Teraz jest środa, 14 listopada 2018, 09:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 USB i DV 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 4 kwietnia 2004, 17:26
Posty: 41
Lokalizacja: Białystok
Post USB i DV
Mam pytanie:
Mam kamere z wyjściem DV i USB, czy poprzez USB można zgrywać tylko i wyłącznie zdjęcia z karty pamięci, czy można też film nagrany na kasecie ?


piątek, 24 marca 2006, 16:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 3 listopada 2002, 19:14
Posty: 588
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
Możesz i film jeśli obie strony /kamera i PC/ mają USB 2.0. Ale osobiście preeferuję FiWi. 8)


piątek, 24 marca 2006, 18:37
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 4 kwietnia 2004, 17:26
Posty: 41
Lokalizacja: Białystok
Post 
Mietek napisał(a):
Możesz i film jeśli obie strony /kamera i PC/ mają USB 2.0. Ale osobiście preeferuję FiWi. 8)

Tak ja też preferuje firewire, tylko siostra ma laptopa, a do niego nie wiem czy wogle można dokupić firewire, a jak można to pewnie strasznie drogi.

A jeżeli jest usb 2.0 (laptop nowy, kamera też [kosztowała ok 2000zł]) to czym to się zgrywa, też np odpalam ulead video studio i tam w source powinna pojawić się kamera, czyli tak samo jak przy zgrywaniu przez FiWi ?

I przepraszam za pytanie, może głupie, ale jak sprawdzić czy mam w kompie USB 2.0 ?

_________________
Archiwum filmowe Jagiellonii Białystok !!!


piątek, 24 marca 2006, 21:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post 
po prędkości zgrywania pojedyńczego zdjęcia. Jeśli zdąży sie pokazać na dłużej niż sekunda pasek "pozostało do końca kopiowania" znaczy że 1.1 :)

_________________
ETC Grupa Filmowa


piątek, 24 marca 2006, 23:10
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 13 marca 2006, 21:13
Posty: 23
Post 
W nowszych laptopach port Fire Wire jest juz w standardzie (zintegrowany), tylko ze jest to mniejszy, bo 4-pinowy, taki jak w kamerce :)

_________________
Panasonic NV-GS180


piątek, 24 marca 2006, 23:12
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 4 kwietnia 2004, 17:26
Posty: 41
Lokalizacja: Białystok
Post 
Fast128 napisał(a):
po prędkości zgrywania pojedyńczego zdjęcia. Jeśli zdąży sie pokazać na dłużej niż sekunda pasek "pozostało do końca kopiowania" znaczy że 1.1 :)

Są zdjęcia różnej jakości i rozdzielczości :P


michalatko napisał(a):
W nowszych laptopach port Fire Wire jest juz w standardzie (zintegrowany), tylko ze jest to mniejszy, bo 4-pinowy, taki jak w kamerce :)

Hmmm nie wiedziałem że są różne firewire :/

_________________
Archiwum filmowe Jagiellonii Białystok !!!


piątek, 24 marca 2006, 23:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post 
no to tak mocno orientacyjnie powiedziałem o tych czasach, akurat przy zdjęciu z kamery powinno sie zgadzać.

owszem są różne fi-wi
http://www.smelectronics.com/images/Firewire.jpg
po lewej 4-pin, po prawej 6-pin
różnią się tym że na 4 pin masz 4 złącza, czyli 2x + i - dwóch kanałów cyfrowych, a na 6 pon dochodzi jeszcze zasilanie, bodajże 5V. Dlatego właśnie w laptopach jest małe (4 pin) fi-wi, żeby nie podpiąć czegoś co będzie brało prąd i zeżre całą baterię. W kamerach też nie spotkałem się jeszcze z fiwi 6 pin.

oczywiście 6 pin i 4 pin są całkowicie ze sobą kompatybilne, jedyny przypadek gdy nie to hdd fiwi zewnętrzne pobierające z fiwi prąd. jak podłączysz pod 4 pin (przez niewłaściwy kabel) to nie ruszy

_________________
ETC Grupa Filmowa


piątek, 24 marca 2006, 23:35
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 4 kwietnia 2004, 17:26
Posty: 41
Lokalizacja: Białystok
Post 
Aha rozumiem, myślalem że to jedno bo mam firewire do zwykłego kompa i kabel taki jak pokazałes na zdjeciu, z jednej strony (do karty w kompie) większa końcówka i z drugiej strony (do kamery) tam mniejsza końcówka. Czyli jak dobrze rozumiem, jeżeli jest wejście w laptopie (te mniejsze) to wystarczy kupić kabel który będzie zakończony z dwóch stron tą mniejszą końcówka, tak ?

_________________
Archiwum filmowe Jagiellonii Białystok !!!


niedziela, 26 marca 2006, 14:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post 
tak, dokładnie.
Co więcej przez fi-wi da sie łączyć komputery w sieć, do tego jest jeszcze inny kabel, mianowicie wtyczki 6 pin(bo takie zwykle w kompach), ale bez żyły przenoszącej zasilanie, żeby nie było zwarcia zasilania obu maszyn.

_________________
ETC Grupa Filmowa


niedziela, 26 marca 2006, 15:38
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL