Teraz jest wtorek, 16 października 2018, 12:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Problem z FX1 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 stycznia 2006, 16:41
Posty: 298
Post Problem z FX1
Krecilem kupe wesel na canonach i postanowilem sie przesiasc na FX1. Wczoraj krecilem pierwsze wesele ta kamera i co. Ustawilem sobie kamerke na przyslone 1.8 wzmocnienie na 3 dB i migawka na 50. Dodatkowo w picture-profile zwiekszylem ostrosc na 12.
Dzisiaj zrzucilem kawalek materialu na komputer, potem na DVD. (nagrywalem w DV).
I co, obraz jest lekko rozmyty, nie ma pozadnej ostrosci. A ludzie z ktorymi rozmawialem, tylko przez telefon, mowili ze ponoc lepszy obraz od VX2100 itd.
Moze jest tak, moze gdzies popelnilem blad. Prosze o porade.

POZDRAWIAM


poniedziałek, 17 kwietnia 2006, 15:44
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 18 lutego 2006, 16:48
Posty: 40
Post FX1?
Pytanie jak z nasyceniem kolorów, obraz ma tonacje lekko wchodzącą w róż ? i jest bardziej szarawy niż w VX2100 oraz jest ciemniejszy?
Pytanie drugie. Czy obraz ma większe szumy po nagraniu na DVD niż Canon czy VX2100?

Mam zamiar kupić tą kamerę ale mam pewne obawy czy warto, może leij jednaj PD170 ?
Pozdrawiam.


poniedziałek, 17 kwietnia 2006, 18:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 09:17
Posty: 398
Post 
Kolego ja też kręciłem na Canonie i po przesiadce na FX 1
wszystko OK nie rozumiem gdzie poelniłeś bład???


poniedziałek, 17 kwietnia 2006, 19:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 stycznia 2006, 16:41
Posty: 298
Post 
Pracuje na Adobe, nic na wyjsciach nie zmienialem. Krecisz moze na ustawieniach standardowych czy grzebales cos w ustawienicach ??? Prosze o pomoc ! ! !


poniedziałek, 17 kwietnia 2006, 20:07
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 8 kwietnia 2006, 21:09
Posty: 15
Post 
Po pierwsze sprawdz dokładnie ustawienia Picture Profile tzn. czy przypadkiem nie masz aktywnego cinematone i cinemaframe obie opcje powoduja ze obraz staje sie nieostry. Faktem jest ze w FX w trybie DV obraz jest nieostry w porownaniu do Canonow jednak poprzez PP mozna te "niedogodność" wyelimninowac. A tak na marginesie ostatnio montowalem impreze "grana" na dwie kamery tj. FX i 2100 (FX skonfigurowany na PP i pełnym manualu) i bez cienia watpliowsci obraz z FX bił na głowę pod kazdym wzgledem 2100. Tak juz jest z FX ze wymaga opanowania to nie jest kamera ktora mozna pracowac na automacie i stad zapewne tak duzo "złych" a zarazem nieobiektywnych opinni. Inne mozliwosci Twojego problemu to zła kompresja do mpega. pozdrawiam


poniedziałek, 17 kwietnia 2006, 21:26
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 25 stycznia 2004, 19:33
Posty: 135
Post 
Witam. Jeżeli chodzi o canona xl1s to fx-1 bije go na głowę. Wiem co pisze bo filmowałem tymi kamerami i róznice są ogromne. Proponuje wrócić do ustawień fabrycznych i sprawdzić jeszcze raz.


poniedziałek, 17 kwietnia 2006, 21:38
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 29 lipca 2005, 12:36
Posty: 19
Post 
Mam pytanko. Czy sa jakies stronki www z testami ustawien roznych parametrow kamerki (chodzi mi o fx1) w roznych warunkach "pogodowych" i "pomieszczeniowych". Malo kogo interesuje - w tym mnie - uzywanie kamery na ustawieniach automatycznych a przeprowadzone przez fachowcow testy, moga znacznie ulatwic zycie nowym posiadaczom wspomnianej kamery - w tym mnie ;)


Z gory dziekuje za odpowiedz
pozdrawiam


wtorek, 18 kwietnia 2006, 01:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 stycznia 2006, 16:41
Posty: 298
Post 
Automatyka nie byla wlaczona. I migawka i przyslona, wzmocnienie oraz balans byly ustawione przezemnie. Jezeli o picture profile :
COLOR LEVEL : 0
COLOR PHASE : 0
SHARPNESS : 12
SKINETONE : OFF
AE SHIFT : 0
AGC LIMIT : OFF
AT IRIS : F11
WB SHIFT 0
AWB : HIGH
CINEMATONE : OFF
CINEFRAME : OFF

I tak to mialem ustawione. Jesli chodzi o adobe to nic nie zmienialem i material byl zgrywany z kamery do komputera a z Adoba kodowanie do DV AVI w czystej formie.

Zauwazylem ze mozna pobawic sie w adobe i uzyc efektu ostrosci tyle ze kodowanie 30 s trwalo 2 min. (komp dwu rdzeniowy procesor).

Prosze o podzielenie sie swoimi uwagami. Bede bardzo wdzieczny.

POZDRAWIAM


wtorek, 18 kwietnia 2006, 11:25
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 25 stycznia 2004, 19:33
Posty: 135
Post 
ja troche nie rozumie - nie masz ostrości wydaje mi się to troche dziwne moze coś z kamerą nie tak, prześlij jeden kadr z filmu i ocenimy go. Używasz AF czy MF- focus


wtorek, 18 kwietnia 2006, 20:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 stycznia 2006, 16:41
Posty: 298
Post 
Prosze o to klatka z wesela. Obrazek Mialem wlaczony focus na auto

[ Dodano: Pią Kwi 21, 2006 12:09 am ]
No i pocwiczylem, posprawdzalem i naprawde jestem zadowolony. Rzeczywiscie trzeba troche posiedziec i poeksperymentowac.


wtorek, 18 kwietnia 2006, 22:07
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 18 lutego 2006, 16:48
Posty: 40
Post dv fx1
Czy ktoś może odpowiedzieć odnośnie jakości zapisu w DV przez SONY FX1, czy jest różnica w nagraniu DV między SONY PD170?

Czy PD170 nagrywa lepiej w DV?
- i po ngraniu na DVD obraz z PD170 jest lepszy od FX1/Z1E?

Pozdrawiam z z góry dziękuje.


niedziela, 23 kwietnia 2006, 12:55
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 10 marca 2005, 19:02
Posty: 176
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post Z1 nic poza
Pracuje na Z-1, ustawienia tylko i wylacznie MANUAL, nie mam zadnych problemow i zastrzezeni do tej kamerki. Nalezy pracowac i pracowac, az do bolu. Opanowac reczna prace. Porownywalem obraz, krecac studniowke moja kamera i VX 2000...Nie ma co sie wypowiadac, 2000, 2100 i inne tym podobne, sa daleko w tyle z jakoscia obrazu. Byc moze, masz malo kontaktu z kamera. Ja od roku pracuje codzienie z moja Z1. Opanowalem ja dos dobrze, w PP poustawialem tak parametry, zeby byly przyjazne dla kazdego oka i jest miodzio. Zreszta nie moglem sobie wyobrazic pracujac na VX 2000, pracy na automacie. Zawsze, moze czasami w wyjatkowych sytuacjach uzywalem automat ostrosc i tyle, reszta recznie.

_________________
Portal regionalny ZAPRASZAM http://www.itv24.com.pl

Nawiążemy współprace z kamerzystami z regionu, kontakt itv24@itv24.com.pl


niedziela, 23 kwietnia 2006, 13:19
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 18 lutego 2006, 16:48
Posty: 40
Post 
Pytanie do GAGA, obraz nagrany kamerą Z1E/FX1 a następnie zapisany na DVD słyszałem, że jest gorszej jako

[ Dodano: Nie Kwi 23, 2006 2:44 pm ]
że jest gorszej jakosci niż nagrywany kamerą PD170, mówimy o formacie DV.

DV z kamery pd170 jest lepszej jakosci w DVD od Z1E/FX1 ?


niedziela, 23 kwietnia 2006, 13:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 stycznia 2006, 16:41
Posty: 298
Post 
Czy ktos kto ma dostep do takich informacji i czy moze sie wypowiedziec na ten temat. Chodzi mi dokladnie o wypowiedz nick charnuch, podaje adres

http://www.foton.kalisz.pl/_forum/viewtopic.php?t=1473&sid=8dac110ae0e117811e2e46525d0d5126

Pozdrawiam


czwartek, 27 kwietnia 2006, 00:13
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 10 marca 2005, 19:02
Posty: 176
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Trudno mie się odnieśc, do wypowiedzi na forum Fotonu. Moja opinia jest taka. Obraz porownując go z VX 2000 i VX 2100, jest o niebo lepszy. Jak pisalem wyzej, nalezy popracowac nad ustawiniami i obsluga manual. Mnie ten obraz nie zadawala w 100%, poniewaz telewizyjne nowe HD rysuja o niebo lepiej;-). A powaznie, jestem zadowolony i nie zaluje zadnej zlotowki wydanej na nia. Robiac w DV czy DVCam, roznica jest znaczaca. Z1 sprawdza sie w wielu sytuacjach.

_________________
Portal regionalny ZAPRASZAM http://www.itv24.com.pl

Nawiążemy współprace z kamerzystami z regionu, kontakt itv24@itv24.com.pl


czwartek, 27 kwietnia 2006, 01:56
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL