 zl
a sama listwa asymetryczna w fotonie to wydatek 35 zł
Tomek


wtorek, 7 marca 2006, 00:41
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 20 marca 2006, 15:30
Posty: 7
Post 
a mógłbyś mi pokazać jak to wygląda ? a może podjąbyś się zrobienia dla mnie czegoś takiego za opłatę . Właściwie to rozglądam się dopiero za mikrofonem do nvgs400 . A Ty jaki masz i co myslisz o rode wideo mic ?


środa, 5 kwietnia 2006, 14:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 6 lutego 2002, 14:02
Posty: 224
Lokalizacja: Skarżysko
Post 
Tylko i wyłącznie RODE VideoMic
http://forum.swiatobrazu.pl/dv/viewtopi ... 4335#74335

_________________
http://www.monterdiy.vel.pl
http://vimeo.com/monter
http://www.ifilm.com/myifilm/skarzysko24.pl


środa, 5 kwietnia 2006, 15:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL